Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny bydła rzeźnego wzrosły ponownie tym razem o 1%. Tym samym producenci uzyskiwali za żywiec wołowy średnio 10,79 zł za kg wagi żywej.
Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu lutego ponownie wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,79 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 1% więcej niż na początku lutego.
Bydło rzeźne w dniach od 6 do 12 lutego w ciągu tygodnia podrożało o 1% do wartości 10,79 zł za kg. Cena ta była o 0,4% wyższa niż przed miesiącem i 12,4% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,40 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 0,4% wyższe niż przed tygodniem oraz o 0,7% niższe niż przed miesiącem, a także o 0,4% wyższe niż przed rokiem.
Wpływ aminokwasów i witamin z grupy B na wydajność krów oraz przyczyny niskiej zawartości tłuszczu w mleku. To główne tematy XX Jubileuszowej Konferencji firmy Blattin Polska. Firma Blattin Polska przy współpracy...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące otrzymywali średnio 11,70 zł za kg. Cena ta była o 0,5% wyższa niż przed tygodniem i o 0,3% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o niemal 12% droższe niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,2% do wartości 11,51 zł za kg. Cena ta była o 0,9% niższa niż przed miesiącem oraz o 10,4% wyższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,81 zł za kg. Było to o 1,2% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,2% wyższa niż przed miesiącem, a także o 10,1% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,45 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,2% tańsze niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 17,4% więcej za ten żywiec niż przed rokiem.
W drugi tygodniu lutego średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła
21,30 zł za kg, a z krów rzeźnych 17,65 zł za kg. Ceny te były odpowiednio o 1,3% wyższe oraz o 0,7% niższe niż przed tygodniem.
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 861 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1295 zł. Byczki mleczne były o 6,8% droższe niż przed rokiem, a mleczne o 6,9%.