Żywienie bydła produktami odpadowymi przemysłu spożywczego pozwala obniżyć koszty. Doskonale w tym przypadku sprawdza się młóto browarniane, które charakteryzuje się wysoką strawnością białek w jelicie cienkim i wpływa na wzrost wydajności.
Żywienie bydła często jest oparte na produktach ubocznych przemysłu spożywczego. Jednym z nich jest młóto browarniane, które może być podawane w formie świeżej, suszonej lub granulowanej.
Młóto browarniane jest produktem odpadowym powstającym w procesie produkcji piwa. Może ono pochodzić z jęczmienia, pszenicy, ryżu lub kukurydzy. W jego skład, jak podają eksperci żywieniowi z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM), wchodzą nierozpuszczalne w wodzie składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu.
Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie odbyła się po raz 26. W trakcie pokazów bydła mlecznego wybrano 19 wiceczempionów i 11 czempionów, a spośród najpiękniejszych jałówek i krów wyłoniono...
Podkreślają oni, że w młócie browarnianym występują prawie wszystkie składniki ziarna zboża, z którego pochodzi, za wyjątkiem cukrów rozpuszczalnych w wyniku hydrolizy.
Produkt mokry zawiera zazwyczaj od 15 do 30 proc. suchej masy, 6-10 proc. białka ogólnego, 3-4,5 proc. włókna surowego oraz 1,4-2,1 proc. tłuszczu. Z kolei młóto suche posiada 87-90 proc. suchej masy, 24-27 proc. białka ogólnego, 15-18 proc. włókna surowego, a także 7-8,7 proc. tłuszczu.
W jego skład wchodzi również nawet do 55 proc. białka chronionego, podwyższony poziom lizyny i obniżony metioniny. Młóto posiada włókno o wysokiej strawności, cukry w postaci pentozanów i pektyn oraz witaminy z grupy B, A i E.
Pasza ta poprawia smakowitość dawki, charakteryzuje się wysoką strawnością białek w jelicie cienkim dochodzącą do 85 proc., wpływa na wzrost wydajności oraz zawartości tłuszczu i kazeiny w mleku.
Młóto browarniane może być stosowane w diecie wszystkich grup bydła mlecznego i mięsnego. Jedynym czynnikiem ograniczającym jego stosowanie jest sezonowa dostępność.
Krowy mleczne oraz jałówki zostały zaprezentowane podczas XX Regionalnej Kujawsko-Pomorskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych. Odbyła się ona w ramach 42.Międzynarodowych Targów Rolno-Przemysłowych Agro-Tech w Minikowie. Agro-Tech w...
Jak podkreślają eksperci z PFHBiPM częstym problemem jest sposób przechowywania i konserwacji tego produktu. W stanie świeżym może być stosowany zaledwie 2-3 dni (latem).
Aby wydłużyć jego przydatność można je konserwować przez suszenie, granulowanie, kiszenie w pryzmach, w silosach lub w rękawach.
W celu poprawy trwałości produktu rolnicy często mieszają świeże młóto z wysłodkami suszonymi lub otrębami pszennymi.
Młóto browarniane dobrze bilansuje się w połączeniu z kiszonką z kukurydzy, kiszonką z traw, kiszonką z motylkowych. Jego optymalna dzienna dawka dla krów w laktacji wynosi 6 - 8 kg na sztukę, a dla młodzieży 2-5 kg.
Eksperci z federacji przestrzegają, że nadmiar tego komponentu w dawce może powodować problemy z rozrodem oraz obniżać zawartość tłuszczu w mleku.
Paszy tej nie należy podawać krowom zasuszonym ponieważ może ona powodować problemy w okresie okołoporodowym.
Średnia cena młóta browarnianego waha się w granicach 120-170 złotych za tonę wraz z transportem.
Wartość tej paszy wzrasta wraz ze wzrostem suchej masy. Bardzo dobre młóto to takie, które zawiera w stanie świeżym około 30 proc. suchej masy i 10 proc. białka ogólnego.
Paszą tą można zastępować poekstrakcyjne śruty i tak 1 kg śruty rzepakowej odpowiada 3,4-6,6 kg świeżego młóta, a 1 kg śruty sojowej można zastąpić 4,1-8,1 kg świeżego młóta. Jego ilość jest oczywiście uzależniona od suchej masy produktu.
Na podstawie tekstu Włodzimierza Cholewińskiego, doradcy żywieniowego PFHBiPM.