System automatycznego ważenia pozwala mu kontrolować przyrosty, aktualną masę ciała oraz spożycie wody. Zakup wagi został sfinansowany w ramach projektu "Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych".
Marek i Katarzyna Tomaszewscy posiadają stado 27 krów i specjalizują się w produkcji materiału hodowlanego oraz opasów....
Zamontował przy poidle system monitoringu zmiany ciała bydła. Dzięki temu posiada aktualne dane o przyrostach i masie ciała zwierząt, a także spożyciu wody.
Marek Tomaszewski z Przasnysza w woj. mazowieckim wraz z żoną Katarzyną zajmuje się hodowlą bydła mięsnego rasy limousine oraz opasem.
Obecnie posiada on 27 mamek, buhaja rozpłodowego i łącznie z młodzieżą 65 sztuk bydła. Stado od 4 lat znajduje się pod oceną wartości użytkowej bydła ras mięsnych prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Krowy przez cały rok mają dostęp do obory i wiaty, gdzie mogą się schronić. Gospodarz w 2023 r. na wybiegu dla zwierząt zamontował automatyczną wagę platformową (CalmScale).
W rozrodzie stada wykorzystuje nie tylko inseminację i naturalne krycie, ale również embriotransfer. Korzysta także z systemu automatycznego wykrywania i rejestracji kryć, dzięki czemu wszystkie niezbędne informacje może znaleźć w komputerze...
W jej przedniej części znajduje się izolowane i niezamarzające poidło. Tak więc wszystkie zwierzęta, które chcą się napić muszą wejść na platformę.
Waga jest wyposażona w solidną klatkę oraz antenę, która odczytuje numery zwierząt z zamontowanych na uszach kolczyków z systemem komunikacji bezprzewodowej RFID.
Dodatkowo posiada ona kamerę, która zapewnia bezpośredni podgląd zwierząt. Nagrywa ona filmy i przechowuje w chmurze, co umożliwia skontrolowanie sytuacji np. gdy na platformę próbują jednocześnie wejść dwie krowy.
Dzięki systemowi automatycznego ważenia hodowca otrzymuje dane na temat masy zarówno krów jak i cieląt, a także może kontrolować ilość spożytej wody. Urządzenie pozwala na bezstresowy i zindywidualizowany monitoring masy i tempa wzrostu zwierząt utrzymywanych grupowo.
- System wdrożyliśmy we wrześniu 2023 r. więc tak naprawdę dopiero zbieramy dane, które będziemy mogli analizować i wyciągać z nich wnioski – podkreślił Marek Tomaszewski.
Wołowina pochodząca z jałówek jest delikatna, krucha i optymalnie otłuszczona. Taki asortyment w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), oferuje Dorota Koprowska z Pomorza. Ukończyła studia inżynierskie na kierunku...
Zakup systemu został sfinansowany w ramach projektu pod nazwą "Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych".
- W naszym gospodarstwie odbyły się trzy szkolenia połączone z pokazami zorganizowane dla szkół rolniczych z powiatów przasnyskiego i makowskiego – podkreślił Tomaszewski.
Hodowca w 2017 r. zdobył tytuł "Rolnika Roku Powiatu Przasnyskiego", a po 6 latach został wyróżniony w tym konkursie. Marek i Katarzyna Tomaszewscy zostali wyróżnieni w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2022, a w lutym 2024 r. podczas Forum Sektora Wołowiny zostali ogłoszeni laureatami tego konkursu w kategorii producent opasów.
Więcej informacji na temat gospodarstwa Tomaszewskich znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" (2/2024) ZAPRENUMERUJ