Nowe spojrzenie na żywienie bydła
Konferencja "Żywienie bydła mlecznego, nowe spojrzenie oraz praktyczne rozwiązania prosto ze świata nauki." zorganizowana przez firmę ETOS przy współudziale USSEC oraz DSM była przeznaczona dla właścicieli i menadżerów ferm mlecznych, hodowców bydła mlecznego, zootechników oraz pasjonatów hodowli bydła.
Wśród wykładowców znalazł dr Jan van Eys, G.A.N.S. Inc. – Paryż, West Virginia University, konsultant żywieniowy na fermach bydła mlecznego, który omówił jak można wpływać na cielęta aby miało to korzystne efekty na zdrowotność i produkcję w dalszym okresie użytkowania. Dr Jan van Eys przedstawił również wykład o wpływie żywienia na jakość mleka w odniesieniem do mastitis i ilości komórek somatycznych w mleku.
Poza tym na konferencji wystąpili: dr Alex Bach, profesor w ICREA oraz w Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Barcelona, University of Minnesota ("Żywienie oraz utrzymanie cieląt prowadzące do udanego odsadzenia”); dr Thomas Tylutki, President AMTS LLC, Groton NY USA., członek American Registry Professional Animal Scientists i wieloletni uczestnik zespołu Cornell University pracujący nad rozwojem modułu żywieniowego przeżuwaczy CNCPS oraz doradca żywieniowy na fermach bydła mlecznego oraz szkoleniowiec ("Cielęta i jałówki: inwestycja czy koszt?”); Helena Damaskova, doradca techniczny w firmie Nukamel (“Program przyśpieszonego wzrostu cieląt opracowany przez firmę Nukamel: Jak wybrać właściwy preparat mlekozastępczy, aby zoptymalizować osiągnięcie założonych przyrostów”); Piotr Chełminiak, kierownik Działu Żywienia Bydła, ETOS ("Wyniki testu przeprowadzonego z udziałem preparatu mlekozastępczego Nukamel Ruby na fermie Agropol-u w Sokołowie") oraz Michalina Adamiak-Mizerna, kierownik laboratorium ETOS (‘’Nowy zakres badań oferowany przez laboratorium firmy ETOS w Golinie").
Firma ETOS istnieje na rynku produktów paszowych od 2003 roku. Jej założycielem i osobą zarządzającą jest właściciel Czesław Szymendera, a pracownicy tworzą kompetentny oraz otwarty na wyzwania zespół. Posiadają wieloletnie doświadczenie w sektorze produkcji, konfekcjonowania i dystrybucji materiałów paszowych oraz specjalistycznych, innowacyjnych produktów z grupy dodatków i mieszanek paszowych. Pozwoliło to firmie ETOS na wypracowanie kluczowej pozycji na rynku krajowym oraz rynkach zagranicznych - Austrii, Bułgarii, Białorusi, Federacji Rosyjskiej, Ukrainy, Węgier.
Więcej szczegółów dotyczących konferencji znajdzie się w Hoduj z głową bydło 6/96.