Kurczęta coraz tańsze
Sto kilogramów mięsa brojlerów kurcząt (tuszki patroszone 65 proc.) kosztowało średnio w lipcu w Unii Europejskiej 178,5 euro. To o 1,8 proc. mniej niż w czerwcu i o 7,3 proc. poniżej stawek sprzed roku.
Eksperci Komisji Europejskiej informują, że przez miesiąc ceny spadły w 19 państwach - przede wszystkim we Włoszech (17 proc.). W sześciu krajach kurczęta natomiast podrożały - najbardziej po raz kolejny w Portugalii (15 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja i eksport drobiu będą rosły
Notowania w Polsce wzrosły wobec czerwca o 0,5 proc. do 130,2 euro za 100 kilogramów i stanowiły 73 proc. średniej unijnej.
Najniższe ceny we Wspólnocie są od kwietnia w Irlandii (97 euro/100 kg - 54 proc. średniej). Najwięcej za kurczęta płacono z kolei tradycyjnie w Szwecji i Niemczech (ok. 266 euro/100 kg).
Kurczęta na rynku unijnym potaniały w tym roku z powodu niższych ceny pasz i wzrostu produkcji stymulowanego większą opłacalnością. W maju notowania nieznacznie wzrosły wobec kwietnia, lecz nadal były o 4-5 proc. niższe niż przed rokiem.
Według prognoz Komisji Europejskiej z lipca produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrośnie w skali roku o 2 proc. do ok. 14 mln ton. W pierwszych trzech miesiącach br. wytwórczość zwiększyły m.in. Polska (16 proc.), Włochy (6 proc.), Hiszpania (5 proc.), Holandia (5 proc.) i Wielka Brytania (3 proc.).
Stagnację zaobserwowano jedynie we Francji, jednak sytuacja może zmienić się w drugim półroczu ponieważ w połowie maja rozpoczęto odbudowę stad drobiu po działaniach zapobiegawczych wprowadzonych w związku z ptasią grypą.