Nadchodzące wydarzenia
Konferencja programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – „Wołowina z Zielonej Doliny – Szanse i Zagrożenia” we Wrocławiu 2020
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Dolnośląska Zielona Dolina DOZEDO sp. z o.o. zapraszają 25 lutego 2020 roku na III Konferencję programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – „Wołowina z Zielonej Doliny – Szanse i Zagrożenia”, która odbędzie się we Wrocławiu, Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, pl. Grunwaldzki 24, Aula Jana Pawła II.
PROGRAM:
9.30 Rejestracja
10.30–11.00 Otwarcie i wprowadzenie
Wołowina z Zielonej Doliny – czy mamy szansę? - Prof. Jan Twardoń – przewodniczący Komitetu Organizacyjnego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Prof. Tadeusz Trziszka – Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
11.00–11.20 Ewolucja Wspólnej polityki rolnej. Aktualne wyzwania - Czesław Siekierski – Poseł na Sejm RP IX kadencji, Poseł do Parlamentu Europejskiego VIII kadencji
11.20–11.50 Hodowla bydła mięsnego w Republice Czeskiej, spodziewane trendy w Europie i na świecie - Prof. Josef Kucera – CEO Plemdat, General Manager Czech Moravian Breeders Corporation Inc.
11.50–12.20 Aktualny stan i perspektywy rozwoju hodowli bydła mięsnego w PolsceProf. Zenon Nogalski – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
12.20–12.40 Przerwa
12.40–13.05 Środowiskowe i etyczne aspekty hodowli bydła - Prof. Roman Kołacz – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
13.05–13.25 Wykorzystanie użytków zielonych w produkcji wołowiny na Dolnym Śląsku - Prof. Karol Wolski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
13.25–13.40 Wołowina cennym źródłem składników pokarmowych - Dr hab. Monika Bronkowska, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
13.40–14.10 Potrawy z wołowiny – aktualne trendy - Dr Danuta Figurska-Ciura – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Zbigniew Koźlik – szef kuchni HP Plaza Wrocław
14.10–17.00 Pokaz przygotowania i degustacja dań z „Wołowiny z Zielonej Doliny” - Zbigniew Koźlik – szef kuchni HP Plaza Wrocław
Organizator prosi o potwierdzenie uczestnictwa do 17 lutego 2020 roku na adres: (w sprawach pilnych: 607 577 710).
Więcej informacji o konferencji znajduje się na stronie www.upwr.edu.pl
Książka warta polecenia: