Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 27 pasujących wyników.
Żywność z Polski coraz częściej dostępna w kanadyjskich sklepach
Polska jest najważniejszym partnerem handlowym Kanady w Europie Środkowo-Wschodniej, a według danych kanadyjskich dwustronne obroty handlowe wyniosły w ub.r. 2,2 mld dolarów kanadyjskich....
więcejPolska żywność ma spore możliwości w Wielkiej Brytanii
Eksport do Wielkiej Brytanii, drugiego najważniejszego odbiorcy polskich produktów za granicą, rośnie – według danych GUS za pierwsze osiem miesięcy br. aż o 11,7 proc. w ujęciu r/r....
więcejPolska żywność w kontraktach ONZ
Ministerstwo Gospodarki namawia polskich przedsiębiorców do realizacji zamówień publicznych zlecanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych i podległe jej agencje. Obecnie...
więcejRynek w Iranie otwiera się na polską żywność
Normalizacja stosunków z krajem, który 85 proc. żywości importuje, to świetna wiadomość dla polskich rolników, np. dla polskich producentów drobiu – mówił we...
więcejAgro Days. Dni Hodowcy już w ten weekend
Obiekty inwentarskie z pełnym wyposażeniem, bezpłatne badanie kiszonek, wspólne gotowanie z Masterchefem Damianem Kordasem wraz z degustacją, praktyczne warsztaty i panele dyskusyjne, konkurs...
więcejAgro Days. Dni Hodowcy 2019. Bogaty program wydarzenia
Agro Days. Dni Hodowcy to nie tylko ponad 90 firm z branży agro, które już 2 i 3 lutego w Warszawie, w hali Global Expo, zaprezentują swoją aktualną ofertę. Ważnym elementem wydarzenia jest...
więcejRząd zajmie się przepisami wspierającymi polskich rolników
Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją "polski produkt", a fundusze promocji mają w większym stopniu wspierać polskich rolników - to rozwiązania...
więcejProdukty tzw. naturalne trzeba wziąć pod lupę
„Naturalny, bez konserwantów” – nadużywanie tych słów w stosunku do produktów, które zawierają różne dodatki, zauważyła Krajowa Rada Izb...
więcejAGROunia w obronie polskich rolników
"Rolnictwo to ostatni bastion polskiego kapitału w gospodarce. Siłą naszego rolnictwa są bowiem gospodarstwa rodzinne, które produkują zdrową i wysoką jakościowo żywność. Naszym celem...
więcejPowstała koalicja do walki z dezinformacją żywnościową
Rosnący problem fake newsów i dezinformacji pojawiających się w przestrzeni publicznej na temat polskiej żywności oraz hodowli i dobrostanu zwierząt w Polsce to coraz większe wyzwanie dla...
więcejPolska żywność musi być bardziej rozpoznawalna i jeszcze lepsza
Polska na rynkach trzecich jest rozpoznawalna jako część Unii Europejskiej, która ma bardzo silną pozycję na rynkach azjatyckich. Niestety okazuje się, że Polska jako marka, nie jest zbyt...
więcejAgro Days 2019. Hodowcy przyjechali do Warszawy
Agro Days. Dni Hodowcy czyli targi przeznaczone dla hodowców bydła, drobiu, trzody chlewnej, ekspertów oraz wszystkich, którzy interesują się branżą agro rozpoczęły się dzisiaj...
więcejCoraz chętniej stawiamy na polskie produkty
Z badania wykonanego przez UCE Research dla Grupy Blix wynika, że 62,9 proc. Polaków podczas codziennych zakupów spożywczo-przemysłowych sprawdza, czy kupowany towar pochodzi od...
więcejW czasie pandemii chętniej sięgamy po krajową żywność
Konsumenci przykładają coraz większą wagę do jakości żywności. W dobie pandemii na popularności zyskują produkty dostarczane przez polskich dostawców. - W czasach, w których żyjemy, w...
więcejPrezydent zachęca do kupowania polskich produktów
- Kupujmy produkty polskie - apeluje prezydent Andrzej Duda. Opowiada się za wprowadzeniem regulacji zobowiązującej duże sieci handlowe do tego, by określony procent oferowanych produktów...
więcejWybierając polską żywność ratujemy gospodarstwa
- Nasza żywność jest jedną z najlepszych na świecie. Sięganie po nasze produkty to nie tylko kwestia tego, że chcemy dobrze i zdrowo się odżywiać, to jest podstawowe działanie wspierania gospodarki...
więcejPolacy coraz bardziej cenią rodzimą żywność
Polacy coraz bardziej doceniają walory rodzimej żywności, blisko 1/3 zwraca uwagę na rodzime pochodzenie produktu - wynika z raportu Polskiego Monitora Opinii. Gównym kryterium zakupu jest...
więcejWiceminister rolnictwa: musimy pamiętać o zrównoważonym rozwoju
Musimy pamiętać o zrównoważonym rozwoju rolnictwa w całym kraju - mówił wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski w piątek podczas kongresu "Polska Wielki Projekt". Dodał, że...
więcejPremier Morawiecki o polskiej żywności w Mławie
Polska żywność jest najzdrowsza, najsmaczniejsza i musi trafiać na wszystkie europejskie stoły - powiedział w sobotę premier Mateusz Morawiecki podczas spotkania z mieszkańcami Mławy (woj....
więcejHandel żywnością ma się coraz lepiej. Zyski idą mocno w górę
W pierwszych trzech kwartałach roku wzrósł eksport i import żywności. Nadal utrzymuje się dodatnie saldo wymiany handlowej. Najważniejszym partnerem jest Unia Europejska, a eksport np. do...
więcejEksport żywności ma się dobrze. Szykuje się kolejny rekord
Z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2016 roku prawie 27 proc. przychodów branży przetwórstwa żywności stanowiły zyski ze sprzedaży zagranicznej....
więcejEksport żywności rośnie aż miło. Sprzedajemy do ponad 70 krajów
Wartość eksportu polskiej żywności w pierwszych siedmiu miesiącach roku wzrosła o 9,4 proc. Producenci mają możliwość eksportowania do ponad 70 krajów świata - poinformował posłów...
więcejProducenci żywności szukają nowych rynków zbytu. Kierunek Afryka i Azja
Najważniejszymi odbiorcą polskiej żywności są od lat nasi sąsiedzi zza Odry. Rośnie jednak znaczenie nowych rynków Azji i Afryki, gdzie bogaci się klasa średnia. Bez eksportu polska branża...
więcejPolska marka ma być znana na świecie. Promocja najważniejsza
Resort rolnictwa chce poprawić efektywność funduszy promocji, aby wzmocnić markę polskiej żywności na świecie - mówił wiceminister Jacek Bogucki podczas uroczystości wręczenia nominacji...
więcejZ Gruntu Polska, czyli I Festiwal Polskiej Żywności
W najbliższą sobotę i niedzielę w Borkach Kosach (gm. Zbuczyn koło Siedlec) odbędzie się I Festiwal Polskiej Żywności - Z Gruntu Polska. Organizatorem imprezy mającej na celu promowanie polskich...
więcejPolsko-włoskie gotowanie nad Tybrem
Ambasador RP w Rzymie Tomasz Orłowski i urodzony w Warszawie, a mieszkający od lat w Rzymie szef kuchni i właściciel prestiżowej restauracji Nestor Grojewski realizują w języku włoskim serię...
więcejPolskie produkty ekologiczne na nowojorskich targach żywności
Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Jacek Bogucki uczestniczy w rozpoczętych w sobotę w Nowym Jorku targach żywności 2018 Summer Fancy Foods Show. W piątek wziął udział w prezentacji i degustacji...
więcej