Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 37 pasujących wyników.
Koniec przepakowywania owoców i warzyw. Posypią się kary
Senat nie wniósł w piątek poprawek do ustawy dot. znakowania żywności. Zakłada ona, że produkt, który znajdzie się w sprzedaży, musi mieć informację o kraju pochodzenia. Za ustawą o...
więcejSejm za znakowaniem żywności jako "produkt polski"
Jeżeli dany artykuł rolno-spożywczy powstał w Polsce i z rodzimych składników, to producenci będą mogli je oznaczyć jako "produkt polski" - stanowi uchwalona przez Sejm nowela...
więcejZnak "produkt polski" nie dla firm z zagranicznym kapitałem?
Komisja rolnictwa ponownie zajmie się projektem noweli ustawy w sprawie możliwości znakowania produktów rolno-spożywczych jako "produkt polski". Wątpliwości budził fakt, iż takiego...
więcejKontrola żywności tylko w jednej instytucji
Za kontrolę żywności w Polsce powinna odpowiadać jedna instytucja; dziś zajmuje się tym pięć inspekcji, podległych różnym ministerstwom. Roczny koszt ich utrzymania wynosi prawie 2 mld zł -...
więcejSystem Nutri-Score źle ocenia lokalne i regionalne produkty?
W ostatnim czasie pojawiło się wiele propozycji systemu oznaczeń produktów, które mają pomóc konsumentom w wyborze żywności. Jednym z nich jest Nutri-Score, który surowo...
więcejIJHARS wykryła nieprawidłowości w jakości przetworów mlecznych
W ok. 8 proc. przebadanych partii przetworów mlecznych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykazała nieprawidłowe parametry fizykochemiczne oraz błędne oznakowanie....
więcejCzego konsumenci oczekują od rolników i właścicieli sklepów?
Polacy chcą, aby żywność, którą kupują na co dzień pochodziła prosto z gospodarstwa, dlatego szukają choćby powierzchownego potwierdzenia, że produkty spożywcze trafiają do nich niemal...
więcejPolacy coraz bardziej cenią rodzimą żywność
Polacy coraz bardziej doceniają walory rodzimej żywności, blisko 1/3 zwraca uwagę na rodzime pochodzenie produktu - wynika z raportu Polskiego Monitora Opinii. Gównym kryterium zakupu jest...
więcejPolska żywność jest wysokiej jakości i bezpieczna. To dobro narodowe
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna i wysokiej jakości. To odpowiedź na zarzuty wskazujące na złą jakość sprzedawanych u nas produktów...
więcejPromowali wieprzowinę i drób. Jak pokonać konkurencję?
Pod hasłem "Mięsne Święta" odbyło się doroczne spotkanie organizowane przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Promowano wieprzowinę i drób. -...
więcejPolska żywność jest bezpieczna. Minister gwarantuje
- Staliśmy się jednym z największych na świecie producentów drobiu. Eksportujemy ponad połowę produkcji mięsa drobiowego oraz 30-40 proc. mleka oraz jego przetworów - mówi Jan...
więcejKażdy pretekst jest dobry, by nas oskarżyć, że mamy paskudną żywność
- Mamy świetne rolnictwo, więc każdy pretekst jest dobry, by nas oskarżyć, że mamy paskudną żywność. To jest nakręcane, bo przegrywają konkurencję z nami - mówi minister Jan Krzysztof...
więcejArdanowski: w Europie jest "hejt" na polskie mięso
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa przekonuje, że potrzebne jest odbudowanie zaufania do polskiej żywności. Podkreślił, że zarządzone przez niego kontrole w ubojniach nie wykryły...
więcejMinister zaprasza każdego do rozmów. Chce porozumienia rolniczego
Porozumienie rolnicze, którego celem będzie wypracowywanie rozwiązań problemów różnych branż rolnictwa zapowiada minister Jan Krzysztof Ardanowski. Rozwiązania mają być...
więcejNie będzie pobłażania dla działań, które psują wizerunek Polski
- Tu nie może być pobłażania, to przypadek incydentalny, ale psuje wizerunek polskiej żywności - zapowiada minister Jan Krzysztof Ardanowski pytany o rzeźnię, która przerabiała mięso z...
więcejKoncerny spożywcze wpuszczają na polski rynek produkty o niskiej jakości
Towary oferowane na naszym rynku mają często inny skład oraz gorszą jakość niż w Niemczech - podaje w piątek "Rzeczpospolita". W poznanym przez "Rz" raporcie Najwyższej Izby...
więcejSektor spożywczy nie znosi próżni. Producenci żywności poszerzają ofertę
Różnorodność, wysoka jakość, ciekawe produkty - tak najkrócej można podsumować XXX atestację żywności programu "Doceń polskie", która odbyła się w Sosnowcu....
więcejJakość żywności to siła eksportu. Znak "Polska smakuje" zobowiązuje
Organizacje zarządzające krajowymi, akredytowanymi systemami jakości żywności podpisały porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju takich systemów - poinformował Wiesław...
