W skupie bydła odnotowano wzrost cen

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-02-2023,9:15 Aktualizacja: 17-02-2023,12:18
A A A
Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu lutego ponownie wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,79 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 1% więcej niż na początku lutego.  
 
Bydło rzeźne w dniach od 6 do 12 lutego w ciągu tygodnia podrożało o 1% do wartości 10,79 zł za kg. Cena ta była o 0,4% wyższa niż przed miesiącem i 12,4% niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,40 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 0,4% wyższe niż przed tygodniem oraz o 0,7% niższe niż przed miesiącem, a także o 0,4% wyższe niż przed rokiem.
 
Blattin Polska, konferencja, hodowcy bydła i producenci mleka, wspomaganie wysokoprodukcyjnych krów, bydło mleczne,

Jak wspierać wysoką produkcję mleka?

Wpływ aminokwasów i witamin z grupy B na wydajność krów oraz przyczyny niskiej zawartości tłuszczu w mleku. To główne tematy XX Jubileuszowej Konferencji firmy Blattin Polska.   Firma Blattin Polska przy współpracy...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące otrzymywali średnio 11,70 zł za kg. Cena ta była o 0,5% wyższa niż przed tygodniem i o 0,3% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o niemal 12% droższe niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,2% do wartości 11,51 zł za kg. Cena ta była o 0,9% niższa niż przed miesiącem oraz o 10,4% wyższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,81 zł za kg. Było to o 1,2% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,2% wyższa niż przed miesiącem, a także o 10,1% niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,45 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,2% tańsze niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 17,4% więcej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
W drugi tygodniu lutego średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 
21,30 zł za kg, a z krów rzeźnych 17,65 zł za kg. Ceny te były odpowiednio o 1,3% wyższe oraz o 0,7% niższe niż przed tygodniem.
 
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 861 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1295 zł. Byczki mleczne były o 6,8% droższe niż przed rokiem, a mleczne o 6,9%.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA