Brojlery kurcząt w maju podrożały
Sto kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki 65 proc.) kosztowało średnio w maju na unijnym rynku 182 euro. To o 2,4 proc. więcej niż w kwietniu, ale o 4,3 proc. poniżej stawek sprzed roku.
Komisja Europejska - na podstawie wstępnych danych - informuje, że przez miesiąc ceny poszły w górę w 15 państwach członkowskich UE - przede wszystkim w Portugalii (15 proc.) i Polsce (11 proc. do 130,3 euro za 100 kilogramów) - informuje FAMMU/FAPA.
Drób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat
Kurczęta z naszego kraju były jednak o 28 proc. tańsze od przeciętnej dla Wspólnoty. Najniższe stawki w UE są jednak notowane od kwietnia w Irlandii (98 euro/100 kg - 54 proc. średniej).
W ośmiu państwach członkowskich notowania mięsa w maju obniżyły się, ale spadki były niewielkie i nie przekraczały 2 proc. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Szwecji i Niemczech (267-278 euro/100 kg).
Majowy wzrost jest następstwem wzmożonego popytu wewnętrznego i eksportowego. W pierwszym kwartale br. Wspólnota wysłała do krajów trzecich ok. 300 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów z kurcząt - o 9 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Głównymi eksporterami były Holandia (+40 proc. do 84 tys. ton), Francja (-10 proc. do 59 tys. ton) i Polska (+15 proc. do 40 tys. ton). Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu ptasiej grypy.
Największymi odbiorcami mięsa z kurcząt z UE w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku były RPA, Arabia Saudyjska, Hongkong, Filipiny i Benin.