Polski sektor mięsa drobiu ma się doskonale
W 2014 roku produkcja i eksport drobiu były rekordowe. Polska została liderem w wytwórczości tego gatunku mięsa.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz opublikowała na swojej stronie internetowej opracowanie prof. Krystyny Świetlik, w którym ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB omawia produkcję żywca drobiu, bilans mięsa, podaż na zaopatrzenie rynku wewnętrznego, ceny skupu i zbytu oraz stawki detaliczne mięsa i wędlin drobiowych.
Polski drób na topie w Unii
Autorka pisze, że "celem opracowania jest zobrazowanie zmian krajowej produkcji i podaży drobiu oraz cen mięsa i przetworów w kolejnych ogniwach łańcucha marketingowego - w skupie, zbycie i obrocie detalicznym w 2014 roku".
Sektor drobiu jest od wielu lat najszybciej rozwijającym się na rynku mięsa. Głównym surowcem rzeźnym są kurczęta, a szybki wzrost produkcji jest spowodowany rosnącym popytem krajowym i zagranicznym.
W 2014 roku Polska przesunęła się z czwartego (w 2012 r.) na pierwsze miejsce wśród największych unijnych producentów drobiu. Nasz udział w wytwórczości wyniósł 14 proc. i wyprzedziliśmy pod tym względem Francję, Wielką Brytanię, Niemcy oraz Hiszpanię.
Dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1,3 mld euro i było aż o 20 proc. wyższe niż w 2013 r. Drób miał 89 proc. udział w sprzedaży na rynki zagraniczne, a wolumen eksportu wyniósł 708,8 tys. ton i przez rok zwiększył się o 21 proc., a jego wartość o 22 proc.
W górę poszła również sprzedaż przetworów drobiowych - wolumen o 11 proc., a wartość o 14 proc. Produkcja żywca drobiu wyniosła 2662 tys. ton i była o 12 proc. wyższa niż rok wcześniej.