Skup mleka coraz niższy. Spada produkcja i eksport przetworów
Niska dochodowość produkcji mleka w drugiej połowie ubiegłego i na początku bieżącego oraz konieczność zapłacenia kar za przekroczenie kwot przekładają się na silny spadek skupu surowca u czołowych eksporterów przetworów mleczarskich.
W pierwszym kwartale br. do mleczarni w krajach Wspólnoty dostarczono 36012,1 tys. ton surowca - informują analitycy BGŻ. To o 1,3 proc. mniej niż o tej samej porze rok temu. Spadki były szczególnie widoczne w Irlandii (4,3 proc.), we Francji (2,7 proc.) oraz w Holandii (2,2 proc.).
Małe gospodarstwa mleczne znikają
W dół poleciała też produkcja artykułów mleczarskich, na które spadł popyt na światowych i europejskich rynkach. Od stycznia do marca w UE wyprodukowano o 15,3 proc. mniej pełnego mleka w proszku (PMP), o 3,7 proc. mniej serów, o ponad 2 proc. mniej mleka płynnego oraz o 3,6 proc. mniej produktów fermentowanych. W górę poszła za to produkcja śmietany i mleka skoncentrowanego, zaś odtłuszczonego mleka w proszku i masła była na ubiegłorocznym poziomie.
Gorzej jest też w handlu zagranicznym przetworami mleczarskimi. W bieżącym roku aż o 14 proc. spadła sprzedaż serów, dla których podstawowym (pozaunijnym) rynkiem zbytu była Rosja. A byłoby jeszcze gorzej, gdyby nie znacznie większe zakupy dokonywane przez Stany Zjednoczone. O 8 proc. mniejsze były również wysyłki pełnego mleka w proszku.
W pierwszym kwartale br. aż o 23 proc. wzrósł natomiast eksport do krajów trzecich odtłuszczonego mleka w proszku. Na dobrym poziomie był też wywóz masła. Wspólnota sprzedała 33,2 tys. ton tego tłuszczu, co jest bardzo dobrym wynikiem, biorąc pod uwagę fakt, że w tym samym czasie przed rokiem 36 proc. (11,3 tys. ton) tego artykułu trafiło do Rosji.