Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 35 pasujących wyników.
Nutrimix już oficjalnie jako Nutrex Polska
Nutrimix Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Niepruszewie w woj. wielkopolskim od 21 lipca oficjalnie zmieniła nazwę na Nutrex Polska Sp. z o.o. Zmianie uległa jedynie nazwa firmy. Spółka...
więcejOni znają sposób na zwiększenie produkcji mleka
Poprawa smakowitości i zapachu paszy przekłada się na wzrost pobrania dawki przez krowy. W efekcie uzyskuje się więcej mleka i wyższy zysk z jego produkcji. Firma Pfeifer & Langen Polska...
więcejNowe spojrzenie na żywienie bydła
Konferencja "Żywienie bydła mlecznego, nowe spojrzenie oraz praktyczne rozwiązania prosto ze świata nauki." zorganizowana przez firmę ETOS przy współudziale USSEC oraz DSM...
więcejKoncentracja na strawności włókna w celu optymalizacji kosztów dawek pokarmowych
Hodowcy bydła mlecznego są zachęcani do zwrócenia szczególnej uwagi na zwiększenie strawności włókna i bardziej efektywne wykorzystanie paszy, aby zrekompensować wysokie koszty...
więcejOd czego zależy żywienie krów mamek?
Krowy mięsne należy żywić w taki sposób, aby w każdym roku rodziły jedno cielę, produkowały średnio 2500-3500 kilogramów mleka w laktacji oraz utrzymywały kondycję ciała na poziomie...
więcejLucerna w żywieniu bydła. Kurs edukacyjny online
Wystartował kurs edukacyjny online pt. Profesjonalny Hodowca Bydła Mlecznego. Pierwsze szkolenie poświęcone było profesjonalnej analizie użytków zielonych oraz procesowi zakiszania lucerny i...
więcejKoronawirus przyczyną odwołania krakowskiej konferencji o rozrodzie krów
Hodowcy bydła mlecznego, praktycy, doradcy żywieniowi, zootechnicy a także lekarze i technicy weterynarii co roku spotykają się w Krakowie podczas konferencji organizowanej przez Katedrę Żywienia i...
więcejMłóto browarniane doskonałe w żywieniu bydła
Żywienie bydła często jest oparte na produktach ubocznych przemysłu spożywczego. Jednym z nich jest młóto browarniane, które może być podawane w formie świeżej, suszonej lub...
więcejJak wybrać dobre źródło mikroelementów dla Twojego stada?
Mikroflora żwacza jest integralną częścią procesów trawiennych włókna pasz objętościowych z dawek dla bydła, w trakcie których są produkowane lotne kwasy tłuszczowe, białko...
więcejWołowina kulinarna także od krów holsztyńsko-fryzyjskich?
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego organizuje cykl 16 ogólnopolskich szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego pod nazwą "Hoduj z...
więcejAktualne problemy w produkcji mleka
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Zamościu z siedzibą w Sitnie zapraszają na konferencję dotyczącą aktualnych problemów w...
więcejPokaz zbioru kukurydzy na kiszonkę
Chcąc uzyskiwać wysokie wydajności mleka trzeba krowom dostarczyć możliwie najwyższej jakości pasze. Główną rolę w żywieniu mlecznic odgrywają pasze objętościowe, wśród których...
więcejHodowla bydła mięsnego to poszukiwanie oszczędności
W produkcji wołowiny najważniejszą rolę odgrywa opłacalność. Niestety w Polsce nadal niewielu hodowców potrafi odpowiedzieć na pytanie o koszt produkcji jednego kilograma żywca wołowego....
więcejNa mleku można dziś zarobić, ale problemów nie brakuje
30 stycznia Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował w Sitnie koło Zamościa konferencję dotyczącą aktualnych problemów w produkcji mleka. Przyjechało na nią wielu hodowców...
więcejNarodowy Dzień Mlecznej Fermy. Profesjonalne szkolenie hodowców bydła
Hodowcy bydła mlecznego z całej Polski będą mogli spotkać się podczas pierwszej edycji Narodowego Dnia Mlecznej Fermy (NDMF). Szkolenie odbędzie się 5 września 2017 r. w Gospodarstwie Rolnym...
więcejNowa odmiana lucerny trafi niebawem do obór
Genetyk Yousef Papadopolous zajął się poszukiwaniem lepszych odmian lucerny już w 1988 roku. Po blisko 30 latach prac i 2000 zbadanych roślin nowa odmiana, znana pod nazwą CRS 1001, może okazać się...
więcejOznaczanie poziomu beta-karotenu w terenie
Straty ekonomiczne wynikające z zaburzeń w rozrodzie, które ponoszą producenci bydła, mogą sięgać nawet 150 euro na krowę w skali roku. Co więcej, zaburzenia w rozrodzie są przyczyną jednej...
więcejPoprawić strawności włókna
Sytuacja pogodowa w USA sprawiła, że wiele tamtejszych dawek pokarmowych będzie miało tej zimy niższe parametry żywieniowe od tych oczekiwanych wskutek gorszej jakości kiszonek z traw i potencjalnie...
więcejJak prawidłowo odchowywać cielęta?
