Rosja produkuje coraz więcej drobiu
Eksperci z... Amerykańskiego Departamentu Rolnego (USDA) szacują, że produkcja mięsa kurcząt wzrośnie w Rosji w bieżącym roku o kolejne 4 procent do 3,7 miliona ton.
Rosnące koszty produkcji oraz popyt konsumencki wrażliwy na wahania cen nadal będą wpływały na wysokość marży producenta - informuje FAMMU/FAPA. Na rosyjskim rynku postępuje proces konsolidacji wytwórczości. Sektor będzie nadal rozwijał się dzięki poprawie konkurencyjności, wprowadzeniu innowacyjnych rozwiązań w zakresie genetyki i selekcji drobiu, nowych technologii i metod przetwórstwa.
Embargo na żywność słono kosztuje Rosjan
Drób jest preferowany przez konsumentów rosyjskich dzięki konkurencyjnym cenom. Według USDA spożycie mięsa kurcząt w Rosji w 2016 r. wzrośnie jednak tylko o 0,4 proc. do 3,76 mln ton ze względu na spodziewaną wyższą konsumpcję wieprzowiny.
Wzrost produkcji przyczyni się do wystąpienia ryzyka nadpodaży mięsa. Wśród lokalnych producentów rośnie konkurencja, która sprawia, że ceny lecą w dół. W br. drób pozostanie dla Rosjan nadal najtańszym źródłem białka zwierzęcego.
Tegoroczny import mięsa kurcząt do Rosji spadnie prawdopodobnie aż o połowę do 130 tys. ton z uwagi na obowiązujące nadal embargo na dostawy z UE, USA i innych krajów (do sierpnia 2016 r.) oraz osłabienie wartości rubla. Największym dostawcą produktów pozostaną prawdopodobnie Białoruś i Brazylia.
Analitycy z USDA prognozują, że w 2016 r. wysyłki mięsa kurcząt z Rosji wzrosną do 70 tys. ton. Głównymi odbiorcami pozostaną kraje Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej, przede wszystkim Kazachstan, a także Kirgistan i Armenia.
Rosyjscy eksporterzy uzyskali jednak dostęp do nowych rynków zbytu na Bliskim Wschodzie i wywóz w tym kierunku może w tym roku znacznie wzrosnąć.