Dobry TMR z suchej kiszonki z kukurydzy. Czy to możliwe?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-11-2019,12:00 Aktualizacja: 23-11-2019,17:28
A A A

Wielu hodowców zebrało w tym roku zbyt suchą kukurydzę na kiszonkę czyli taką, w której sucha masa całych roślin przekraczała 40 procent. Co możemy zrobić, żeby przygotowany z jej udziałem TMR był pełnowartościowy dla krów?

Wskutek suszy, która regularnie występuje w ostatnich latach, hodowcy bydła i producenci mleka często stają przed dylematem dotyczącym zbioru kukurydzy na kiszonkę. Z jednej strony rośliny szybko wysychają i ich strawność bardzo mocno maleje. Z drugiej jednak ziarno dojrzewa wolniej.

Mobilne Centrum Analizy Mleka, MCAM, Farm Innovations, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, badanie mleka

Mobilne Centrum Analizy Mleka dotrze do każdego hodowcy

Mobilne Centrum Analizy Mleka (MCAM) już działa. 15 listopada w Instytucie Zootechniki PIB w Balicach został zaprezentowany specjalistyczny pojazd laboratoryjny, który umożliwia przeprowadzanie analiz mleka i siary oraz natychmiastowe...

Czy czekać na pełną dojrzałość ziarna, czy może kierować się suchą masą całych roślin i zbierać je wcześniej ze świadomością, że kiszonka będzie zawierać mniej skrobi? Zdania są podzielone, jednak wielu doradców żywieniowych uważa, że ewentualne niedobory energii można uzupełnić dodatkiem pasz treściwych czy kiszonego śrutowanego lub gniecionego ziarna kukurydzy.

- Jeśli kiszonka z kukurydzy jest zbyt sucha, wówczas musimy ograniczyć jej ilość w TMR-rze ponieważ nie możemy przekroczyć pewnej ilości skrobi w dawce. Ponadto często taki materiał jest skażony mikotoksynami - mówi Zbigniew Wróblewski z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Jeśli TMR składa się ze zbyt suchych pasz objętościowych warto zastanowić się nad jego częstszym zadawaniem oraz wysypywaniem go na mniejsze tj. cieńsze warstwy.

Czy hodowcy, których tegoroczne kiszonki są suche, powinni stosować preparaty przeciwko mikotoksynom?

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, śruta rzepakowa, żywienie zwierząt, pasze rzepakowe

Czy rzepak może zastąpić soję w żywieniu zwierząt?

Śruta rzepakowa jest czarna przez co hodowcy niechętnie stosują ja w żywieniu zwierząt. Ponadto ciągle w opinii wielu rolników, ale także lekarzy weterynarii, może ona stanowić potencjalne źródło problemów zdrowotnych. - Dzięki...

- Uważam, że jest to uzasadnione ekonomicznie. Ja stosuję metodę, którą poznałem w Holandii. Podaję krowom węgiel drzewny. Spotykam się z licznymi głosami krytykującymi ten sposób walki z mikotoksynami, ale w gospodarstwach w których go wprowadziłem, wyniki produkcyjne są zadowalające - podkreśla Wróblewski.

Niestety coraz częściej w parze z kiszonką z kukurydzy idą również słabej jakości pasze objętościowe tj. kiszonki z traw i lucerny.

- W takiej sytuacji zalecam wprowadzić do dawki melasę z wodą. Jeśli mamy suche kiszonki z traw i lucerny, co w tym roku występuje szczególnie często, to niestety do TMR-u trzeba dolewać wodę. Ta mieszanka musi być odpowiednio wilgotna. Oczywiście nie uzyskamy takiej wilgoci, jaka jest w tkankach rośliny, ale przede wszystkim poprawimy strukturę dawki dzięki czemu wpłyniemy na jej mniejsze sortowanie. A to również ma istotny wpływ na zapobieganie występowania kwasicy żwacza - mówi Wróblewski.

Forum Genetyczne, indeks ekonomiczny, genotypowanie, bydło mleczne, mleko, zysk

Nowoczesne narzędzia doskonalenia stada czyli co?

Znaczenie selekcji dla wyników ekonomicznych stada, stosowanie indeksów ekonomicznych i genotypowania w praktyce oraz ich zastosowanie w stadzie. To główne tematy konferencji zorganizowanej dla hodowców bydła i...

- Wskutek ubiegłorocznego deficytu opadów przygotowaliśmy bardzo suche kiszonki z kukurydzy. Jednak dzięki różnym zabiegom zastosowanym w naszym gospodarstwie udało nam się zachować wysoką produkcję i jakość mleka - mówi Jarosław Bereźnicki, prezes zarządu Ośrodka Hodowli Zarodowej Przerzeczyn Zdrój Sp. z o.o.

Hodowcy postawili przede wszystkim na wysłodki buraczane zakiszone w rękawach, które jednocześnie podniosły wartość energetyczną TMR-u oraz obniżyły jego suchą masę. Ich dawka oscylowała między 4-8 kg i była uzależniona od fazy laktacji krów.

  • Więcej informacji dotyczących przygotowania TMR-u z udziałem suchej kiszonki z kukurydzy oraz możliwości poprawy jakości dawki pokarmowej dla krów znajdziesz w aktualnym numerze Hoduj z Głową Bydło nr 6/2019. ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii |Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA