Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 30 pasujących wyników.
Ceny brojlerów kurcząt poszły w górę
Średnia cena sprzedaży brojlerów kurcząt (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na rynku UE w marcu wyniosła 178,5 euro za 100 kilogramów. To o 1,3 proc. więcej niż w lutym, ale o 5,1...
więcejGoście z Chin przekonali się o walorach polskiego drobiu
Zakończyła się tygodniowa wizyta chińskiej delegacji w Polsce, która przede wszystkim poświęcona była współpracy między naszymi producentami drobiu, a ich potencjalnymi partnerami...
więcejBruksela nie spieszy się z pomocą dla drobiarzy
Sektor drobiarski z powodu epidemii znalazł się w bardzo trudnym położeniu. Polscy hodowcy ponieśli olbrzymie straty, a Unia Europejska nie spieszy się z pomocą. "Nasz Dziennik" zauważa,...
więcejRosną ceny kurcząt. Zakłady pracują niemal na 100 procent
Średnie ceny mięsa kurcząt rzeźnych w Europie rosną od miesiąca. Wzrosty nie są duże, ale systematyczne. Poprawiająca się koniunktura w Unii Europejskiej doprowadziła do odbicia stawek w Polsce....
więcejCeny kurcząt poszły w górę. Po kilku miesiącach
Średnia cena sprzedaży brojlerów kurcząt (tuszki 65 proc.) wyniosła w UE w grudniu ubiegłego roku 176,3 euro za 100 kilogramów. To o 1,3 proc. więcej niż w listopadzie, ale wciąż o 2,1...
więcejKurczęta znowu potaniały. W Polsce ceny poniżej średniej UE
Średnia cena sprzedaży brojlerów kurcząt (tuszki 65 proc.) na unijnym rynku w październiku wyniosła 174,5 euro za 100 kilogramów. To o niespełna 1 proc. mniej niż we wrześniu i o 5,5...
więcejKurczęta taniały w sierpniu. U nas ceny poniżej unijnej średniej
Sto kilogramów mięsa kurcząt (tuszki 65 proc.) kosztowało średnio na unijnym rynku w sierpniu 176,4 euro. To o 1,2 proc. mniej niż w lipcu i o 8,4 proc. poniżej stawek sprzed roku. Przez...
więcejKurczęta coraz tańsze
Sto kilogramów mięsa brojlerów kurcząt (tuszki patroszone 65 proc.) kosztowało średnio w lipcu w Unii Europejskiej 178,5 euro. To o 1,8 proc. mniej niż w czerwcu i o 7,3 proc. poniżej...
więcejBrojlery kurcząt w maju podrożały
Sto kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki 65 proc.) kosztowało średnio w maju na unijnym rynku 182 euro. To o 2,4 proc. więcej niż w kwietniu, ale o 4,3 proc. poniżej stawek sprzed...
więcejEksport mięsa drobiowego zmienia kierunki
W ostatnich latach zachodzą istotne zmiany w strukturze geograficznej międzynarodowego handlu drobiem. Dotyczy to przede wszystkim kierunków wymiany bowiem czołówka największych...
więcejBrojlery kurcząt coraz tańsze
Sto kilogramów brojlerów kurcząt (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio w lutym na unijnym rynku 176,2 euro. To o 1,8 mniej niż w styczniu i o 5,4 proc. poniżej...
więcejDobre prognozy dla rynku drobiu. Ma być coraz lepiej
Sytuacja producentów drobiu na świecie będzie stopniowo poprawiać się. W ubiegłym roku na rynku mięsa białego wystąpiła nadpodaż, a opłacalność produkcji spadła. Według ekspertów...
więcejBrojlery kurcząt nieznacznie potaniały
Sto kilogramów brojlerów kurcząt (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio w styczniu na rynku UE 179,08 euro. To o 0,4 proc. mniej niż w grudniu 2015 r. i 3,5 proc....
więcejPolska importuje miliony kur
W ubiegłym roku polskie firmy sprowadziły z zagranicy ponad 7 mln piskląt, które zostały przeznaczone do intensywnej "produkcji" jaj spożywczych. Najwięcej piskląt przyjechało do...
więcejKurczęta brojlerów coraz tańsze
Sto kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio w grudniu 2015 roku na unijnym rynku 179,9 euro. To o 1 proc. mniej niż w listopadzie i...
więcejCeny sprzedaży kurcząt brojlerów coraz niższe
Komisja Europejska poinformowała, że średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) w listopadzie na unijnym rynku wyniosła 181,3 euro za 100...
więcejPrzybywa kurcząt brojlerów. Padają rekordy
Główny Urząd Statystyczny poinformował, że według najnowszych danych liczba wylęgów kurcząt brojlerów wyniosła w październiku 93,6 mln sztuk. To o 10 proc. więcej niż przed...
więcejKurczęta brojlerów coraz tańsze. Polsce daleko do średniej UE
Bruksela poinformowała, że w październiku na unijnym rynku za 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) płacono średnio 186,8 euro. Przez miesiąc...
więcejMięsa kurcząt nie zabraknie. Produkcja i eksport idą w górę
Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że koniunktura na unijnym rynku mięsa kurcząt brojlerów w latach 2015-16 nadal będzie korzystna. Wspólnota wyprodukuje w 2015 roku...
więcejBranża drobiarska zjechała do Bydgoszczy
W bydgoskim Hotelu City od dziś do środy, pod hasłem "Nauka Praktyce-Praktyka Nauce", trwać będzie Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie organizowane przez Zarząd Polskiego Oddziału...
więcejPolski sektor mięsa drobiu ma się doskonale
W 2014 roku produkcja i eksport drobiu były rekordowe. Polska została liderem w wytwórczości tego gatunku mięsa. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz opublikowała na swojej...
więcejPolski drób coraz lepiej się sprzedaje. Na rynkach trzecich też
Sprzedaż nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski przez pierwsze cztery miesiące bieżącego roku wzrosła o 17 proc. do 257 tys. ton. Jak wynika z danych Eurostat, na które powołują się...
więcejPolska drobiem stoi. Eksport bije kolejne rekordy
Aż 1,3 miliarda euro wyniosło w 2014 roku dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu. To o 20 proc. więcej niż rok wcześniej. Jak informuje FAMMU/FAPA...
więcejWielka Brytania zwiększa import drobiu
Pomimo kolejnego wzrostu produkcji, Wielka Brytania była przed rokiem tylko w 73 proc. samowystarczalna w zakresie podaży mięsa drobiu. Wskaźnik ten był o 4 proc. niższy niż rok wcześniej i...
więcejRosja produkuje coraz więcej drobiu
Eksperci z... Amerykańskiego Departamentu Rolnego (USDA) szacują, że produkcja mięsa kurcząt wzrośnie w Rosji w bieżącym roku o kolejne 4 procent do 3,7 miliona ton. Rosnące koszty produkcji...
więcejNowe ogniska ptasiej grypy we Francji. I nie tylko
Po wykryciu trzech ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 i H5N2 u drobiu w departamencie Dordogne, potwierdzono wystąpienie kolejnych trzech przypadków wirusa tym razem w...
więcejRosja dąży do samowystarczalności i zwiększa produkcję drobiu
Ministerstwo rolnictwa w Moskwie poinformowało, że w pierwszych dziewięciu miesiącach bieżącego roku produkcja drobiu w kraju wzrosła o 8,2 proc. do 4,315 mln ton wagi żywej. Największymi regionami...
więcejWielka Brytania traci przez ptasią grypę ważne rynki zbytu
Epidemia wysoce zjadliwej (H7N7) ptasiej grypy na farmie w Lancashire w lipcu sprawiła, że producenci drobiu z Wysp utracili wiele ważnych zagranicznych rynków zbytu. Wybuch epidemii...
więcejMoskwa wprowadza restrykcje w przywozie drobiu na Krym
Rosyjskie władze wprowadzają ograniczenia w przywozie ukraińskiego drobiu na Krym ze względu na obawy dotyczące ptasiej grypy. FAMMU/FAPA informuje, że jedynie kilka certyfikowanych zakładów...
więcejPtasia grypa wróciła do Stanów Zjednoczonych
Amerykański Departament Rolnictwa potwierdził wystąpienie wirusa wysoce zjadliwej ptasiej grypy szczepu H7N8 w gospodarstwie hodowlanym indyków w hrabstwie Dubois w stanie Indiana....
więcej