Dobre ubicie zwiększa jakość kiszonki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-03-2015,13:20 Aktualizacja: 02-03-2015,13:48
A A A

Jednym z istotnych czynników decydujących o jakości pasz objętościowych jest ich ubicie. Im będzie słabsze tym uzyskamy materiał gorszej jakości. Przyczynia się do tego pozostawione w jego wnętrzu powietrze, które powoduje dużą aktywność drożdży i pleśni produkujących mikotoksyny.

Optymalna gęstość kiszonki wynikająca z dobrego ubicia wynosi 237 kg suchej masy na metr sześcienny. Taki wynik gwarantuje dużą stabilność oraz niewielkie straty s.m., które po 180 dniach od zakiszenia wynoszą 6 proc.

- Straty zakiszonej masy wynikają z procesu fermentacji, podczas którego wytwarzają się m.in. lotne kwasy tłuszczowe i dwutlenek węgla. Ten wnika w ściany i podłogę silosu zmniejszając masę zakiszanego materiału. Dodatki kiszonkarskie pozwalają na zachowanie lepszej stabilności oraz zmniejszenie strat - tłumaczył dr inż. Krzysztof Białoń podczas konferencji poświęconej tematyce profilaktyki mastitis zorganizowanej przez firmę BioFeed.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA