Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 28 pasujących wyników.
Ceny warzyw biją rekordy. Żywność tak droga nie była od lat
Główny Urząd Statystyczny podał, że w ostatnim roku warzywa podrożały o ponad 32 procent. Tempo wzrostu ich cen jest najwyższe od 20 lat - podają eksperci. Na lubelskich targowiskach kilogram...
więcejW czerwcu podrożała żywność. Warzywa najbardziej
W czerwcu żywność podrożała o 6,2 proc. rok do roku, a warzywa o 27,3 proc. - wynika z poniedziałkowych danych Głównego Urzędu Statystycznego. "Ceny towarów i usług konsumpcyjnych...
więcejKryzys na rynku cukru. Surowiec wciąż jest bardzo tani
Ceny cukru na giełdach światowych utrzymują się na niskim poziomie. Taka sytuacja jest niekorzystna dla krajowych producentów, ale także dla plantatorów buraka cukrowego. Według...
więcejPodaż nie nadąża za popytem i ceny cukru rosną
Za kilogram cukru trzeba obecnie zapłacić o 20 procent więcej niż przed rokiem, kiedy kosztował średnio 1,8 zł - wynika z najnowszych danych Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego....
więcejCukier najdroższy od blisko roku
Od zniesienia regulacji na unijnym rynku cukru w 2017, ceny leciały w dól. Według danych MRiRW za tonę surowca we wrześniu płacono średnio 1506 zł, czyli o 12,5 proc. mniej w skali roku. Ale...
więcejKryzys w branży cukrowniczej. Surowiec nigdy nie był tak tani
Obecny kryzys w sektorze cukrowniczym UE jest "bez precedensu" - ocenia Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE). Ceny cukru na świecie i w Unii są...
więcejMniejsza produkcja, niskie ceny. Jest wstępna prognoza dla rynku cukru
Produkcja cukru w UE w sezonie 2018/19 zmniejszy się o 2,1 proc. - wynika ze wstępnych prognoz Brukseli. Mimo to, drugi sezon z rzędu wytwórczość może przewyższać konsumpcję wewnętrzną. W...
więcejGóra cukru coraz większa. Spełnia się czarny scenariusz
Polski rynek słodyczy wart jest już kilkanaście miliardów złotych, ale ma jeszcze duży potencjał - przekonują eksperci. Każdy z nas zjada bowiem trzy razy mniej słodkości niż na przykład...
więcejPośrednik, a nie rolnik zarabia na cukrze
Cukier w drodze z cukrowni na sklepowe półki drożeje nawet razy dwa. Ogromne pieniądze nie pozostają zatem w fabrykach, ale przede wszystkim szeroki łukiem omijają kieszenie...
więcejCukier tanieje, bo jest go dużo. Ekspert nie ma wątpliwości
Na krajowym rynku tanieje cukier. Powodem spadku cen była duża podaż surowca przy niewielkich zmianach popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz spadek stawek na świecie - informuje Piotr...
więcejHossa na rynku cukru. Ceny mocno poszły w górę
Ceny cukru na świecie i w Polsce poszły w 2016 roku w górę, a takiej cukrowej hossy na rynku nie było od kilku lat - przekonują zgodnie analitycy. - 2016 to był rok cukru. Ceny rosły na całym...
więcejCukier powinien tanieć
1 października w Unii Europejskiej zniesione zostaną tzw. kwoty cukrowe. Jak to przełoży się na światowy, europejski i oczywiście polski rynek cukru? Zniesienie kwot i tańszy surowiec dla naszej...
więcejWysokie ceny cukru odstraszają konsumentów
W Polsce maleje spożycie cukru, a powodem tego są utrzymujące się wysokie ceny surowca. To efekt rosnących stawek na światowym rynku - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejCukier drożeje w Polsce i na świecie
Cukier drożeje na rynku krajowym i na giełdach zagranicznych. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie. W lipcu br. kilogram paczkowanego cukru w naszym kraju...
więcejCukier drożeje, spożycie spada
Drożejący cukier obniża jego spożycie w Polsce - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z jego wyliczeń wynika, że spożycie cukru w gospodarstwach domowych w pierwszym...
więcejŻywność potaniała o 21 proc. w ciągu roku
W czerwcu 2015 roku indeks cen żywności FAO stracił 1 proc. spadając do 165 punktów. Żywność była najtańsza od 5 lat. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą globalną...
więcejPrawie 62 tony buraków z hektara. Cukru wystarczy dla kraju i na eksport
Związek Producentów Cukru w Polsce szacuje, że w czasie trwającej do stycznia kampanii cukrowniczej zostanie wyprodukowanych ponad 2 mln ton cukru. Buraki dostarcza aktualnie ok. 25 tys....
więcejTrzcina wypiera buraki. Nasze plantacje znikną?
- Dominacja trzciny w zakresie wielkości produkcji, ale również niskich kosztów wytwarzania, staje się poważnym zagrożeniem dla produkcji cukru buraczanego - nie ukrywa minister...
więcejProdukcja cukru w Polsce może być opłacalna
W 2017 roku ceny cukru na światowych rynkach spadły o jedną piątą. W Polsce tymczasem w górę idzie zarówno areał upraw buraków cukrowych i produkcja surowca. Miniony rok był...
więcejPolski cukier śpi na bombie. Zacznie się cenowa wojna
Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo Unia Europejska znosi limity produkcji cukru. A dla Polaków to najbardziej "polityczny" surowiec spożywczy. W październiku Unia przestanie...
więcejKoncerny cukrownicze coraz więcej zarabiają. Surowiec jest drogi
Wysokie ceny cukru na rynkach światowych i w kraju poprawiły sytuację ekonomiczno-finansową przemysłu cukrowniczego. W 2016 r. przychody ze sprzedaży surowca wyniosły 5,5 mld zł wobec 4,8 mld zł w...
więcejRynek cukru czekają wielkie zmiany. Ceny drastycznie pójdą w górę?
Zniesienie kwotowania buraka cukrowego od października może oznaczać koniec stabilizacji na tym rynku, a nadprodukcja surowca doprowadzi do drastycznej obniżki jego ceny - przekonuje Krzysztof...
więcejFirmy cukrownicze zwiększają eksport. Produkcja ma być rekordowa
Firmy cukrownicze zwiększają eksport, aby zwolnić magazyny pod spodziewaną, rekordową tegoroczną produkcję cukru - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W ciągu...
więcejCukier tańszy niż woda. Zawiadomienie do ABW i UOKiK
Szef sejmowej komisji rolnictwa Jarosław Sachajko (Kukiz'15) składa zawiadomienie do ABW i UOKiK ws. sprzedaży w Polsce cukru poniżej kosztów produkcji przez zachodnie cukrownie. Według...
więcejCukier tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach
Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln t - poinformował Instytut...
więcejNa rynku słodyczy spodziewane jest ożywienie. Zmieniają się nasze gusta
W 2018 roku można spodziewać się ożywienia na rynku słodyczy - nasz ma wzrosnąć do 4,4 mld dolarów. - Wynika to z dobrej światowej koniunktury i oferty dostosowanej do zmieniających się...
więcejFirmy walczą o przetrwanie na rynku cukru
Przedsiębiorstwa cukrownicze walczą o przetrwanie na konkurencyjnym rynku światowym, na którym spadają ceny i zyski. Südzucker, największy producent surowca w UE spodziewa się w sezonie...
więcejProdukcja cukru i kakao na świecie poniżej potrzeb
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) szacuje, że w sezonie 2015/16 produkcja cukru będzie o ok. 3,5 mln ton mniejsza, niż zapotrzebowanie na ten surowiec. Cukru jednak nie zabraknie ze względu na...
więcej