Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 31 pasujących wyników.
Polska czołowym producentem serów. Eksport rośnie
Polska należy do grona największych światowych producentów serów. Od momentu akcesji do UE w 2004 r. produkcja serów i twarogów systematycznie rośnie, osiągając w 2022 r....
więcejPolska mniej zarobiła na sprzedaży przetworów mleczarskich
W 2015 roku Polska wyeksportowała przetwory mleczarskie o wartości niespełna 1,62 miliarda euro i zarobiła na tych towarach o 15 proc. mniej niż rok wcześniej. Z naszego kraju na zagraniczne rynki...
więcejZnawca sera: w Polsce mamy setki małych serowni
Krytyk kulinarny "Gieno" Mientkiewicz od lat jeździ po całej Polsce i wyszukuje nowe gatunki sera. Ostatnio zachwycił go ser, który znalazł... we własnej lodówce. Włożył go...
więcejSkup mleka pobił rekord
W 2014 roku kraje Unii Europejskiej skupiły 148 mln ton mleka. To rekordowy wynik - o 6 mln ton (4,5 proc.) wyższy od ubiegłorocznego. Jak donoszą analitycy BGŻ pod koniec ubiegłego roku...
więcejCoraz trudniej sprzedać artykuły mleczarskie
Od sierpnia ub.r. leci w dół sprzedaż polskich przetworów mleczarskich. W listopadzie, ostatnim podliczonym miesiącu tempo wywozu jeszcze bardziej spadło. Według wstępnych...
więcejChińczycy polubili żółty ser. Szansa dla polskich firm?
Od stycznia do października 2014 r. Chiny zaimportowały 62 tony żółtego sera z Polski. To trzy razy więcej niż w analogicznym okresie roku 2013. Czy otwiera się szansa przed rodzimymi...
więcejSpomlek: ubiegły rok był trudny dla całej branży mleczarskiej
Przedstawiciele Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim zwracają uwagę, że 2016 rok przejdzie do historii mleczarstwa. Pierwsza połowa roku zapisała się jako trudny czas dla...
więcejMleka będzie więcej. Rolnicy radzą sobie z suszą
Skup mleka w pierwszym kwartale tego roku, jak podaje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka na podstawie analiz Komisji Europejskiej, był o 1 proc. niższy niż w tym samym...
więcejPrzetwarzają mleko na sery i zarabiają więcej
Twarogi, śmietanka oraz sery podpuszczkowe. Wyroby te są produkowane we własnej przydomowej przetwórni. Dla rolników przynoszą one zdecydowanie większy dochód niż sprzedaż mleka...
więcejUnia kupuje mniej produktów mleczarskich z Polski
W pierwszym kwartale bieżącego roku spadł wolumen eksportu produktów mleczarskich z Polski na rynki unijne. W górę poszła natomiast sprzedaż do krajów trzecich. Spora nadpodaż...
więcejSpada produkcja przetworów mlecznych
W Polsce coraz mniej opłacalna staje się produkcja przetworów mleczarskich - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podano w raporcie w okresie...
więcejSkup mleka coraz niższy. Spada produkcja i eksport przetworów
Niska dochodowość produkcji mleka w drugiej połowie ubiegłego i na początku bieżącego oraz konieczność zapłacenia kar za przekroczenie kwot przekładają się na silny spadek skupu surowca u czołowych...
więcejBranża mleczarska coraz mniej rentowna
W 2014 roku pogorszyły się wyniki finansowe sektora mleczarskiego. Wprawdzie wzrosły nieznacznie przychody firm, ale jeszcze bardziej w górę poszły koszty produkcji. Jak informują...
więcejCoraz trudniej sprzedać przetwory mleczarskie. Zwłaszcza sery
W październiku ub.r. - trzeci miesiąc z rzędu - spadła wartość naszego eksportu przetworów mleczarskich. To przede wszystkim efekt znacznej obniżki sprzedaży serów. Według...
więcejBranża mleczarska po trzech kwartałach. Jest coraz gorzej
W 2014 r. systematycznie spadały wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce. Rosły przychody firm, ale wzrost kosztów produkcji był jeszcze wyższy. A to przyczyniło się do spadku...
więcejXII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej już za nami
Najważniejsze osobistości polskiego i europejskiego mleczarstwa spotkały się 11-13 września podczas XII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie. Tematem tegorocznego spotkania była...
więcejDwa gramy sera więcej mogą rozwiązać problem nadwyżki mleka
Zwiększenie diety statystycznego Polaka o dwa gramy sera dziennie rozwiązałoby problem nadwyżki mleka na polskim rynku - powiedział PAP Martin Ziaja, przewodniczący Rady Ekonomicznej ds. Produkcji i...
więcejMleko od owcy, kozy? Badania DNA pokazały prawdę
128 podmiotów (64 producentów i 64 sklepy) zostało sprawdzonych pod kątem jakości handlowej przetworów mlecznych oraz oznakowania i prezentacji wyrobów mlekopodobnych....
więcejListeria i gronkowce w popularnym serze. Towar wycofano ze sklepów
W serze korycińskim producenta "Zarzeccy" o numerze partii 30.06.2020 wykryto m.in. listerię i gronkowce, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Ze względów ostrożności...
więcejNajlepsze mazowieckie sery z nagrodami
Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe,...
więcejSer i wino to para doskonała, czyli festiwal w Sandomierzu
Organizatorzy festiwalu Czas Dobrego Sera, który odbędzie się w sobotę i niedzielę w Sandomierzu, podali listę zaproszonych serowarów. Polskie sery zagrodowe będą hitem. Przyjadą też...
więcejPrzysmaki na co dzień nieznane na festiwalu w Sandomierzu
Podczas VI edycji festiwalu "Czas Dobrego Sera" w Sandomierzu można będzie spróbować przysmaków na co dzień nieznanych: ekologicznych tradycyjnych serów kozich, masła...
więcejSer żuławski na warsztatach
Kto chciałby samodzielnie wykonać ser, powinien w sobotę wybrać się na Żuławy, gdzie w Żelichowie Cyganku odbędą się warsztaty serowarskie. Jednym z wyrabianych serów będzie legendarny na...
więcejPogarsza się sytuacja na rynku mleka. Potrzebna jest pomoc Brukseli
Spadają ceny surowca i opłacalność jego produkcji. Zmniejszyła się też rentowność branży - mówi Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemar Broś. ...
więcejRynek mleczny bliski załamania. Rolnicy stoją pod ścianą
Od wiosny do końca września ceny zbytu różnych rodzajów mleka i jego przetworów spadły o 25-30 procent - informuje "Tygodnik Podlaski". A cena skupu surowca w tym...
więcejTen ser jest najczęściej kradziony i podrabiany na świecie
Parmezan jest najczęściej kradzionym i podrabianym serem na świecie - takie są dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja rozbiła...
więcejMazowieckie Święto Chleba i Sera w Węgrowie 2023
Gmina Węgrów zaprasza 17 września 2023 roku na Mazowieckie Święto Chleba i Sera, które odbędzie się na Rynku Mariackim w Węgrowie. Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na...
więcejFestiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej 2023
Powiat Limanowski oraz Gmina Laskowa zapraszają 5-6 sierpnia 2023 roku na Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, który odbędzie się w Laskowej. Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie...
więcejFestiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej 2022
UWAGA! Festiwal w 2022 roku nie odbędzie się! Powiat Limanowski oraz Gmina Laskowa zapraszają 6-7 sierpnia 2022 roku na Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, który odbędzie się w Laskowej. Więcej...
więcejFestiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej 2019
Powiat Limanowski oraz Gmina Laskowa zapraszają 3-4 sierpnia 2019 roku na XI Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, który odbędzie się w Laskowej. Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na...
więcejWarsztaty serowarskie pt. „Prezentacja tradycyjnych wyrobów serowarskich”
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 10 marca 2015 roku na warsztaty serowarskie pt. „Prezentacja tradycyjnych wyrobów serowarskich”, które odbędą się w Zespole...
więcej