Mikotoksyny w płodach rolnych. Ukazał się najnowszy raport

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-03-2022,15:30 Aktualizacja: 21-03-2022,10:23
A A A

Średni poziom zanieczyszczenia płodów rolnych mikotoksynami w 2021 roku wyniósł 62% co oznacza, że prawie dwie trzecie prób skażonych było co najmniej jedną mikotoksyną w ilości przekraczającej próg ryzyka.

Royal DSM opublikował najnowszy DSM Mycotoxin Survey, czyli coroczny szczegółowy raport dotyczący potencjalnego skażenia płodów rolnych metabolitami pochodzenia grzybowego. Zawiera on analizę wiążącego się z tym zagrożenia dla zwierząt hodowlanych na całym świecie.

DSM przedstawił wyniki opracowane na podstawie 112000 analiz przeprowadzonych na ponad 24000 prób materiałów paszowych zebranych w 75 krajach na całym świecie.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki droższe niemal o 20 centów!

Hodowcy i producenci tuczników w ostatnich tygodniach otrzymują dobre informacje odnośnie ceny skupu tych zwierząt. W najnowszych notowaniach VEZG z 2 marca odnotowano trzeci z rzędu i zarazem największy wzrost oferowanej stawki,...

- Mikotoksyny zagrażają zdrowiu zwierząt głównie przez upośledzenie integralności ich jelit. Mogą również wpływać na pogorszenie ogólnego stanu zdrowia, przyczyniać się do osiągania gorszych wyników produkcyjnych i nieefektywnego wykorzystania składników pokarmowych - tłumaczy Anneliese Mueller, Produkt Manager w Dziale Zarządzania Ryzykiem Mikotoksykoz DSM Animal Nutrition and Healt.

Anneliese Mueller podkreśla, że dysponując jasnym i dokładnym obrazem poziomu skażenia pasz, branża hodowlana może w odpowiedni sposób zapobiegać negatywnym skutkom oraz wydatnie poprawiać status zdrowotny zwierząt, ich dobrostan oraz opłacalność zrównoważonej produkcji.

Zagrożenie dla produkcji zwierzęcej związane z występowaniem mikotoksyn pozostaje nadal wysokie. Globalnie, średni poziom zanieczyszczenia płodów rolnych wyniósł 62% co oznacza, że prawie dwie trzecie prób skażonych było co najmniej jedną mikotoksyną w ilości przekraczającej próg ryzyka.

W ujęciu regionalnym oszacowany poziom ryzyka wahał się od umiarkowanego (44%) w całej Europie do wysokiego (79%) w Azji.

bydło mięsne, krowy mamki, Jacek Zarzecki, PZHiPBM, hodowcy bydła, producenci wołowiny, opasy, cielęta, mięso wołowe

Hodowcy bydła mięsnego w Polsce stoją przed dużą szansą

Liczba krów mięsnych i mieszańcowych w Polsce rośnie, podobnie jak import cieląt. Polska ma bardzo duży potencjał do zwiększenia produkcji wołowiny. Czy w ciągu najbliższych lat uda nam się go wykorzystać? - Pogłowie krów ras mięsnych...

Główne trendy regionalne

Kukurydza pochodzenia północno-amerykańskiego wykazuje nieznaczny wzrost poziomu zanieczyszczenia deoksyniwalenolem i fumonizynami przy podobnie, jak w roku 2020, wysokiej częstotliwości jego występowania.

Zanieczyszczenie deoksyniwalenolem jest potencjalnie głównym zagrożeniem w przypadku zbóż uprawianych w Europie. Najbardziej dotkniętymi obszarami są Europa Zachodnia i Południowa. Powszechność występowania toksyny T-2 w Europie Północnej jest coraz większa, podobnie jak aflatoksyn w Europie Południowej.

Kraje Azji i Pacyfiku to obszar podwyższonego ryzyka występowania mikotoksyn, gdzie alfatoksyny pozostają w dalszym ciągu dużym zagrożeniem. Zaobserwowano również wzrost zanieczyszczenia prób ochratoksyną A i toksyną T-2.

W krajach Ameryki Łacińskiej, najczęściej występującymi w zbiorach kukurydzy mikotoksynami są niezmiennie fumonizyny. W minionym roku zaobserwowano nieznaczny spadek ich poziomów. Odnotowano jednak wzrost poziomu zanieczyszczenia deoksyniwalenolem.

Bliski Wschód i Afryka Północna to obszary, gdzie najbardziej rozpowszechnione są mikotoksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Fusarium.

krowy mleczne, dobrostan bydła, bydło mięsne, cielęta, jałówki, krowy, produkcja mleka, dobrostan zwierząt

Dobrostan bydła przynosi korzyści, ale sporo kosztuje

Hodowcy bydła mlecznego nieustannie inwestują w dobrostan zwierząt. Poprawiając warunki środowiskowe utrzymania wpływają na ich lepsze zdrowie i tym samym zwiększają opłacalność produkcji. - Musimy pamiętać o tym, że w ostatnich latach producenci...

W Afryce Subsaharyjskiej głównym problemem pozostaje deoksyniwalenol.

- Poziomy ryzyka przedstawione w raporcie sugerują hodowcom wysokie prawdopodobieństwo napotkania problemów związanych ze znaczącym zanieczyszczeniem pasz mikotoksynami. Biorąc pod uwagę najnowsze wyniki zalecamy, aby producenci na całym świecie uważnie monitorowali surowce i pasze pod kątem skażenia mikotoksynami i przyjęli solidny program zarządzania ryzykiem związanym z ich obecnością - stwierdza Anneliese Mueller.

DSM Mycotoxin Survey

Coroczny raport na temat zanieczyszczenia pasz mikotoksynami przygotowany przez DSM, dawniej Biomin Mycotoxin Survey, jest najdłużej prowadzonym i najbardziej wszechstronnym opracowaniem dotyczącym danych na temat występowania metabolitów grzybów w składnikach pasz przeznaczonych dla zwierząt.

Wyniki raportu dostarczają informacji na temat występowania 6 głównych mikotoksyn w produktach rolnych w tym kukurydzy, pszenicy, soi, jęczmieniu, życie, owsie, ryżu, sorgo i prosie oraz w ich produktach pochodnych, również wykorzystywanych w żywieniu zwierząt hodowlanych w szczególności drobiu, trzody chlewnej, przeżuwaczy i w akwakulturze.

Więcej informacji na ten temat można uzyskać na stronie internetowej DSM. Znajdziesz ją TUTAJ

Raport można znaleźć TUTAJ

Webinar, na którym zaprezentowano najnowszy raport obejrzysz TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków




Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA