Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 26 pasujących wyników.
Hoduje limousine, kontroluje ich masę ciała i spożycie wody
Zamontował przy poidle system monitoringu zmiany ciała bydła. Dzięki temu posiada aktualne dane o przyrostach i masie ciała zwierząt, a także spożyciu wody. Marek Tomaszewski z...
więcejPostawił na szybki postęp hodowlany i opas na sucho
W rozrodzie stada wykorzystuje nie tylko inseminację i naturalne krycie, ale również embriotransfer. Korzysta także z systemu automatycznego wykrywania i rejestracji kryć, dzięki czemu...
więcejWybrano liderów w produkcji bydła mięsnego
Do Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2021 zakwalifikowano do finału łącznie 16 uczestników. Spośród nich kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców w...
więcejHoduje herefordy i produkuje opasy
Produkuje materiał hodowlany i opasy na bazie 30 mamek hereford. Zdecydował się na tę rasę ponieważ jest ona mało wymagająca jeżeli chodzi o warunki utrzymania i żywienie, zwierzęta są spokojne, a...
więcejPo godzinach hoduje angusy
Rasa angus jest mało wymagająca, bardzo spokojna i stosunkowo lekka więc nadaje się na podmokłe pastwiska. Te cechy zdecydowały, że wybrał ją Wojciech Kosak Główczewski z miejscowości Lamk,...
więcejHodowcy bydła mięsnego stają się coraz silniejszą grupą
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zaprosił hodowców i producentów żywca wołowego na szkolenie zorganizowane przez Polski Związek Hodowców i...
więcejPolska wołowina w cenie, a popyt wciąż rośnie
Polska wołowina nadal jest w cenie. Popyt na to mięso w Europie, ale także poza nią, wciąż rośnie. Dzieje się tak głównie ze względu na możliwość zakupu mięsa pochodzącego z ubojów...
więcejNa wołowinie można zarobić. Producenci muszą iść w jakość
Możemy ubolewać nad tym, że statystyczny Polak zjada tylko lekko ponad 3 kilogramy wołowiny. Ale tak jest, taka jest rzeczywistość i tego, póki co, się nie zmieni - mówił podczas...
więcejChów i hodowla bydła mięsnego bez tajemnic
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli i samorząd gminy Tuczna gościli rolników na konferencji "Innowacje w chowie i hodowli bydła mięsnego". Małgorzata Seroka,...
więcejTen powiat może być zagłębiem polskiej wołowiny
Produkcja bydła mięsnego czystych ras może być alternatywą dla gospodarzy z obszarów objętych ograniczeniami w związku z ASF. Na ten temat w Białej Podlaskiej rozmawiali rolnicy, hodowcy...
więcejHodowla bydła mięsnego to poszukiwanie oszczędności
W produkcji wołowiny najważniejszą rolę odgrywa opłacalność. Niestety w Polsce nadal niewielu hodowców potrafi odpowiedzieć na pytanie o koszt produkcji jednego kilograma żywca wołowego....
więcejHodowcy bydła mięsnego otrzymają pieniądze. Nawet miliard złotych
Hodowcy i producenci bydła mięsnego oraz przetwórcy spotkali się w ministerstwie rolnictwa, gdzie rozmawiali o przyszłości tego sektora. Głównym tematem było zapewnienie opłacalności...
więcejPoznali tajniki produkcji żywca wołowego wysokiej jakości
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprosił rolników i hodowców bydła mięsnego do Sitna koło Zamościa na konferencję "Produkcja żywca wołowego wysokiej jakości"....
więcejHodowla bydła limousine to jego pasja
Patryk Szerfenberg hodowlą bydła mięsnego rasy limousine zajmuje się od 15 lat. Obecnie w jego gospodarstwie znajduje się 120 sztuk bydła w tym 45 mamek oraz jeden buhaj rozpłodowy. ...
więcejProfilaktyka drogą do sukcesu w hodowli bydła mięsnego
Hodowla bydła mięsnego w Polsce przeżywa obecnie dobry czas. Powstaje coraz więcej stad, a ceny skupu opasów ustabilizowały się na dobrym poziomie. Nadal jednak musimy pracować nad...
więcejProdukuje odsadki rasy mięsnej limousine
Hodował bydło mleczne, a następnie skupował i opasał cielęta ras mlecznych i mieszańce. Obecnie utrzymuje 35 czystorasowych mamek rasy limousine, od których sprzedaje rocznie około 30...
więcejRośnie liczba krów pod oceną
Ocena użytkowości mlecznej prowadzona przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka daje rolnikom możliwość uzyskania dużej liczby aktualnych informacji charakteryzujących...
więcejHodowla bydła mięsnego Charolaise
Bydło Charolaise ma wysokie przyrosty dzienne oraz dobrą wydajność rzeźną. Hodowlą krów tej rasy już od sześciu lat zajmuje się Krystyna Szczodrowska z miejscowości Jaroszewy w woj....
więcejBydło mięsne zamiast świń. Ministerstwo zachęca do zmiany profilu produkcji
"Najbardziej realną alternatywą dla gospodarstw, które zaprzestały lub rozważają zaprzestanie hodowli trzody chlewnej może stanowić przestawienie się na chów bydła czystych ras...
więcejSłyną z wołowiny wysokiej jakości
Hodowla bydła mięsnego reprezentuje największy segment amerykańskiego rynku rolnego. Być może dlatego ten kraj nazywany jest królestwem wołowiny i słynie z jej najwyższej jakości. Wybierając...
więcejKonferencja pt. „Perspektywy chowu i hodowli bydła mięsnego na Warmii i Mazurach” on-line 2022
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie zaprasza 5 kwietnia 2022 roku na webinarium pt. „Perspektywy chowu i hodowli bydła mięsnego na Warmii i...
więcejSpotkanie Zespołu Tematycznego związanego z zagadnieniami chowu i hodowli bydła mięsnego we...
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu zaprasza 20 i 21 lipca 2021 roku na spotkanie Zespołu Tematycznego związanego z zagadnieniami chowu i hodowli bydła mięsnego....
więcejKonferencja programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – „Wołowina z Zielonej Doliny...
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Dolnośląska Zielona Dolina DOZEDO sp. z o.o....
więcejKonferencja pn : „Polska Wołowina 2022” w Minikowie 2018
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 30 czerwca...
więcejSzkolenie dla producentów mięsa wołowego w Olsztynie 2018
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie wraz z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 15 lutego 2018 roku na...
więcejIX Konferencja pt. „Hodowla bydła mięsnego w Polsce wyzwania i perspektywy dla „Zielonej Doliny” w...
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza 10-12 września 2017 roku na IX Konferencję pt. „Hodowla bydła mięsnego w Polsce wyzwania i perspektywy dla „Zielonej Doliny”,...
więcej