Branża drobiarska zjechała do Bydgoszczy
W bydgoskim Hotelu City od dziś do środy, pod hasłem "Nauka Praktyce-Praktyka Nauce", trwać będzie Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie organizowane przez Zarząd Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PB WPS.
Tematyka imprezy obejmuje nie tylko prace o charakterze badań podstawowych, ale też badawczo-rozwojowe prowadzone dla potrzeb branży drobiarskiej i bez wątpienia przyczynia się do rozwoju drobiarstwa w Polsce.
Sympozjum „Nauka Praktyce - Praktyka Nauce” jest organizowane po raz XXVII w ścisłej współpracy szeroko pojętej praktyki i nauki. Tematyka imprezy obejmuje nie tylko prace o charakterze badań podstawowych, ale także badawczo-rozwojowe prowadzone dla potrzeb branży drobiarskiej. Bez wątpienia taka forma wymiany doświadczeń i teorii przyczynia się wymiernie do rozwoju drobiarstwa w Polsce.
PROGRAM SYMPOZJUM:
14 września
- Referaty plenarne dotyczące aktualnej sytuacji w hodowli i produkcji drobiu, branża drobiarska - działania promocyjne i informacyjne
- Konkurs Młodych Badaczy im. Jerzego Będkowskiego: wystąpienia młodych naukowców z zakresu najnowszych badań genetycznych, biotechnologicznych, żywieniowych, weterynaryjnych oraz oceny jakości surowców drobiarskich
15 września (obrady w sekcjach)
- Sekcja Biologicznych Podstaw Produkcji Drobiarskiej: zagadnienia z zakresu mechanizmów fizjologicznych u drobiu, regulacji gospodarki hormonalnej, doskonalenia genetycznego populacji kur, nowych programów hodowlanych, trendów genetycznych, rozrodu i czynników wpływających na podstawy hodowli oraz produkcji drobiarskiej
- Sekcja Profilaktyki i Weterynarii w Hodowli i Użytkowaniu Drobiu: charakterystyka zakażeń wirusowych i bakteryjnych w stadach drobiu, profilaktyka utrzymania i żywienia, wybrane zagadnienia z anatomii i najnowsze metody analiz morfologii, zastosowanie iniekcji in ovo w aspekcie poprawy wyników produkcyjnych, analiza wczesnej zamieralności zarodków w inkubacji
- Sekcja Użytkowanie Drobiu i Jakość Surowców Drobiarskich: aktualne problemy dotyczące jakości jaj i mięsa drobiowego, charakterystyka pierza i puchu, analiza wad jakościowych jaj i mięsa w aspekcie pochodzenia ptaków, technologii użytkowania, przetwarzania i pakowania oraz utrwalania surowców drobiarskich, metody przyżyciowej oceny umięśnienia i otłuszczenia ptaków
- Sekcja Żywienie Drobiu: skażenia mikotoksykologiczne komponentów paszowych, charakterystyka krajowych źródeł białka paszowego w aspekcie wartości pokarmowej, zastosowania w bilansowaniu pasz i jakości surowców drobiarskich, wpływ poziomów różnych dodatków paszowych na efekty produkcyjne, zastosowanie różnych poziomów metioniny, kwasu masłowego w różnych formach, fitazy i innych enzymów paszowych w żywieniu drobiu, oddziaływanie kwasów tłuszczowych, wpływ wieku kurcząt i dodatku proteazy na strawność aminokwasów
16 września
- Warsztaty oceny jakości surowców drobiarskich - kolorymetria mięsa tłuszczu i jaj
- Referat plenarny: nowe perspektywy wykorzystania surowca jajczarskiego w świetle wdrażania inteligentnych specjalizacji
- Pierwszy Ogólnopolski Panel Dyskusyjny - "Dokąd Podąża Polskie Drobiarstwo"
- Podsumowanie i zamknięcie obrad
Podczas tegorocznego sympozjum zostanie zaprezentowanych ponad 100 prac naukowych. Przewidziano również nadanie godności "Honorowego Członka PB WPSA" i rozstrzygnięcie Pierwszego Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszą Pracę Magisterską z Zakresu Drobiarstwa.
Patronatem Honorowym Sympozjum objęli:
- Minister Rolnictwa i rozwoju Wsi
- Marszałek Województwa kujawsko-pomorskiego
- Wojewoda kujawsko-pomorski
- Dyrektor kuj-pom ODR w Minikowie
- Rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy
- Dziekan Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UTP
- Dziekan Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP
Patronat nad sympozjum objął multiportal agropolska.pl oraz miesięcznik "Przedsiębiorca Rolny".
Polski Drób - Pełen Sukces
Na przełomie ostatnich lat branża drobiarska to najbardziej dynamicznie rozwijający się kierunek produkcji zwierzęcej. Obecnie w Polsce pozyskuje się ponad 2 milion ton mięsa drobiowego rocznie, z czego około 72-74 proc. to kurczęta brojlery, 20 proc. indyki, 4-6 proc. gęsi oraz kaczki, perlice i strusie.
W minionym roku Polska awansowała na pozycję lidera w pozyskiwaniu kurcząt rzeźnych wśród wszystkich krajów Unii Europejskiej. Najbardziej wzrosła produkcja kaczek. Na rynek krajowy i unijny z polskich gospodarstw pozyskuje się ponad 14 milionów ptaków tego gatunku.
Nie bez znaczenia pozostaje także produkcja jaj konsumpcyjnych , która wynosi około 8-9 miliardów sztuk rocznie. Dane wskazują, iż obecnie jesteśmy najbardziej rozwijającym się unijnym krajem w branży drobiarskiej.