Branża mięsna zaskoczona odcięciem dostaw dwutlenku węgla

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-08-2022,12:55 Aktualizacja: 26-08-2022,12:54
A A A

Branża mięsna jest zaskoczona i oburzona informacją dotyczącą wstrzymania dostaw oraz produkcji dwutlenku węgla i ciekłego azotu przez Grupę Azoty oraz Anwil.

- Dwutlenek węgla i ciekły azot odpowiadają za bardzo istotne elementy produkcji mięsa - wyjaśnia Wiesław Różański, prezes Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) i dodaje:

- Tak nagła decyzja to ogromne zagrożenie dla całej branży. Poczynając od ubojni, przez proces chłodniczy. Jednak konsekwencje sięgają o wiele dalej. Już dziś dostajemy alarmujące sygnały od naszych członków, że ubojnie będą musiały wstrzymać produkcję, co przy utrzymaniu się takiej sytuacji w dłuższym okresie wpłynie na hodowców, którzy nie będą mieli gdzie oddać np. trzody chlewnej.

Porozumienie dla Mleczarstwa, mleko, skup mleka, przetwórsstwo mleka, mleczarnie, dostawy energii, dostawy gazu, premier

Producenci i przetwórcy mleka alarmują i apelują do premiera

Branża mleczarska tj. przetwórcy i producenci mleka, apelują do premiera Mateusza Morawieckiego o osobiste spotkanie z jej przedstawicielami. Przetwórcy i producenci mleka w ramach inicjatywy Porozumienie dla Mleczarstwa wysłali pismo...

Grupa Azoty i Anwil dbają o własne interesy?

Eksperci UPEMI informują, że tak nagła decyzja nie może być tłumaczona inaczej, jak dbaniem o własne interesy biznesowe firmy takich jak Grupa Azoty i Anwil.

Najlepszym przykładem są wyniki finansowe Grupy Azoty za I kwartał 2022 roku. Spółka chwali się, że zysk było o blisko 800 mln wyższy niż w roku poprzednim.

Warto nadmienić, że w spółce Skarb Państwa bezpośrednio posiada 32,99 udziałów, a dodatkowe 8,59% udziałów posiada kolejna spółka Skarbu Państwa TFI PZU SA.

Zakłady mięsne zawieszą działalność?

- Odbieramy mnóstwo telefonów od przerażonych członków naszej organizacji. Część z nich ma zapasu dwutlenku węgla na poziomie pozwalającym na utrzymanie produkcji przez maksymalnie tydzień - mówi Wiesław Różański

#HodowcyRazem, trzoda chlewna, bydło mleczne, bydło mięsne, drób, mięso, produkcja zwierzęca, białko, witaminy

Produkcja zwierzęca zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe

Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym występującym głównie w nim witamin z...

Jeśli zabraknie CO2, zakłady będą miały dwa wyjścia. Poszukiwać go na własną rękę lub zawiesić, albo całkowicie wstrzymać prowadzoną działalność.

- Nie trzeba chyba dodawać, że w obecnej sytuacji ceny tych surowców będą dyktować spekulanci. Wydaje się, że kontrolowane przez Skarb Państwa spółki podejmując taką, a nie inną decyzje nie wzięły w ogóle pod uwagę sytuacji innych gałęzi gospodarki. Nasi członkowie zostali więc pozostawieni sami sobie i będą musieli zmierzyć się z kolejnym, obok wzrostu cen energii elektrycznej, wzrostem kosztów produkcji - mówi prezes UPEMI i dodaje:

- Na samym końcu tego łańcucha oczywiście jest konsument, czyli całe społeczeństwo. W tym jednak przypadku nie grozi nam jedynie wzrost cen ale to, że produktów może po prostu zabraknąć w sklepach.

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków





 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA