Powstała koalicja do walki z dezinformacją żywnościową
Rosnący problem fake newsów i dezinformacji pojawiających się w przestrzeni publicznej na temat polskiej żywności oraz hodowli i dobrostanu zwierząt w Polsce to coraz większe wyzwanie dla branży rolno-spożywczej.
W siedzibie ministerstwa rolnictwa 29 maja odbyła się konferencja prasowa oddolnej inicjatywy polskich producentów żywności #StopDezinformacjiŻywnościowej i Tweet Up #MinRolTweetUp.
Dużo fake newsów o polskiej żywności. Będzie walka z dezinformacją
W spotkaniu uczestniczyli min. minister rolnictwa Robert Telus oraz patronujący akcji sekretarz stanu Rafał Romanowski.
Organizatorami wydarzenia były Krajowa Rada Drobiarstwa oraz Polski Związek Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego.
Dobrostan zwierząt
Minister Robert Telus zwrócił uwagę, że wiele fake newsów i dezinformacji dotyczyło produktów rolnych z Ukrainy.
- To wszystko szkodzi Polsce, np. fałszywe informacje, że napływa do nas mięso zakażone salmonellą. To rodzi potencjalne, bardzo groźne skutki gospodarcze z powodu zatrzymania naszego eksportu - podkreślił minister dodając:
- Dlatego tak ważna jest walka z fake newsami i dezinformacją. To jest walka gospodarcza i dlatego musimy się temu stanowczo przeciwstawiać - stwierdził szef resortu rolnictwa.
Minister zaoponował również przeciwko twierdzeniu, że polski rolnik nie dba o zwierzęta.
- Polski rolnik kocha zwierzęta. Jeśli ktoś zajmuje się hodowlą, to jest coś więcej niż tylko biznes - zwrócił uwagę minister Robert Telus.
KRD-IG: musimy powiedzieć stop dezinformacji żywnościowej
Przypomniał, że to Polska zainicjowała program Dobrostan+, a Unia Europejska obrała jedynie wytyczony przez nas kierunek.
- Na dobrostan przeznaczyliśmy ponad 1,5 mld euro to jest tyle, ile 18 innych krajów razem wziętych - podkreślił szef resortu rolnictwa.
Zagrożenia dezinformacją
Sekretarz stanu Rafał Romanowski, patronujący akcji #StopDezinformacjiŻywnościowej zwrócił uwagę, że są tworzone specjalne grupy docelowe, do których są kierowane fake newsy.
- Pamiętajmy, że bijemy kolejne rekordy sprzedaży naszej żywności i musimy dbać o to, aby konsumenci nie byli wprowadzani w błąd - stwierdził sekretarz stanu dodając:
- Dlatego tak ważny jest znak Produkt Polski, który potwierdza, że minimum 75% jego składu pochodzi z Polski.
Sekretarz stanu przypomniał również, że nie zgodzono się na zarejestrowanie znaku Dobrostan+, bo bylibyśmy zbyt konkurencyjni.
Dezinformacja dotyka rynek mleka i bydła
Działania branżowe
- Od wielu lat jesteśmy obiektem ataków. Za nimi stoją duże środki, duże fundusze. Na początku chcą oni zredukować spożycie mięsa, a na końcu chcą zlikwidować w ogóle jego produkcję - stwierdził prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.
Na działalność różnego rodzaju lobby zwróciła również uwagę prezes Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.
- Od dawna nazwa mleko jest zastrzeżona dla produktów pochodzących od krów, od ssaków. Chciano jednak wprowadzić do szkół napoje roślinne zamiast mleka. Na szczęście udało się to zablokować i do szkół ma trafiać mleko, które pochodzi od krów - poinformowała Maliszewska.
- Aby przeciwdziałać fake newsom, najlepiej podawać jest konkretne liczby - podkreślił prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki.
Stwierdził jednoznacznie, że w Polsce nie ma chowu przemysłowego. W ponad 300 tysiącach gospodarstw jest około 6,4 mln sztuk bydła, czyli nieco ponad 20 sztuk w gospodarstwie.
- Ponad 50% gospodarstw realizuje program Dobrostan+, a w związku z zainteresowaniem rolników środki zostały wielokrotnie zwiększone - przypomniał prezes Jacek Zarzecki.
Obrońców zwierząt nie interesują ... zwierzęta
Podpisali deklarację
Rosnący problem fake newsów i dezinformacji pojawiających się w przestrzeni publicznej na temat polskiej żywności oraz hodowli i dobrostanu zwierząt w Polsce to coraz większe wyzwanie dla branży rolno-spożywczej.
Przedstawiciele organizacji branżowych zdecydowali o zawiązaniu koalicji na rzecz walki z tym problemem.
Podczas konferencji podpisana została wspólna deklaracja polskich organizacji rolno-spożywczych, producentów żywności i innych zainteresowanych podmiotów na rzecz walki z dezinformacją żywnościową i fake newsami na temat żywności.
Deklarację podpisali:
- Dariusz Goszczyński - Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza;
- Jacek Zarzecki - Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego;
- Agnieszka Maliszewska - Polska Izba Mleka;
- Paweł Podstawka - Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj;
- Jerzy Wierzbicki - Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego;
- Witold Choiński - Polskie Mięso;
- Agnieszka Jamiołkowska w/z Wiesława Różańskiego - Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego;
- Tomasz Parzybut - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków