Ser i wino to para doskonała, czyli festiwal w Sandomierzu
Organizatorzy festiwalu Czas Dobrego Sera, który odbędzie się w sobotę i niedzielę w Sandomierzu, podali listę zaproszonych serowarów. Polskie sery zagrodowe będą hitem. Przyjadą też ze swoimi produktami polskie winiarnie.
Czas Dobrego Sera, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do Sandomierza. W tym roku nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych.
Degustacje odbędą się pod okiem wybitych autorytetów, m.in. prof. Moniki Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. V edycja festiwalu
Jak zapewniają organizatorzy imprezy, w sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów. W tym roku po raz pierwszy pojawią się wspaniałe, owcze sery z Chorwacji z "Paškim Sirem" na czele.
Żadna impreza kulinarna nie odbędzie się bez szefów kuchni. Do udziału w imprezie zaproszono w tym roku wybitnych szefów kuchni - Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki) - wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska.
Przysmaki na co dzień nieznane na festiwalu w Sandomierzu
Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono też polskich winiarzy.
Ser i wino to para doskonała. Na sandomierskim festiwalu pojawią się winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Turnau, Sztukówka, Dwór Sanna, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która po raz pierwszy zaprezentuje swojego jubileuszowego dwójniaka "966".
Momentem kulminacyjnym imprezy będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016. Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.