Gęsina skontrolowana. Inspekcja podała wyniki
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała w tym roku warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego.
W komunikacie IJHAR-S podała teraz, że warunki produkcji sprawdzono na 50 fermach (o łącznej liczbie gęsi 266,9 tys. szt.) w zakresie zgodności z wymaganiami obowiązujących przepisów oraz Regulaminem "Młodej polskiej gęsi owsianej" (to wspólny znak towarowy, który mogą używać Krajowa Rada Drobiarstwa oraz przedsiębiorstwa i firmy w niej zrzeszone).
"W 6 zakładach uboju zweryfikowano cechy organoleptyczne i znakowanie 30 partii mięsa gęsiego. W toku przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości" - poinformowała IJHAR-S.
Warto dodać, że pogłowie gęsi w Polsce w ostatnich latach wahało się w przedziale od 900 tys. do 1 mln sztuk. Produkcja skoncentrowana jest przede wszystkim w województwach kujawsko-pomorskim, podlaskim, łódzkim i wielkopolskim.
- Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków