Branża mleczarska po trzech kwartałach. Jest coraz gorzej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-12-2014,12:30 Aktualizacja: 19-01-2015,12:02
A A A
W 2014 r. systematycznie spadały wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce. Rosły przychody firm, ale wzrost kosztów produkcji był jeszcze wyższy. A to przyczyniło się do spadku rentowności branży. 
 
Według danych Pont-Info w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem przetworów mleczarskich i zatrudniających co najmniej 50 pracowników od stycznia do końca września przeciętny zysk netto wyniósł 1,37 proc. 
 
Jak informują analitycy BGŻ to aż o 1,51 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem i mniej od średniej z ostatnich 5 lat. Niższe wskaźniki branża odnotowała tylko w 2008 r., kiedy gwałtownie zaczęły spadać ceny przetworów mleczarskich. 
 
Przychody sektora po trzech kwartałach br. wyniosły 23 mld zł i przez rok poszły w górę o 7 proc. Był to przede wszystkim efekt wzrostu wolumenu przetworzonego mleka bowiem w tym czasie mleczarnie skupiły o około 8 proc. więcej surowca niż w 2013 roku. 
 
Na wyniki branży korzystnie wpływał też eksport, który w pierwszych trzech kwartałach br. był o ponad 17 proc. wyższy rok do roku. Nie brakowało jednak problemów ze zbytem towarów. 
 
Rosły jednak koszty produkcji, które wyniosły aż 22,6 mld zł i były o ponad 9 proc. wyższe niż przed rokiem. To rezultat przede wszystkim utrzymujących się w pierwszej połowie roku wysokich cen skupu mleka. 
 
W pierwszej połowie 2015 roku prawdopodobne jest dalsze pogorszenie (choć nieznaczne) wyników sektora mleczarskiego. Wprawdzie znacznie niższe w relacji rocznej będą ceny skupu mleka, ale wysoka produkcja przy ograniczeniach w sprzedaży na rynek rosyjski będzie sprzyjać spadkowi stawek zbytu towarów.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA