Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 22 pasujących wyników.
UPEMI: wzrost spożycia wieprzowiny na świecie to nowe możliwości dla polskich producentów
Prognozowany przez FAO i OECD wzrost światowej konsumpcja wieprzowiny o prawie 8 proc. do 2033 r. może otworzyć dodatkowe rynki zbytu dla polskich producentów trzody chlewnej - poinformowała...
więcejUPEMI: procedura antydumpingowa w Chinach wpłynie na opłacalność produkcji świń w Polsce
Wszczęcie przez Chiny postępowania antydumpingowego wobec wieprzowiny z Europy może spowodować zawirowania cen tego mięsa na międzynarodowych rynkach, a te będą miały wpływ na opłacalność produkcji...
więcejBranża mięsna: mamy zapaść w hodowli świń, z eksportera staliśmy się importerem
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce zmniejszyło się w ciągu 20 lat z 18,5 mln sztuk do niespełna 9 mln. Nie tylko straciliśmy rynki zagraniczne, ale zaczynamy przegrywać na własnym - powiedział PAP...
więcejEksperci: o kondycji branży mięsnej decydowały inflacja i wojna na Ukrainie
W ostatnich dwóch latach o kondycji polskiej branży mięsnej decydowały wysoka inflacja i wojna na Ukrainie. Rok 2024 i 2025 to dobry moment na rozpoczęcie poważnej debaty na temat przyszłości...
więcejRozdają nagrody za zakup wieprzowiny
Wystartowała kampania "Mięso i wędliny QAFP. Dobry Smak z Natury", mająca na celu promocję kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin wieprzowych wyprodukowanych w systemie jakości QAFP....
więcejDramatyczna sytuacja cenowa na rynku wieprzowiny
Obecnie sytuacja na rynku wieprzowiny jest "dramatyczna". Niskie ceny skupu mięsa są głównie spowodowane epidemią koronowirusa i załamaniem się światowych powiązań handlowych -...
więcejHandel mięsem z USA ma dobre perspektywy rozwoju
Polskim eksportowym hitem na rynek mięsny USA są boczek i żeberka. W ub.r. na tamtejszy rynek trafiło ponad 60 tys. ton wieprzowiny - poinformowała PAP dyrektor Unii Producentów i...
więcejAmerykanie wstrzymali import wieprzowiny z Polski. Boją się ASF
Stany Zjednoczone w czwartek wstrzymały czasowo import polskiej wieprzowiny, tłumacząc, że dostawy produktów pochodziły z zakładów znajdujących się w strefie z ograniczeniami wz. z...
więcejSkup tuczników w strefie buforowej
- Agencja Rezerw Materiałowych od dwóch tygodni jest przygotowana do prowadzenia skupu tuczników ze strefy buforowej na rezerwy materiałowe – powiedział nam Grzegorz Adamczewski...
więcejSkala uboju rytualnego drobiu nie jest zbyt duża
Skala uboju rytualnego drobiu nie jest tak duża jak informują organizacje branżowe i rolnicze. W przypadku Cedrobu wynosi ok. 10 proc. eksportu - mówi Andrzej Goździkowski, prezes...
więcejKonsumenci mogą liczyć na rzetelne informacje o branży mięsnej
- Nie możemy czekać na to co inni powiedzą o nas. Musimy mówić o sobie własnym głosem i głosem naszych ekspertów - stwierdza Agnieszka Jamiołkowska, ekspert Unii Producentów i...
więcejUPEMI: to jest afera olejarska, a nie drobiarska
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) podkreśla, że doniesienia związane z paszami z dodatkiem sfałszowanych olejów technicznych zawierających komponenty do...
więcejPolska branża mięsna będzie mniej konkurencyjna?
Branża mięsna w ostatnim miesiącu napotkała na wiele problemów związanych z coraz wyższymi kosztami energii. Dotknął ją kryzys dotyczący braku CO2 oraz znacznie wyższe faktury grozy za prąd,...
więcejBranża mięsna zaskoczona odcięciem dostaw dwutlenku węgla
Branża mięsna jest zaskoczona i oburzona informacją dotyczącą wstrzymania dostaw oraz produkcji dwutlenku węgla i ciekłego azotu przez Grupę Azoty oraz Anwil. - Dwutlenek węgla i ciekły azot...
więcejBranża mięsna gotowa pomóc Ukrainie
Największe organizacje branżowe sektora mięsnego w Polsce wystosowały list do premiera i ministra rolnictwa, zgłaszając swoją gotowość do pracy nad przygotowaniem i realizacją systemowych rozwiązań...
więcejLepsze wyniki w eksporcie mięsa
W pierwszych trzech kwartałach br. przychody z eksportu mięsa były o 6 proc. wyższe niż rok wcześniej. Jest to rezultat m.in. kampanii promocyjnych prowadzonych przez UPEMI za granicą - skomentował...
więcejPolskie mięso zbyt często sprzedawane jest pod marką sieci
Coraz więcej Polaków deklaruje chęć kupowania polskich produktów. Trend ten trzeba wykorzystać poprzez promowanie rodzimych wyrobów wysokiej jakości, takich jak wieprzowina QAFP...
więcejRosyjskie embargo bije po kieszeni
Polski przemysł mięsny dysponuje najnowocześniejszymi technologiami, ale ma problem z pełnym wykorzystaniem mocy produkcyjnych. Firmom z branży brakuje rynków zbytu. W tym roku największym...
więcejMamy najniższe pogłowie świń w powojennej historii Polski. Co ze strategią dla rynku?
Celem strategii dla rynku wieprzowiny jest odbudowa hodowli świń w Polsce - poinformował PAP prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Wiesław Różański. W...
więcejJakość żywności coraz ważniejsza dla konsumentów
Z najnowszych badań wynika, że 6 na 10 klientów czyta etykiety i poszukuje produktów spożywczych wysokiej jakości. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest polski system jakości żywności...
więcejKontrola na każdym etapie produkcji. Więcej żywności z certyfikatem jakości
111 producentów rolnych i zakładów przetwórczych ma certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który jest gwarancją, że wyprodukowana żywność była...
więcejWietnamczycy próbują, jak smakują najlepsze polskie wędliny
Polscy producenci mięsa zrzeszeni w Unii Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego (UPEMI) prezentują się w Wietnamie pod hasłem "Tradycja, jakość i europejski smak". Jest...
więcej