Handel mięsem z USA ma dobre perspektywy rozwoju

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
11-03-2019,18:25 Aktualizacja: 11-03-2019,18:34
A A A

Polskim eksportowym hitem na rynek mięsny USA są boczek i żeberka. W ub.r. na tamtejszy rynek trafiło ponad 60 tys. ton wieprzowiny - poinformowała PAP dyrektor Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Agnieszka Różańska.

W poniedziałek w Warszawie obyło się seminarium "Wysoka jakość europejskiego mięsa - tradycja i pasja" zorganizowanego w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej finansowanej ze środków unijnych, w który wzięli udział m.in. importerzy mięsa z USA i Kanady.

wirus asf, przypadek asf, padłe dziki, ASF

Przypadki ASF u 86 martwych dzików. Najwięcej w woj. mazowieckim

Główny lekarz weterynarii potwierdził kolejne 53 przypadki ASF w Polsce. Od początku stycznia odnotowano ich już 516. Kolejne przypadki ASF zostały potwierdzone na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium...
Różańska zaznaczyła, że nawet wystąpienie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce nie przeszkodziło współpracy handlowej w tym zakresie, ponieważ Stany Zjednoczone uznały tzw. regionalizację, co oznacza, że mięso spoza regionów, gdzie wykryto wirusa, może być eksportowane.

Chociaż - jak mówiła - w ubiegłym roku nastąpiło pewne zawirowanie z powodu ASF. USA wstrzymały import tego mięsa argumentując, że przesyłki pochodzą z zakładów położonych w strefie z ograniczeniami. Jednak po wyjaśnieniach KE, polskiego resortu rolnictwa i służb weterynaryjnych wznowiły import.

Obecnie uprawnienia do eksportu wieprzowiną ma 17 zakładów, ale faktycznie mięso i przetwory wysyła 4-5 firm. Różańska wyjaśniła, zakłady eksportujące do Stanów musiały dostosować się do wymogów stawianych przez stronę amerykańską - chodzi o nieco inne podejście do zasad przestrzegania systemu HCCP (system zarządzania bezpieczeństwem żywności).

Ale - jak zapewniła prezes - zainteresowania eksportem mięsa do Stanów i Kanady wśród polskich firm jest "spore".

salmonella w wołowinie, miroslav toman, Główny Lekarz Weterynarii, Paweł Niemczuk, jakość żywności

Czesi szczegółowo kontrolują polską wołowinę

Polska wołowina jest od czwartku szczegółowo kontrolowana w Czechach, gdzie zaczęły obowiązywać nadzwyczajne środki wprowadzone po odkryciu bakterii salmonelli w mięsie z naszego kraju. Nie może trafić na rynek bez certyfikatu upoważnionego...
- W Stanach Zjednoczonych jest obecnie bardzo mocny trend poszukiwania produktów bez GMO, bez antybiotyków, bez hormonów - podkreśliła Różańska. A takie wymogi spełnia europejskie mięso, w tym z Polski. Jego produkcja w USA wygląda inaczej niż w Europie i wymagania co do procesu produkcji są inne niż w UE - tłumaczyła Różańska.

Oprócz boczku i żeberek Amerykanie kupują od nas elementy świń np. mięso rozdrobnione dla przetwórstwa. Z wędlin - szynki i konserwy. Ale jest także możliwość wejścia z innymi produktami - oceniła dyrektor.

Polska od kilku lat stara się o zgodę na eksport wołowiny i drobiu. Choć rozmowy są zaawansowane, na razie Amerykanie nie otworzyły swojego rynku na te produkty.

Obecna na seminarium konsul, radca handlowy Konsulatu Generalnego RP w Nowym Jorku Sabina Klimek, która współpracuje z firmami, chcącymi wejść na rynek USA, zapewniła, że warto tam eksportować, bo jest to "duży rynek konsumpcyjnego społeczeństwa", ale by było to możliwe firma musi być dobrze do tego przygotowana.

tuczniki, cena, USA, trzoda chlewna

USA też zmaga się z kryzysem branży trzodziarskiej

Produkcja tuczników w cyklu zamkniętym w Stanach Zjednoczonych generuje od 15 do 20 dolarów straty na sztuce, co w przeliczeniu na polską walutę daje 56,5 - 75,4 złotych. Tamtejsi rolnicy mogą spodziewać się, że ceny pokrywającej...
- Nie da się wejść na rynek bez zaangażowania środków. Przy eksporcie mięsa trzeba mieć certyfikaty, przeprowadzony audyt, ekspertów, którzy pomogą wejść na rynek, odpowiednie opakowania i naklejki itp. - wyliczała konsul.

- Wejście na rynek jest inwestycją, trzeba dbać o procedury i słuchać ekspertów, trzeba mieć także przygotowaną strategię wejście - powiedziała Klimek.

Jej zdaniem, najlepiej rozeznanie rozpocząć od targów, gdzie można przedstawić swój produkt.Seminarium odbywa się w ramach kampanii, która rozpoczęła się w kwietniu 2018 r i potrwa do kwietnia 2020 r.

- Jest to już kolejna kampania prowadzona na rynku amerykańskim. Podstawowym celem jest budowanie relacji biznesowych poprzez m.in. spotkania polskich, amerykańskich i kanadyjskich firm. W pierwszej kolejności potencjalnie zainteresowanie eksportem firmy muszą poznać, jaka jest specyfika tamtejszych rynków, jakie są wymagania. Trzeba też wziąć pod uwagę ryzyko kursowe - poinformowała Różańska.

trzoda chlewna, świnie, ASF, łódzkie, produkcja trzody chlewnej

Minister w zagłębiu trzodowym mówił o odstrzale dzików i ASF

O problemach hodowców trzody chlewnej, sytuacji polskiego rolnictwa i jego przyszłości rozmawiał w czwartek w Grabicy (woj. łódzkie) z producentami żywności minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Czwartkowe spotkanie w Grabicy w...

Dodała, że takie kampanie zwykle nie dają natychmiastowych efektów, bywa, że firmy nawiązują współpracę dopiero po kilku miesiącach.

Różańska poinformowała, że biznesmeni z USA i Kanady, którzy przyjechali w ramach tej kampanii do Polski, zapoznają się z produkcją wołowiny i wieprzowiny w zakładach mięsnych i przetwórczych. - Poziom organizacji całej produkcji w naszym kraju jest na wysokim poziomie. Bardzo często spotykamy się z dużym zdziwieniem i zaskoczeniem, wielu potencjalnych importerów mówi, że nie spodziewało się takiego poziomu produkcji mięsa - podkreśliła dyrektor UPEMI.

  • Informacje dotyczące afrykańskiego pomoru świń oraz tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA