Rosną ceny kurcząt. Zakłady pracują niemal na 100 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-02-2017,13:10 Aktualizacja: 20-02-2017,13:50
A A A

Średnie ceny mięsa kurcząt rzeźnych w Europie rosną od miesiąca. Wzrosty nie są duże, ale systematyczne. Poprawiająca się koniunktura w Unii Europejskiej doprowadziła do odbicia stawek w Polsce.

Przyspieszenie cenowe dotyczące tuszek brojlerów widoczne jest szczególnie na Litwie, we Włoszech oraz na Słowacji - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. W ostatnich dwóch tygodniach, stawki wzrosły tam odpowiednio o 10; 6,5 i 5,5 procent.

ptasia grypa, ogniska, drób

Ptasia grypa potwierdzona w dwóch kolejnych gospodarstwach

Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu 50. i 51. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w woj. śląskim oraz dolnośląskim.   Wirus H5N8 zaatakował gospodarstwo, w którym utrzymywano 73 sztuki kur i...

W tym samym okresie w Polsce ceny poszły w górę tylko o niespełna procent. Pod koniec minionego tygodnia na rodzimym rynku można było jednak zaobserwować przyspieszenie, co pozwala oczekiwać, że raport cenowy za kilka ostatnich dni powinien pokazać solidny, kilkuprocentowy wzrost.

- Powodów wzrostu cen w Europie może być kilka. Najważniejsze jest to, że od maja 2016 roku ceny średnie na Starym Kontynencie nieustanie spadały, co mogło skłonić producentów do nieco ostrożniejszych wstawień i ograniczenia podaży. Istotne są także: duży spadek wartości euro w stosunku do brazylijskiego reala oraz wzrost cen brojlerów w USA, co pogorszyło konkurencyjność importu z obu Ameryk - analizuje Mariusz Szymyślik, dyrektor KIPDiP.

Zdaniem eksperta na polskim rynku ważniejszy dla wsparcia wzrostu stawek - od sytuacji w Europie i na świecie - był układ świąt w kalendarzu, który sprawił, że lokalne ubojnie miały kłopot w pozyskiwaniu żywca.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz prognozuje jednak, że w najbliższym czasie ceny ustabilizują się albo nawet spadną. Szacunki te oparte są na informacjach z zakładów wylęgu drobiu, które - po dość umiarkowanym popycie pod koniec 2016 roku oraz na początku bieżącego - pracują wykorzystując niemal w pełni swoje możliwości produkcyjne.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA