Najlepsze mazowieckie sery z nagrodami
Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Na uwagę zasługują doskonałe wyroby mleczarskie, w tym sery.
Samorząd województwa mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego już po raz drugi zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych.
Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów odebrali gratulacje i atrakcyjne nagrody.
Żółty ser to samo zdrowie. Zwłaszcza późną jesienią i zimą
Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wyglądała sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic, gdzie produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.
Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od 2014 r. urząd marszałkowski organizuje szkolenia skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Do tej pory odbyło się blisko 40 takich spotkań.
Sto pomysłów na wykorzystanie sera
Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa).
Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocję lokalnej, zdrowej żywności - informuje Marta Milewska, rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego
Kolejnym etapem promocji serów jest właśnie Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. W tegorocznej edycji w etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR wzięło udział 77 uczestników. Do finału zakwalifikowało się 35 z nich. Ich wyroby były oceniane w dwóch grupach: grupa A - produkty z mleka krowiego i grupa B - produkty z mleka innych zwierząt. W każdej z nich kapituła wyłoniła laureatów miejsc I-III oraz przyznała po dwa wyróżnienia.
Grupa A |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
I nagroda Ser podpuszczkowy z mleka krowiego |
Otoczak kurpiowski |
Wioletta Ostrowska-Krup z Ostrołęki |
II nagroda Ser podpuszczkowy z mleka krowiego |
Młody ser podpuszczkowy |
Elżbieta Miłodrowska ze Starej Białej (pow. płocki)
|
III nagroda Ser podpuszczkowy z mleka krowiego |
Ser wędzony |
Julia Dawidek z miejscowości Grądy (pow. warszawski zachodni) |
Wyróżnienie |
Ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim |
Joanna Dyga z Serocka (pow. legionowski) |
Wyróżnienie |
Ser podpuszczkowy z ziołami |
Iwona Smoczyńska z Michałowa Grabiny (pow. legionowski) |
Grupa B |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
I nagroda Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt |
Kozi bundz z Lipy |
Dariusz Purchała z Lipy (pow. kozienicki) |
II nagroda Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt |
„Aleksandrowski” ser podpuszczkowy z mleka koziego |
Edyta Zawitkowska z Aleksandrowa (pow. piaseczyński) |
III nagroda Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt |
Ser kozi podpuszczkowy |
Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii (pow. siedlecki) |
Wyróżnienie I |
Ser kozi jaktorowski |
Bogumiła Dolota z Jaktorowa (pow. grodziski)
|
Wyróżnienie |
Ser z mleka koziego z dodatkami |
Jadwiga Waszczuk z Kolonii (pow. łosicki) |
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś