Zwierzęta potrzebują więcej witamin zimą
Znaczenie witamin w żywieniu zwierząt jest bardzo istotne, gdyż spełniają ważne funkcje bioregulacyjne. Witamina D nazywana jest "słoneczną", bo organizm zwierząt posiada zdolność do jej wytwarzania pod wpływem promieni UV.
- W okresie letnim zapotrzebowanie na witaminę D zostaje w pełni pokryte u zwierząt przebywających na słońcu. Powstaje ona bowiem z ergosteroli w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych (UV) - przekonuje Marek Kuźma specjalista ds. odżywiania zwierząt hodowlanych. Zwierzęta mają też zdolność magazynowania znacznej ilości tej witaminy w wątrobie oraz tkance tłuszczowej, i w okresach niedoboru mogą ją wykorzystywać.
165 milionów euro pójdzie na zwalczanie chorób zwierząt
Jesienią i zimą znacznie spada promieniowanie UV, a zwierzęta rzadko przebywają na zewnątrz budynków. To często prowadzi do niedoboru witaminy D w ich organizmach.
- Zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D w dawkach pokarmowych dla zwierząt jest bardzo ważne, ponieważ jej niedobór prowadzi do wielu groźnych schorzeń, mających wpływ na zdrowotność i produkcyjność - podkreśla Kuźma. Niedobór witaminy D, oprócz zaburzeń metabolizmu wapnia i fosforu prowadzi również do zaburzeń rozrodu, deformacji kości i stawów, zaburzenia wzrostu i wielu innych komplikacji.
Szczególnie wrażliwe na brak witaminy D w pożywieniu są młode świnie i drób. - Często też objawy krzywicy występują u cieląt i dorastającego bydła, jeśli w ich dawkach pokarmowych występuje jej deficyt. Zalecenia praktyczne dotyczące zawartości witaminy D w mieszankach paszowych dla różnych grup świń są następujące: lochy i knury 800-2000 j.m./kg paszy, prosięta do 15 kg m. c. 800-2000 j.m./kg, tuczniki 400-2000 j.m./kg paszy - wylicza Kuźma.
Zagwarantowanie w mieszankach paszowych odpowiedniej ilości witamin wpływa korzystnie nie tylko na wyniki produkcyjne, ale też na odporność, wyniki rozrodu, a nawet jakość surowców pochodzenia zwierzęcego.