Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 19 pasujących wyników.
Na truskawkach w tym roku będzie można zarobić
Wszystko wskazuje na to, że kapryśna pogoda wywinduje w tym roku ceny truskawek do poziomów, z którymi nie mieliśmy do czynienia od lat. Dla producentów to okazja, aby zarobić...
więcejPolskie ziemniaki mają moc
Naturalne, niskoprzetworzone, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne - takie są ziemniaki polskiego pochodzenia. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie te produkty? Urszula Somow,...
więcejKasza to samo zdrowie. W naszym menu powinna być każdego dnia
Gryczana na obiad, manna na deser, a jęczmienna w zupie - badania przeprowadzone w ramach kampanii "Lubię kaszę" pokazują, że wbrew powszechnej opinii najmłodsi chętnie spożywają kaszę....
więcejKupując owoce i warzywa wspieramy rolników i dbamy o swoje zdrowie
Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. - Niedobory tych składników zwiększają...
więcejWarto jeść kaszę. To źródło magnezu, cynku i żelaza
Trwa ogólnopolska kampania "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", która ma przekonać Polki i Polaków do tego, że warto jeść kaszę częściej i...
więcejWarzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie...
więcejMrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie
Już niebawem rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla przetwórców na...
więcej"Zmiatacze" ROS dobre dla wszystkich
Zdecydowaną większość organizmów żywych zasiedlających kulę ziemską stanowią organizmy tlenowe, takie jak: człowiek, zwierzęta i rośliny, wykorzystujące tlen w procesach oddechowych do...
więcejLizawki mineralno-witaminowe dla bydła. Dlaczego warto?
Żywienie mineralno-witaminowe krów mlecznych jest niezwykle istotne. Zarówno niedobór jak i nadmiar tych składników może być dla zwierząt szkodliwy. Makro i mikroelementy...
więcejPodczas świąt zjedliśmy miliony jaj. Wyjdzie nam to na zdrowie?
Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową, fani jajek mogą się nimi zajadać bez obaw, ponieważ nie ma drugiego takiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski...
więcejŻółty ser to samo zdrowie. Zwłaszcza późną jesienią i zimą
Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?...
więcejZwierzęta potrzebują więcej witamin zimą
Znaczenie witamin w żywieniu zwierząt jest bardzo istotne, gdyż spełniają ważne funkcje bioregulacyjne. Witamina D nazywana jest "słoneczną", bo organizm zwierząt posiada zdolność do jej...
więcejNaukowcy: dynia to prawdziwa bomba odżywcza
Dynia nadaje się nie tylko na dekorację podczas Halloween. Warto ją włączyć do diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mogą wpływać korzystnie na nasz...
więcejJemy za mało owoców i warzyw. Podwyżki cen mogą pogorszyć sytuację
Rozpoczyna się trzecia edycja kampanii promocyjnej "Warzywa i owoce - na szczęście”. Jej celem jest zachęcenie do ich spożycia oraz podkreślenie korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i...
więcejBoimy się witamin. Polacy nadal piją za mało soków
Konsumpcja soków jest stale zbyt niska, gdyż konsumenci nie do końca są przekonani o ich wartości - uznała grupa ekspertów z Czech, Litwy, Słowacji, Rumunii i Polski. W krajach tych...
więcejJemy za mało owoców i warzyw. Nie dbamy o zdrowie i gospodarkę
Jeżeli statystyczny Polak jadłby tyle owoców i warzyw, co statystyczny Fin, Holender czy Norweg, to polscy producenci mieliby zapewniony zbyt produktów, a my bylibyśmy znacznie...
więcejPrawdziwy sok nie może zawierać barwników ani konserwantów
Wśród konsumentów funkcjonuje cała masa mitów na temat soków. Niektórzy uważają, że każdy sok jest słodzony i zawiera konserwanty. To nieprawda - przekonywali...
więcejEkspert: za mało owoców i warzyw w polskiej diecie
Dieta Polaków jest uboga w warzywa i owoce, zwłaszcza za mało wypijamy soków i musów - uważa dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Z badań konsumenckich wynika, że pijemy mniej...
więcejJedna szklanka mleka codziennie to samo zdrowie
Mleko to prawdziwy skarb, którego nie doceniamy na co dzień. Dietetycy i lekarze zwracają uwagę, że mleko jest źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie. Specjaliści podkreślają, że...
więcej