Nieuczciwe praktyki w branży drobiarskiej. Sprawa w UOKiK

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
03-12-2015,21:05 Aktualizacja: 03-12-2015,21:32
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza złożyła do UOKIK zawiadomienie o podejrzeniu stosowania przez Farmio SA praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów.

Dlaczego? Komunikaty wykorzystywane przez producenta sugerują, że produkty Farmio mają unikalny charakter za względu na to, że nie zawierają antybiotyków - w rzeczywistości brak zawartości antybiotyków to cecha wspólna dla całego drobiu na krajowym rynku.

Firma Farmio - jeden z producentów działających w branży drobiarskiej na polskim rynku oferuje m.in. gamę produktów pod marką "Farmio Kurczak Babuni". Produkty reklamowane są jako niezawierające antybiotyków, pochodzące "z rodzinnych gospodarstw rolnych".

Witold Choiński, Związek Polskie Mięso, konsumpcja mięsa

Polacy stawiają na wieprzowinę i drób

Statystyczny Polak zjada rocznie około 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Konsumpcja wołowiny jest niska i wynosi jedynie około 2 kg na osobę. Pod koniec lat 90....
"Komunikaty wykorzystywane przez firmę sugerują konsumentom, że produkty mają unikalny charakter za względu na to, że nie zawierają antybiotyków. W rzeczywistości brak zawartości antybiotyków to cecha wspólna dla całego drobiu dopuszczonego do sprzedaży na rynku polskim, ponieważ w świetle prawa każde mięso drobiowe wyprodukowane zgodnie z prawem jest wolne od antybiotyków" - informuje KRD-IG.

Zgodnie z przepisami produkty z mięsa drobiowego nie mogą zawierać antybiotyków w momencie wprowadzenia do sprzedaży (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22. 12. 2009 r.).

W ocenie Krajowej Rady Drobiarstwa Izby Gospodarczej sprzedawanie przez firmę Farmio "Kurczaka Babuni" jako produktu premium jest nieuczciwe wobec konsumentów.

Przykładowo, w jednym z dużych hipermarketów za zwykłego kurczaka fermowego jakim jest "Kurczak Babuni" klient musi zapłacić 11,99 zł, podczas gdy inne kurczaki fermowe kosztują 3 złote mniej, tj. 8,99 zł.

produkcja, eksport drobiu, Polska,

Produkcja i eksport drobiu w Polsce rośnie

Krajowa produkcja żywca drobiowego w pierwszej połowie bieżącego roku zwiększyła się o 12 proc. i wyniosła ponad 1,4 mln ton. Jednocześnie w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. wyeksportowano o 15 proc. więcej żywca, mięsa i przetworów...
Tymczasem przeprowadzone badania laboratoryjne produktów Farmio wykazały, że w mięsie znajdują się pozostałości nikarbazyny - kokcydiostatyku, który też jest lekiem i ma działanie zbliżone do antybiotyku. Dlatego w rzeczywistości konsumenci kupują standardowy produkt, za który muszą zapłacić średnio 30 proc. więcej.

"Dodatkowo komunikacja Farmio wprowadza odbiorców w błąd sugerując szkodliwość dla zdrowia produktów z mięsa drobiowego, wyprodukowanych przez inne podmioty, ze względu na rzekomą zawartość antybiotyków w ich składzie" - podaje KRD-IG.

"Komunikacja prowadzona przez firmę Farmio, utrwala i powiela stereotypy na temat negatywnego wizerunku drobiu i na zasadzie przeciwwagi buduje pozytywny wizerunek własnych produktów. Działania Farmio, polegające na rozpowszechnianiu reklam akcentujących brak antybiotyków w jej produktach, stanowią klasyczny przykład reklamy wprowadzającej odbiorców w błąd poprzez podkreślanie cechy wspólnej dla wszystkich towarów dostępnych na rynku" - dodaje KRD-IG.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA