Poznali tajniki produkcji żywca wołowego wysokiej jakości
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprosił rolników i hodowców bydła mięsnego do Sitna koło Zamościa na konferencję "Produkcja żywca wołowego wysokiej jakości".
Największe zainteresowanie gości wzbudził wykład "Syndrom oddechowy bydła - zagrożenie w chowie i hodowli". Wojciech Ptak, lekarz weterynarii z firmy Hipra podkreślił, że choroba ta często występuje w postaci podklinicznej i w tej fazie może ograniczać przyrosty bydła o 200-300 gramów dziennie. Wydłuża to bardzo okres odchowu, czyli ten, który jest dla hodowcy najdroższy.
![bydło limousine, rasa mięsna, hodowla, Szerfenberg](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/927/1/limousine_odsadki_rasa_miesna_hodowla_6,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Hodowla bydła limousine to jego pasja
Ekspert przypomniał, że bydło ma bardzo słabo rozwinięty układ oddechowy, a IBRD, szczególnie przy bakteryjnej formie powoduje nieodwracalne zmiany, które pozostają na całe życie.
- Odbija się to na parametrach użytkowych zwierząt. Czy jest to produkcja mleczna czy mięsna zawsze wydajność mleczna jest niższa, a przyrosty są dużo mniejsze. Opóźnia to też pierwsze krycia i wycielenia - na wszystko czekamy dużo dłużej, a to o wiele bardziej wpływa na opłacalność produkcji niż cena - przekonywał Ptak.
Tomasz Czop przedstawił prezentację "Żywienie opasów oraz bydła mięsnego z zastosowaniem krajowych nasion strączkowych w oparciu o najnowsze rozwiązania SANO". - Nasiona roślin strączkowych ze względu na programy unijne są paszą dostępną, przystępną cenowo, którą warto wykorzystać w hodowli bydła mięsnego i opasie buhajów. Tylko materiał najwyższej jakości będzie mógł zapewnić dobry dochód dla gospodarstwa - zapewniał.
Leszek Jakielski, dyrektor do spraw skupu zakładów "Sokołów" S.A. omówił perspektywy produkcji żywca wołowego w Polsce. Zachęcał rolników do współpracy. Przedstawił program "Razem w przyszłość", polegający na bezpośredniej współpracy z producentami żywca wołowego w oparciu o długoletnie umowy.
Adam Gleń z DANKO przedstawił nowe odmiany zbóż i roślin strączkowych ze szczególnych uwzględnieniem ich przydatności w żywieniu zwierząt.