Mleko od owcy, kozy? Badania DNA pokazały prawdę
128 podmiotów (64 producentów i 64 sklepy) zostało sprawdzonych pod kątem jakości handlowej przetworów mlecznych oraz oznakowania i prezentacji wyrobów mlekopodobnych.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki tej kontroli. Oceną organoleptyczną objęto 177 partii, w tym 176 przetworów mlecznych i 1 wyrobu mlekopodobnego. Z uwagi na nieprawidłowy smak i zapach zakwestionowano 1 partię masła (0,6 proc.).
"Wołowina 5 smaków" z…wieprzowiny. IJHAR-S wzięła pod lupę azjatyckie dania
"Ponadto, na podstawie wizualnej oceny sera (oferowanego w sklepie pod nazwą ‘owczy’), stwierdzono, że jego kształt i wygląd upodabniał go do ‘oscypka’ (zarejestrowanego jako ChNP) przy jednoczesnym braku spełnienia wymogów zawartych w jego specyfikacji" - podaje IJHAR-S.
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 323 partiach, w tym 322 przetworów mlecznych i 1 wyrobu mlekopodobnego. Zakwestionowano 30 partii przetworów mlecznych (9,3 proc.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.: niezgodnej z przepisami lub deklaracją zawartości tłuszczu, braku obecności DNA owcy/kozy w serach deklarowanych jako owczy/kozi, obecności DNA krowy w produktach deklarowanych jako kozie/owcze.
"Ponadto 11 partii przetworów mlecznych skontrolowano w zakresie cech mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej). Nie stwierdzono nieprawidłowości" - podkreśla Inspekcja.
Jeśli chodzi o oznakowanie, zweryfikowano je w przypadku 406 partii, w tym 383 przetworów mlecznych i 23 wyrobów mlekopodobnych. Zakwestionowano 44 partii, w tym 41 przetworów mlecznych (10,7 proc.) i 3 wyrobów mlekopodobnych (13 proc.). Stwierdzono nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
Ceny żywności rosną w rekordowym tempie. Coraz więcej rodzin nie radzi sobie finansowo
- użycia nazwy nieadekwatnej do składu produktu i procesów technologicznych stosowanych w trakcie produkcji "(np. "maślany" na wyrobie niezawierającym masła, "owczy"/"kozi" na serze wyprodukowanym z mleka krowiego, "naturalny" dla produktu zawierającego substancje dodatkowe, "wysoko pasteryzowane" dla mleka poddanego obróbce w temperaturze powyżej 100 st. C)
- przypisywania szczególnych właściwości poprzez podawanie deklaracji "100% mleka koziego" w oznakowaniu produktów opatrzonych w nazwie określeniem "kozi" (każdy tak nazwany przetwór mleczny nie może zawierać mleka innego rodzaju)
- stosowania oznakowania odnoszącego się do braku GMO niezgodnie z obowiązującymi przepisami
- podawania na wywieszkach cenowych nieprawdziwych informacji (np. „… ze śmietanką” dla zamiennika śmietany niezawierającego śmietanki, "eco-ser" dla wyrobów nieposiadających certyfikatu potwierdzającego ich ekologiczne pochodzenie, "oscypek złotem Podhala" dla produktów niebędących oscypkiem)
- niewłaściwej prezentacji towaru poprzez umieszczenie miksu tłuszczowego do smarowania w regale chłodniczym w otoczeniu masła
-
braku obowiązkowych informacji dla produktów oferowanych do sprzedaży luzem (nazwy środka spożywczego, danych producenta, wykazu składników)
Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś