Kurczęta brojlerów coraz tańsze. Polsce daleko do średniej UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
18-11-2015,12:30 Aktualizacja: 18-11-2015,13:06
A A A

Bruksela poinformowała, że w październiku na unijnym rynku za 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) płacono średnio 186,8 euro.

Przez miesiąc stawki spadły o 1,3 proc., ale w skali roku były jeszcze o 1,2 proc. wyższe niż w analogicznym czasie 2014 roku - informuje FAMMU/FAPA. Ceny lecą w dół nieprzerwanie od lipca i mają charakter sezonowy.

W październiku kurczęta potaniały w jedenastu państwach Wspólnoty - najbardziej w Hiszpanii (7,7 proc.) i Belgii (7,4 proc.). W tylu samych krajach stawki były wyższe, ale maksymalnie o 2,5 proc.

W Polsce ten rodzaj mięsa w październiku był o 6 proc. tańszy niż miesiąc wcześniej i kosztował 125 euro za 100 kilogramów, a nasze stawki były nadal najniższe w całym ugrupowaniu - 67 proc. średniej. W porównaniu do października 2014 r. kurczęta były jednak droższe o 1 proc.

Za brojlery najwięcej płacono w minionym miesiącu tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 euro za 100 kg).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA