Rosja dąży do samowystarczalności i zwiększa produkcję drobiu
Ministerstwo rolnictwa w Moskwie poinformowało, że w pierwszych dziewięciu miesiącach bieżącego roku produkcja drobiu w kraju wzrosła o 8,2 proc. do 4,315 mln ton wagi żywej.
Największymi regionami produkcji tego gatunku mięsa były Republika Maryjska, obwody biełgorodzki, briański i nowogrodzki - donosi FAMMU/FAPA. Średnia cena drobiu we wrześniu wyniosła w Rosji 96,97 (1,5 dolara) rubla za kilogram i była o 3,5 proc. niższa od stawek sprzed roku.
Jaja podrożały natomiast w tym czasie o 12,8 proc. do 36,4 rubla (0,56 dolara) za tuzin. Do zwiększenia produkcji krajowej przyczyniły się przede wszystkim embargo żywnościowe oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności.
Dalszy rozwój sektora będzie polegał na poprawie konkurencyjności, wprowadzeniu innowacyjnych rozwiązań w zakresie genetyki i selekcji drobiu, nowych technologii i metod przetwórstwa.