Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 33 pasujących wyników.
Polski drób dopuszczony na rynek filipiński. Nowe możliwości dla polskich zakładów
Polski drób został dopuszczony na rynek filipiński - poinformowała w czwartek Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Według izby daje to polskim zakładom drobiarskim nowe...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa ma już 25 lat
W piątek odbyła się w Warszawie główna konferencja roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej pt. "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro". Podczas spotkania...
więcejGęsina skontrolowana. Inspekcja podała wyniki
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała w tym roku warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego. W komunikacie IJHAR-S podała teraz, że warunki...
więcejPolska może jeszcze zwiększyć eksport drobiu
Singapur jest zainteresowany zakupem polskiego drobiu, nie tylko na potrzeby zabezpieczenia bieżących potrzeb rynku, ale też uważa nasz kraj za strategiczny kierunek importu żywności - informuje...
więcejBrak umów kontraktacyjnych w drobiarstwie destabilizuje rynek
Produkcja drobiu jest niestabilna, a jej opłacalność obecnie niska. Przyczyną tego jest brak umów kontraktacyjnych, co utrudnia planowanie - powiedział Piotr Kulikowski, prezes Krajowej Rady...
więcejPolska wolna od grypy ptaków
Oficjalnie możemy mówić o końcu tegorocznej grypy ptaków w Polsce. Według informacji przekazanych przez służby weterynaryjne do Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE), 13...
więcejDrobiarze liczą na otwarcie rynków azjatyckich i lokali
Zamknięcie w marcu granic oraz lokali gastronomicznych zatrzymało eksport mięsa drobiowego i nadpodaż produktu na rynku. Z tego powodu spadły ceny, które obecnie nie wyrównują nawet...
więcejIndyk z Europy - pod skrzydłami jakości. Rusza specjalna kampania
Rozpoczyna się realizacja programu informacyjno-promocyjnego "Indyk z Europy-pod skrzydłami jakości". Jego celem jest edukacja na temat wartości odżywczych mięsa indyczego. Małgorzata...
więcejKRD apeluje do hodowców drobiu. Budujcie woliery
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza wystosowała apel do hodowców utrzymujących gęsi lub drób typu użytkowego (ekologiczny, wolnowybiegowy) w kwestii przestrzegania zasad...
więcejTrzy zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin
Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin - podał w czwartek resort rolnictwa powołując się na informacje w tej sprawie z polskiej ambasady w Pekinie. "Kolejne...
więcejBranża drobiarska czuje się zagrożona
Ukraina, Brazylia, brexit to czarny sen branży drobiarskiej, która boi się, że Unia Europejska nie poradzi sobie z nadmiarem mięsa, które do niej spłynie. O tym, że unijny rynek...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa: polski drób jest bezpieczny
Polski system kontroli jest zgodny ze standardami Unii Europejskiej i zapewnia konsumentom bezpieczeństwo - oceniła w oświadczeniu dla PAP Krajowa Rada Drobiarstwa Rada odniosła się do doniesień o...
więcejDrób produkowany w Polsce jest zdrowy. Konsumenci muszą o tym wiedzieć
Drób produkowany w Polsce, zdaniem konsumentów, jest wytwarzany przez hodowców z użyciem antybiotyków oraz hormonów. Stąd często opinie na jego temat oraz całej...
więcejBranża drobiarska walczy ze szkodliwymi mitami
Polska jest największym w UE producentem mięsa drobiowego i czwartym na świecie eksporterem. Branży nie brakuje jednak problemów i walczy z nieprawdziwymi stereotypami dotyczącymi rzekomego...
więcejBrexit największą niewiadomą, a Chiny szansą na eksport drobiu
Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej to największa niewiadoma dla naszej branży drobiarskiej, gdyż kraj ten jest największym odbiorcą polskich przetworów drobiowych - mówił...
więcejDrób jest bezpieczny, czyli zamieszanie po raporcie o antybiotykach
Polska jest największym producentem drobiu w UE. Drób spełnia najwyższe normy jakości europejskie i światowe oraz gwarantuje bezpieczeństwo - zapewnił dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa...