Odchów cieląt to wciąż nie łatwe zadanie dla hodowców. Błędy popełnione na tym etapie produkcji będą mścić się przez cały późniejszy okres użytkowania krowy. Dlatego zagadnienie...
więcejKoniczyna biała na pastwisku
Zainteresowanie irlandzkich hodowców bydła mlecznego znów kieruje się na koniczynę białą, jak wskazuje Michael Egan, badacz z Teagasc, pracujący w Animal and Grassland Research and...
więcejSłoma też może podnosić wydajność
W niedawnym wspólnym projekcie badawczym EBVC oraz Sundown Products stwierdzono, że podawanie NIS (Nutritionally Improved Straw) wysokoprodukcyjnym krowom mlecznym z dobrym statusem...
więcejKrowy z Francji popularne także w Polsce
Blonde d'aquitaine jest hodowane w Rolniczej Spółdzielni w Chrustowie w woj. wielkopolskim. To największe stado bydła tej rasy w Polsce. W grudniu 2015 r. liczyło 148 krów, 109...
więcejTMR taki sam każdego dnia
TMR wysokiej jakości jest niemożliwy do przygotowania bez posiadania wozu paszowego. Jednak sam zakup lub użytkowanie takiego urządzenia nie jest równoznaczne z żywieniem krów w tym...
więcejKrowy mleczne nie lubią upałów. Weź udział w konferencji
Krowy mleczne narażone na długotrwałe działanie wysokich temperatur ulega stresowi cieplnemu, który ma negatywny wpływ na ich produkcyjność oraz rozród. W ostatnich latach wskutek...
więcejEkspandowanie paszy ochroni białko
Pasza poddana ekspandowaniu posiada więcej białka chronionego, które jest trawione w jelicie cienkim, a nie w żwaczu. Proces ten powoduje również żelatynizację skrobi i zwiększa...
więcejPoziomy kontra pionowy – porównanie wozów paszowych
Firma Blattin jako pierwsza w Polsce przeprowadziła test porównawczy dwóch technologii przygotowania TMR-u. Do testu wykorzystano 18 letni wóz poziomy o pojemności 13 m3 oraz 10...
więcejCzy rzepak może zastąpić soję w żywieniu zwierząt?
Śruta rzepakowa jest czarna przez co hodowcy niechętnie stosują ja w żywieniu zwierząt. Ponadto ciągle w opinii wielu rolników, ale także lekarzy weterynarii, może ona stanowić potencjalne...
więcejSzkoła Młodego Hodowcy w Szepietowie 2023
Podlaski Związek Hodowców Bydła i Producentów Mleka zaprasza 20-23 czerwca 2023 roku Szkołę Młodych Hodowców, która odbędzie się cztery dni przed XXIV Regionalną Wystawą...
więcejKonferencja pt. „Uprawa kukurydzy na kiszonką oraz jej rola w żywieniu bydła” w Bratoszewicach 2020
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach oraz Przedsiębiorstwo Handlowe AGROSKŁAD zapraszają 17 września 2020 roku na konferencję pt. „Uprawa kukurydzy na...
więcejSeminarium „Uprawa bobowatych jako alternatywa pozyskania białka paszowego w warunkach...
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie Oddział w Olecku zaprasza 8 marca 2019 roku na Seminarium „Uprawa bobowatych jako alternatywa pozyskania białka paszowego...
więcejSzkolenie dla hodowców bydła mlecznego na temat rozrodu i żywienia bydła w Wojszycach 2018
Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o. w Łowiczu zaprasza 6 października 2018 roku na Szkolenie dla hodowców bydła mlecznego na temat rozrodu i żywienia bydła, które...
więcejXXIII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Książu 2018
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 16-17 czerwca 2018 roku na XXIII Regionalną Wystawę Zwierząt Hodowlanych, która odbędzie się na hipodromie Stada Ogierów w Książu....
więcejSzkolenie pt. „Żywienie bydła mlecznego i mięsnego” w Brusach 2018
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu oraz Saaten-Union Polska Sp. z o.o. zapraszają 2 lutego 2018 roku na szkolenie pt. „Żywienie bydła mlecznego i mięsnego”, które...
więcejXXIV Szkoła Zimowa Hodowców Bydła w Zakopanem 2016
Zakład Hodowli Bydła Instytutu Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie organizuje 7-10 marca 2016 roku XXIV Szkołę Zimową Hodowców Bydła, która odbędzie...
więcejHoduj z Głową Bydło
"Hoduj z Głową Bydło" – ogólnopolski dwumiesięcznik skierowany do producentów i hodowców bydła oraz zootechników i lekarzy weterynarii. Na łamach...
więcej