Prawie 62 tony buraków z hektara. Cukru wystarczy dla kraju i na eksport
Związek Producentów Cukru w Polsce szacuje, że w czasie trwającej do stycznia kampanii cukrowniczej zostanie wyprodukowanych ponad 2 mln ton cukru. Buraki dostarcza aktualnie ok. 25 tys. plantatorów.
Według szacunków ZPC, średni plon buraków wyniesie 61,80 t/ha, przy utrzymanej na poziomie 17 proc. polaryzacji, dzięki czemu wyprodukowana ilość cukru pozwoli nie tylko na zaspokojenie potrzeb krajowych, ale również na eksport m.in. do Rumunii, Niemiec, Włoch czy Węgier.

Jakie dopłaty do buraków i jakie ceny?
Trudna sytuacja w branży rolniczej i produkcji buraków, zmiany na rynku surowców i energii, rosnące koszty prowadzenia działalności, a także wysokie ceny upraw alternatywnych (takich jak pszenica i rzepak) spowodowały, że zmalała liczba plantatorów, a wraz z nią zmniejszył się także areał uprawy buraków cukrowych.
Mimo tego ZPC przewiduje, że w kolejnej kampanii cukrowniczej stracona w tegorocznej kampanii powierzchnia uprawy zostanie odzyskana. Optymistyczne prognozy wynikają z podniesienia cen za buraki przez producentów cukru, a także niższych stawek konkurencyjnych upraw względem początku roku.
- Pomimo zawirowań na rynku cukru w ostatnim czasie, branża wciąż pozostaje jedną z najbardziej efektywnych gałęzi przetwórstwa żywności w Polsce. Od lat generuje istotny procent wartości unijnego przemysłu cukrowniczego oraz zapewniając tysiące miejsc pracy - stwierdził Michał Gawryszczak, dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce.
W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru - Krajowa Grupa Spożywcza S.A., Pfeifer&Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A. Produkują surowiec w 17 cukrowniach.
Jeśli chodzi o "twarde" dane dotyczące aktualnej kampanii cukrowniczej: plantatorów jest 24 356, powierzchnia zbiorów wynosi 222 870 ha, a produkcja cukru ma sięgnąć 2 088 663 ton.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz