Łączą siły w walce z zafałszowaną żywnością

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Dariusz Kucman
26-07-2015,21:00 Aktualizacja: 26-07-2015,14:07
A A A
Opracowanie nowych metodyk analitycznych służących do wykrywania zafałszowanych  artykułów żywnościowych – to jeden z głównych celów porozumienia zawartego między Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu i Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
 
Dokument o współpracy podpisali szef inspekcji prof. Stanisław Kowalczyk oraz rektor UP prof. Roman Kołacz.
 
„Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu posiada niezwykle kompetentną i wysoce wykwalifikowaną kadrę naukową oraz ogromne doświadczenie i osiągnięcia z zakresu nauk rolniczych, biologicznych oraz technicznych. Szczególną wagę przywiązuje się do badań nad żywnością pod kątem jej analizy, jak również udoskonalenia przemysłowych procesów produkcyjnych żywności” – podkreśla IJHAR-S.
 
„Ponadto porozumienie umożliwia wzajemny udział w pracach i projektach naukowo-badawczych, co stanowi doskonałą okazję do wymiany wiedzy i doświadczenia pomiędzy obiema stronami” - dodaje.
 
Dodatkowo w laboratoriach inspekcji będą mogły być organizowane praktyki dla studentów wrocławskiego UP.
 
dk
Poleć
Udostępnij