Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 26 pasujących wyników.
Ceny ziarna kukurydzy są niższe od ubiegłorocznych
To nie był dobry rok dla kukurydzy. Przekonali się o tym producenci, którzy zebrali tylko 3-5 ton mokrego ziarna z hektara lub otrzymali potrącenie za przekroczenie w nim zawartości...
więcejFUMzyme otrzymał autoryzację UE do stosowania w paszach
Firma Biomin otrzymała autoryzację Unii Europejskiej na stosowanie FUMzyme® w paszach poddanych procesowi fermentacji dla wszystkich gatunków zwierząt hodowlanych. Biomin podkreśla, że...
więcejMleczna Akademia odbyła się po raz dziewiąty
Hodowcy bydła mlecznego oraz producenci mleka wzięli udział w dziewiątej edycji Mlecznej Akademii, która odbyła się 26 stycznia w Zamku Ryn. Jej organizatorem była LNB wraz z partnerami tj....
więcejInnvigo rozpoczyna ważne badania
Firma Innvigo poinformowała o rozpoczęciu zakrojonych na szeroką skalę badań nad gatunkami toksynotwórczymi grzybów w jęczmieniu browarnym. Celem badań jest oznaczenie sprawców...
więcejZiarno zatrute mikotoksynami
Wyglądająca czasami bardzo niepozornie fuzarioza kłosów nie tylko obniża plon ziarna, ale przede wszystkim pogarsza jego jakość, ze względu na wytwarzane przez grzyby rodzaju Fusarium...
więcejZabieg T3 w pszenicy ozimej
Praktycznie wszystkie pszenice ozime na Zamojszczyźnie zdążyły już się wykłosić, nadszedł więc czas na ostatni zabieg fungicydowy w gospodarstwach stosujących trzyzabiegową strategię ochrony. Region...
więcejZbieraj suche ziarno. Inaczej będziesz miał kłopoty
Wspaniała pogoda spowodowała, że duże żniwa nabrały rozpędu. Niestety, część rolników nie patrząc na korzystne prognozy pogody nadmiernie się pospieszyła i zebrała ziarno niezbyt suche. Z...
więcejDokarmianie dolistne kukurydzy krzemem
Stosowanie dolistne krzemu ma korzystny wpływ na plonowanie i zdrowotność kukurydzy. Korzystne efekty stosowania tego pierwiastka zaobserwowano zarówno w uprawie na ziarno, jak też na...
więcejJak pokonać omacnicę prosowiankę?
Rolnicy do walki z omacnicą prosowianką mają do wyboru dwie metody - chemiczną i biologiczną. W obydwu przypadkach ważna jest wysoka skuteczność, dlatego każda z nich wymaga profesjonalnego...
więcejFuzariozy w kukurydzy
Grzyby z rodzaju Fusarium to jedne z najgroźniejszych patogenów pojawiających się na plantacjach kukurydzy. Są odpowiedzialne za rozwój: zgorzeli siewek, fuzariozy łodyg i fuzariozy...
więcejUwaga! Grzyby z rodzaju Fusarium atakują kukurydzę
Tegoroczne warunki pogodowe są sprzyjające dla rozwoju na plantacjach kukurydzy wielu organizmów szkodliwych. Stosunkowo ciepła i wilgotna aura utrzymująca się od połowy lata zwłaszcza w...
więcejO ASF i zdrowiu świń rozmawiali na Pomorzu
Afrykański pomór świń (ASF), wpływ mikotoksyn na zdrowie zwierząt, a także główne choroby w tuczu. To główne tematy konferencji zorganizowanej dla hodowców i...
więcejDopracował system krycia i poprawił jakość pasz
Hodowca posiada 158 loch, od których średnio odchowuje po 12 prosiąt. Część z nich trafia na sprzedaż, a pozostałe do gospodarstwa rodziców, gdzie są tuczone do masy 125 kg. ...
więcejDON to poważne zagrożenie
Stosowanie dużego udziału pszenicy w mieszankach dla świń nie jest wcale bezproblemowe. Poza nieco grubszym przemiałem, w porównaniu z kukurydzą, który ma zapobiegać rozwojowi...
więcejŚwinie mogą być zdrowe. Wszystko w rękach hodowców
Zdrowie trzody chlewnej w kontekście żywienia oraz profilaktyki było tematem przewodnim Biomin Forum, które 4 lutego odbyło się w Serocku w woj. mazowieckim. Spotkanie zgromadziło 120...
więcejDobry TMR z suchej kiszonki z kukurydzy. Czy to możliwe?
Wielu hodowców zebrało w tym roku zbyt suchą kukurydzę na kiszonkę czyli taką, w której sucha masa całych roślin przekraczała 40 procent. Co możemy zrobić, żeby przygotowany z jej...
więcejMikotoksyny to nie puste hasło. To realne zagrożenie
Mikotoksyny są oddzielną grupą wtórnych metabolitów produkowanych przez grzyby pleśniowe, które wywołują zatrucia u ludzi oraz zwierząt. Przeżuwacze są na nie najbardziej oporne...
więcejMikotoksyny sprzężone – niebezpieczne dla zdrowia krów
Mechanizm obronny roślin polega na połączeniu mikotoksyn z cukrem, w wyniku czego powstają mikotoksyny sprzężone nazywane również maskowanymi, które stają się nietoksyczne. W układzie...
więcejRozród wysokowydajnych krów nie musi być problemem
Wpływ żywienia na cykl rujowy krów, monitoring i zarządzanie rozrodem oraz czynniki wpływające na strawność kiszonki z kukurydzy, to główne tematy Forum Przeżuwaczy zorganizowanego...
więcejDobre ubicie zwiększa jakość kiszonki
Jednym z istotnych czynników decydujących o jakości pasz objętościowych jest ich ubicie. Im będzie słabsze tym uzyskamy materiał gorszej jakości. Przyczynia się do tego pozostawione w jego...
więcejO zdrowiu zwierząt i zakiszaniu – konferencja dla hodowców bydła mlecznego
Cielęta muszą być karmione zbilansowaną dawką pokarmową, mikotoksyny znajdują się niemal we wszystkich paszach objętościowych dla bydła, a kiszonki powinny być odpowiednio ubijane i traktowane...
więcejMikotoksyny w płodach rolnych. Ukazał się najnowszy raport
Średni poziom zanieczyszczenia płodów rolnych mikotoksynami w 2021 roku wyniósł 62% co oznacza, że prawie dwie trzecie prób skażonych było co najmniej jedną mikotoksyną w ilości...
więcejOchrona zdrowia wymienia
Na zaplanowany spotkaniach na koniec listopada Polskie Stowarzyszenie DS. Mastitis przygotowało cykl wykładów poświęcony ochronie zdrowia wymienia. Obok tematów związanych z samym...
więcejSłoma przykryta agrowłókniną
Agrowłóknina czyli płachta ciemnożółtego materiału jest lekka, paroprzepuszczalna, wytrzymała i zabezpiecza słomę przed deszczem oraz śniegiem a co za tym idzie przed pojawieniem się...
więcejKonferencja PROHEALTHPROJECT 4 w Jachrance 2019
Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk, Dr hab. Monika Michalczuk, prof. nadzw, Prof. Andrzej Rutkowski, Lek. wet. Krzysztof Adamczyk, Dr n. wet. Beata Dolka, Lek. wet. Joanna Nerc , Izabela Kowalska, Lek....
więcejHoduj z Głową Bydło
"Hoduj z Głową Bydło" – ogólnopolski dwumiesięcznik skierowany do producentów i hodowców bydła oraz zootechników i lekarzy weterynarii. Na łamach...
więcej