Ceny warzyw biją rekordy. Żywność tak droga nie była od lat
Główny Urząd Statystyczny podał, że w ostatnim roku warzywa podrożały o ponad 32 procent. Tempo wzrostu ich cen jest najwyższe od 20 lat - podają eksperci.
Na lubelskich targowiskach kilogram pietruszki kosztował w piątek 14-16 zł, marchwi 3-4 zł, cebuli 4-5 zł, pomidorów 5-6 zł, a papryki 7-12 zł - podaje "Dziennik Wschodni".
GUS: więcej zbóż, znacznie mniej owoców
- Marchewka rośnie szybciej dlatego jest tańsza. Na pietruszkę trzeba czekać dłużej i jest droższa. W dodatku przez suszę jest wyjątkowo kiepska. Za marniejszą biorę 14 zł. Za ładną do sałatki trzeba zapłacić 16-17 zł. To i tak dobrze, bo nie dawno brałem po 22 zł - mówi jeden ze sprzedawców.
- Klienci już nawet nie narzekają i zamiast - tak jak wcześniej - brać kilogram, czy dwa pomidorów proszą o pół. Jak sięgają po pietruszkę, czy marchewkę to biorą tylko jeden lub dwa korzenie. Widać, że liczą się z każdą złotówką - dodaje pani Maria, sprzedawca.
Z raportu GUS wynika, że przez rok warzywa podrożały o 32,4 proc., cukier o 28,4 proc., mięso wieprzowe o 12,4 proc., pieczywo o 9,6 proc., mąka o 8,4 proc., a wędliny o 6,7 proc.
Żywność w sklepach jest najdroższa od 8 lat. Tylko porównując tegoroczny lipiec do lipca sprzed roku za rachunki płacimy o 7,3 proc. więcej - podaje dziennik.
Prognozy na kolejne miesiące nie są optymistyczne. Jak przewidują analitycy banku Credit Agricole pod koniec roku - na przykład - cena wieprzowiny w skupach może być wyższa o 30 groszy za kilogram. Z kolei w powodu nieprzychylnej aury dalej będą drożeć warzywa i owoce.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: "Dziennik Wschodni"