W 2014 roku pogorszyły się wyniki finansowe sektora mleczarskiego. Wprawdzie wzrosły nieznacznie przychody firm, ale jeszcze bardziej w górę poszły koszty produkcji.
W 2014 roku pogorszyły się wyniki finansowe sektora mleczarskiego. Wprawdzie wzrosły nieznacznie przychody firm, ale jeszcze bardziej w górę poszły koszty produkcji.
Jak informują analitycy BGŻ to przyczyniło się do spadku rentowności branży. Według danych Pont-Info w przedsiębiorstwach wytwarzających przetwory mleczarskie i zatrudniających co najmniej 10 pracowników przeciętna stopa zysku netto wyniosła przed rokiem 1,08 proc.
To znacznie mniej niż przed rokiem (2,12 proc.) i poniżej średniej z ostatnich 5 lat. Gorzej (tylko 0,42 proc.) było jedynie w 2008 roku, kiedy gwałtownie zaczęły spadać ceny przetworów.
Warto też dodać, że branża spożywcza w 2014 roku osiągnęła łącznie zysk netto na poziomie 3,7 proc.
Przychody sektora mleczarskiego wyniosły 30,5 mld zł i przez rok wzrosły o 0,7 proc. Był to przede wszystkim efekt większej ilości przetworzonego mleka - mleczarnie skupiły bowiem o 7,1 proc. więcej surowca niż rok wcześniej. Ponadto w pierwszej połowie ub.r. korzystnie na wyniki branży wpływał eksport.
Po wprowadzeniu rosyjskiego embarga o wiele trudniej było już sprzedać przetwory, przez co rosły zapasy i spadały ceny. Pod koniec 2014 roku rezerwy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) były w Polsce wyższe o 88 proc. niż rok wcześniej, masła o 65 proc., zaś serów dojrzewających o 10 proc. OMP w zbycie potaniało o prawie 40 proc., masło w blokach o 27 proc., a sery o 20-30 proc.
Jednocześnie poziom kosztów wyniósł 30,1 mld zł i poszedł w górę o ponad 2 proc. głównie z powodu utrzymujących się w pierwszej połowie roku rekordowo wysokich cen skupu mleka.
Według ekspertów dane za pierwszy kwartał br. prawdopodobnie przyniosą dalsze pogorszenie (choć już nieznaczne) wyników sektora mleczarskiego. W kolejnych miesiącach, ze względu na niższe ceny skupu surowca i przewidywany wzrost stawek zbytu przetworów kondycja branży powinna się poprawiać.