więcejDrobiarze mają wiele uwag do raportu NIK. Chcą zmian w tekście
Krajowa Rada Drobiarstwa poprosiła prezesa NIK o pilne przeredagowanie komunikatu na temat kontroli dotyczącej stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. W ubiegłym tygodniu Najwyższa Izba...
więcejNowelizacja ustawy to gigantyczne straty dla polskiego drobiarstwa
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przeanalizowała możliwe konsekwencje przegłosowania projektu ustawy zakazującej chowu zwierząt futerkowych oraz ograniczenia uboju religijnego....
więcejDrobiarze starają się o wznowienie eksportu do Chin
Polscy producenci drobiu spotkali się w Hongkongu z chińskimi importerami na seminarium zorganizowanym przez Krajową Radę Drobiarstwa (KRD). Rozmawiano m.in. na temat perspektyw ponownego otwarcia...
więcejDrobiarze promują kurczaki w Wietnamie. To dla nas ważny rynek
Krajowa Rada Drobiarstwa promuje drób na targach Food and Hotel Vietnam w Ho Chi Minh. Wietnam był ważnym odbiorcą polskich kurczaków, ale w związku z wystąpieniem grypy ptaków,...
więcejPtasia grypa groźniejsza niż ASF. Jak chronić fermy przed wirusem?
Kolejne ogniska ptasiej grypy w Polsce to fatalna prognoza dla sektora drobiowego, który zatrudnia kilkaset tysięcy osób. Żeby powstrzymać dalsze rozprzestrzenianie się choroby Krajowa...
więcejBranża drobiarska chce podbić chiński rynek. Pierwszy krok zrobiony
W Szanghaju otwarto przedstawicielstwo branży drobiarskiej, co ma pomóc w zwiększeniu eksportu na ten wielki rynek nawet do 2 mld zł rocznie. Projekt koordynuje Krajowa Rada Drobiarstwa,...
więcejPolskie kurczaki, indyki i gęsi wkrótce znajdą się na Tajwanie
W Tajpej na Tajwanie odbyły się jedne z największych, poza Chinami, wschodnioazjatyckich targów spożywczych - Food Taipei 2016. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad półtora tysiąca...
więcejEksport drobiu do Chin może zwiększyć się... dziesięciokrotnie
Eksport drobiu z Polski do Chin może zwiększyć się dziesięciokrotnie, a wartość może wzrosnąć ze 100 mln zł do 1 mld zł - tak Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD) szacuje skutki porozumień podpisanych ze...
więcejDo Chin trafi więcej polskiego drobiu
Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Umowa została podpisane między KRD a Chińskim...
więcejCo drugi kurczak czy indyk z Polski trafia na zagraniczny rynek
Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj...
więcejDrób to nasza wizytówka za granicą. Sprzedajemy coraz więcej
Polska branża drobiarska ma powody do zadowolenia. Ostatnie 10 lat to zdecydowany wzrost produkcji i sprzedaży mięsa nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim na wymagających rynkach zagranicznych....
więcejPolski drób nie zawiera antybiotyków i jest bezpieczny
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa zapewnia, że polski drób jest bezpieczny. Dodał, że Polska jest dużym eksporterem tego mięsa, a jego spożycie rośnie. Szef KRD...
więcejNieuczciwe praktyki w branży drobiarskiej. Sprawa w UOKiK
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza złożyła do UOKIK zawiadomienie o podejrzeniu stosowania przez Farmio SA praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Dlaczego? Komunikaty...
więcejW Polsce nioski żyją w klatkach
Blisko 87,4 proc. kur utrzymywanych było w Polsce w 2013 r. w systemie klatkowym – wynika z danych opublikowanych w maju przez Komisję Europejską. Jak podaje opierająca się na tych...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa: Potępiamy wszelkie próby dyskredytowania jakości polskiego mięsa
Polskie mięso drobiowe było, jest i będzie bezpieczne. Zarówno warunki chowu, jak i produkcji są na każdym etapie pod stałym nadzorem państwowych instytucji, żeby produkty były w pełni...
więcejPolskie mięso drobiowe bezpieczne dla konsumentów
Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego -...
więcejWielkanocne spotkanie branży mięsnej
Przy wielkanocnym stole suto zastawionym potrawami mięsnymi spotkali się przedstawiciele branży mięsnej z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi. Takie spotkania są okazją do pokazania mediom...
więcej