więcejDoceń polskie. W kwietniu odbędzie się kolejny audyt żywności
Pierwsza atestacja żywności organizowana w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" odbyła się w 2011 roku. Kolejna - pod patronatem ministerstwa rolnictwa -...
więcejTe same produkty w Niemczech i w Polsce mają inny skład
Gdy Komisja Europejska przedstawi założenia nowych aktów prawnych dot. jakości żywności, Polska będzie aktywnie uczestniczyć w procesie legislacyjnym - powiedział PAP minister rolnictwa...
więcejŻywność jest bezpieczna. Zmiany w inspekcjach są niepotrzebne
Krajowy Zjazd Lekarzy Weterynarii zaapelował do ministra rolnictwa o odstąpienie od konsolidacji inspekcji nadzorujących żywność. Jeśli jednak doszłoby do reformy, to nowa instytucja powinna...
więcej"S" grozi protestem przed Sejmem. Producent nie może badać żywności
Powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) grozi pogorszeniem jakości cenionej polskiej żywności oraz utratą miejsc pracy przez 23 proc. pracowników stacji Sanepidu - uważa...
więcejJurgiel: konsolidacja inspekcji ma przynieść oszczędności
Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) nie będzie spionizowana, co oznacza, że na szczeblu wojewódzkim będzie podlegała wojewodom, a nie głównemu inspektorowi PIBŻ -...
więcejŁączenie inspekcji to niebezpieczny eksperyment. KIL-W nie kryje obaw
- Niezbędne jest dofinansowanie i tzw. pionizacja wszystkich łączonych inspekcji - uważa Jacek Łukaszewicz, prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej odnosząc się do projektu ustawy o Państwowej...
więcejPodwójne standardy jakości? Nie w produktach mlecznych
Polskie produkty nabiałowe spełniają najwyższe normy jakościowe, czego dowodem są certyfikaty najbardziej prestiżowych instytucji audytorskich na świecie - zapewnia Agnieszka Maliszewska, dyrektor...
więcejŻywność od rolnika smakuje zupełnie inaczej niż ta z marketu
Startuje ogólnopolska kampania "Nasza ziemia, nasza żywność, nasze zdrowie - bezpośrednio od rolnika", która ma na celu zwiększanie świadomości...
więcejNie będzie podwójnych standardów jakości żywności. Jest porozumienie
Polska jest zadowolona z porozumienia krajów Unii Europejskiej i Parlamentu Europejskiego w sprawie likwidacji podwójnych standardów jakości żywności na terenie...
więcejCzechy zniosą kontrole polskiego mięsa, jak poprawimy swój system
Miroslav Toman, czeski minister rolnictwa powiedział, że jeśli Polska usprawni system kontroli weterynaryjnej, to jego kraj jest gotowy zrezygnować z nadzwyczajnych badań polskiej wołowiny. Polityk...
więcejUstalają, gdzie trafiła wołowina z partii z salmonellą
Zbyniek Semerad, szef czeskiego Państwowego Urzędu Weterynaryjnego (SVV) poinformował, że podległe mu służby sprawdzają, dokąd trafiła ponad tona wołowiny z Polski, z tej samej partii, co mięso, w...
więcejKoncerny spożywcze nas oszukują. Będzie zmiana unijnego prawa?
Szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker nie wykluczył w czwartek wprowadzenia nowego unijnego prawa o jakości żywności. Jak zaznaczył, wszyscy konsumenci w UE mają prawo mieć dostęp do...
więcejUnia będzie skuteczniej kontrolować jakość żywności
Parlament Europejski przyjął przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec...
więcejJurgiel: Polska nie widzi problemu różnej jakości żywności
Polska nie dostrzega problemu podwójnych standardów żywności w UE, ale przyłączyła się do wniosku, by sprawą zajęła się Komisja Europejska - poinformował w poniedziałek w Brukseli...
więcejSłowacy mają dowody, że w UE są dwa standardy produkcji żywności
Unijni ministrowie odpowiedzialni za rolnictwo zajmą się w poniedziałek sprawą podwójnych standardów w produkcji żywności. Z informacji PAP ze źródeł w Brukseli wynika, że...
więcejPodwójne standardy jakości. Na wschodzie UE jest gorsza żywność?
Węgry i Słowacja zwrócą się do Komisji Europejskiej o podjęcie kroków prawnych w celu wyeliminowania "podwójnych standardów jakości" stosowanych przy sprzedaży...
więcejJakość czeskiej żywności pozostawia wiele do życzenia
W trzecim kwartale bieżącego roku laboratoria Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziły jakość handlową produktów importowanych z innych krajów. W 1/3...
więcejExpo 2015 rozpoczęte. Polski pawilon niczym sad
W Mediolanie otwarta została światowa wystawa Expo, która odbywa się pod hasłem "Wyżywienie planety, energia dla życia". W ekspozycji udział bierze 145 krajów i organizacji,...
więcejAkademia PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza w dniach 10 – 11 czerwca 2015 roku na Akademię PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności, która...
więcej