Brojlery kurcząt w maju podrożały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
13-06-2016,13:45 Aktualizacja: 13-06-2016,14:17
A A A

Sto kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki 65 proc.) kosztowało średnio w maju na unijnym rynku 182 euro. To o 2,4 proc. więcej niż w kwietniu, ale o 4,3 proc. poniżej stawek sprzed roku.

Komisja Europejska - na podstawie wstępnych danych - informuje, że przez miesiąc ceny poszły w górę w 15 państwach członkowskich UE - przede wszystkim w Portugalii (15 proc.) i Polsce (11 proc. do 130,3 euro za 100 kilogramów) - informuje FAMMU/FAPA.

drób, eksport, eksport mięsa, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie

Drób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat

Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym...

Kurczęta z naszego kraju były jednak o 28 proc. tańsze od przeciętnej dla Wspólnoty. Najniższe stawki w UE są jednak notowane od kwietnia w Irlandii (98 euro/100 kg - 54 proc. średniej).

W ośmiu państwach członkowskich notowania mięsa w maju obniżyły się, ale spadki były niewielkie i nie przekraczały 2 proc. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Szwecji i Niemczech (267-278 euro/100 kg).

Majowy wzrost  jest następstwem wzmożonego popytu wewnętrznego i eksportowego. W pierwszym kwartale br. Wspólnota wysłała do krajów trzecich ok. 300 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów z kurcząt - o 9 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.  

Głównymi eksporterami były Holandia (+40 proc. do 84 tys. ton), Francja (-10 proc. do 59 tys. ton) i Polska (+15 proc. do 40 tys. ton). Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu ptasiej grypy.

Największymi odbiorcami mięsa z kurcząt z UE w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku były RPA, Arabia Saudyjska, Hongkong, Filipiny i Benin.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA