Gęsina skontrolowana. Inspekcja podała wyniki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
22-12-2022,10:30 Aktualizacja: 22-12-2022,10:32
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała w tym roku warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego.

W komunikacie IJHAR-S podała teraz, że warunki produkcji sprawdzono na 50 fermach (o łącznej liczbie gęsi 266,9 tys. szt.) w zakresie zgodności z wymaganiami obowiązujących przepisów oraz Regulaminem "Młodej polskiej gęsi owsianej" (to wspólny znak towarowy, który mogą używać Krajowa Rada Drobiarstwa oraz przedsiębiorstwa i firmy w niej zrzeszone).

"W 6 zakładach uboju zweryfikowano cechy organoleptyczne i znakowanie 30 partii mięsa gęsiego. W toku przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości" - poinformowała IJHAR-S.

Warto dodać, że pogłowie gęsi w Polsce w ostatnich latach wahało się w przedziale od 900 tys. do 1 mln sztuk. Produkcja skoncentrowana jest przede wszystkim w województwach kujawsko-pomorskim, podlaskim, łódzkim i wielkopolskim.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA