Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
Choroby świń, pierwsze dni prosiąt i negatywny wpływ diety wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie ludzi. To głównym tematem 6. edycji Uniwersytetu Agri Plus.
6. Uniwersytet Agri Plus odbył się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na początku grudnia.

Zmodernizowany matecznik na 1900 macior
Lekarz weterynarii Rafał Niemyjski, dyrektor produkcji ds. ferm macierzystych Agri Plus, przywitał gości i prowadził konferencję.
– Od tego roku reprezentujemy już Morliny, w którego skład wchodzi właśnie Agri Plus zajmujące się hodowlą i produkcją trzody chlewnej, drobiu oraz pasz. W następnym etapie zwierzęta trafiają do Animexu, spółki która zajmuje się finalnym produktem – mówił Rafał Niemyjski.
Wszystkie wytwórnie pasz należące do Agri Plus są certyfikowane w standardzie GMP+ i FSA. 12% ferm tuczowych świń posiada certyfikację Global GAP, a 13% ferm tuczowych drobiu dostarczających do Suwałk posiada certyfikat QS.
Prosięta muszą mieć dobry start
Prof. dr hab. inż. Anna Rząsa z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówiła o tym, jak dobry start życia prosiąt warunkuje późniejsze sukcesy w ich odchowie i tuczu.
– Prosięta rodzą się z niskimi zapasami energetycznymi i niedojrzałym systemem termoregulacji. Tylko natychmiastowa pomoc w ogrzaniu noworodka i pobraniu siary pozwala zapobiec hipotermii oraz wspomaga ich prawidłowy rozwój – mówiła Anna Rząsa, dodając:
– Każda minuta zainwestowana w opiekę nad prosiętami na początku ich życia, to godziny oszczędności w przyszłości.

Europejska wieprzowina straci przez chińskie cła antydumpingowe?
Anna Krog Krustrup z duńskiej firmy Seges Innovation mówiła o wpływie stresu odsadzeniowego na zdrowie jelit u prosiąt.
– Odsadzenie prosiąt wiąże się ze zmianami społecznymi i środowiskowymi, a także żywieniowymi. Są one stresujące, prowadzą do obniżenia poboru pasz, wpływając na zmiany morfologiczne i histologiczne w jelitach doprowadzając do braku zbilansowania mikrobioty przewodu pokarmowego – mówiła prelegentka.
Przekłada się to na zaburzenia trawienia i wchłaniania i ryzyko przerostu patogenów oportunistycznych w obrębie przewodu pokarmowego. To może prowadzić do biegunki poodsadzeniowej wynikającej z działania patogenów, ale również na tle podawanej paszy.
Rotawirusy i PRRS u świń
Marcial Marcos z firmy MSD Animal Health mówił o praktycznym podejściu do problemów z rotawirusami na fermach trzody.
– Rotawirus A w Polsce występuje w 50 procentach badanych przez nas ferm (22), a rotawirus C u 27% prosiąt w wieku od 3 do 22 dni – mówił Marcial Marcos.
Rotawirus A jest wszędobylskim powszechnie występującym wirusem świń. Rozprzestrzenia się wśród prosiąt ssących, niezależnie od ich wieku i występowania od biegunki podczas laktacji u macior.
Infekcja rotawirusem C występuje na bardzo wczesnym etapie życia tj. w pierwszych dniach prosiąt, a później raczej znika wraz ze wzrostem ich wieku.

"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
Profesor Daniel Linhares z Uniwersytetu w Iowa mówił o kluczowych czynnikach i punktach kontrolnych wpływających na zrównoważone zarządzanie PRRSV w stadach hodowlanych.
– Musimy ustalić cel, czy będziemy dążyć do ujemnego stada, skupiając się mocno na bioasekuracji, czy chcemy trzymać się niskiej i stabilnej prewalencji co oznacza, że musimy zadbać o odpowiednią odporność zwierząt – mówił Daniel Linhares.
Liczba ronieni, liczba dni, podczas których maciory prośne nie przyjmują paszy, są symptomem zbliżającego się ogniska choroby.
Parwowiroza i grypa świń
Przedstawiciel firmy Hipra David Llopart Vidal mówił o parwowirusie, który, mimo że jest już dobrze poznany, wciąż może sprawiać wiele problemów na fermie
– Wielu hodowców myśli, że sytuacja z tym patogenem jest opanowana. Kiedy sczepimy, nie spodziewamy się problemów. Tymczasem zakażenie spowodowane przez niego może też występować w formie podklinicznej i przynosić spore straty – mówił David Llopart Vidal.
Biorąc pod uwagę odsetek porodów, optymalnie 96% macior powinno się prosić. Jeśli jest on niższy, być może przyczyną są choroby zakaźne, w tym właśnie parwowirus.

Ponad 34 tysiące zabitych świń. Podsumowujemy sezon ASF
Wiemy, że wirus ten wywołuje zespół choroby SMEDI. Są to pierwsze litery objawów choroby w języku angielskim. Oznaczają one zamieralność okołoporodową, mumifikację prosiąt, zamieralność zarodków i niepłodność.
Doktor Julia Stadler oraz Kathrine Lillije-Jaschniski z Uniwersytetu w Monachium przedstawiły najnowsze wyniki badań dotyczące diagnostyki grypy u świń.
Prelegentki zwróciły uwagę na profilaktykę i szczepienia. Odsetek szczepień u macior wynosi zaledwie 45%.
– W Niemczech, Holandii czy Belgii jest to 50%, a w Polsce 35%.
W 95% przypadków tylko maciory są zabezpieczane, ponieważ nie ma szczepionki dedykowanej prosiętom. Przeciwciała pochodzące od zabezpieczonych loch mogą zredukować objawy kliniczne choroby u prosiąt ssących do 5. tygodnia życia.
– Możemy w ten sposób zredukować infekcję, ale nie jej zapobiegać. Nawet jeśli oseski wypiją dość dużo siary, mogą być zakażone i roznosić wirusa w kojcu – mówiła Julia Stadler.
Wegepatia pokarmowa, czyli co?
Prof. dr hab. Jarosław Całka z UWM w Olsztynie mówił o wpływie diety wegańskiej, wegetariańskiej i omnitariańskiej na rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka.
– Pod presją wszechobecnej w mediach indoktrynacji wege – ekologicznej, obserwujemy "odklejanie się" żywieniowych zachowań społecznych od rzetelnej wiedzy medycznej. W naszym kraju około miliona osób stosuje diety roślinne, uzasadniając to troską o klimat -mówił prof. Całka, dodając:
– Takie postępowanie może szkodzić zdrowiu człowieka i prowadzić do wegepatii pokarmowej, czyli niedożywienia wynikającego z eliminacji z diety produktów pochodzenia zwierzęcego.
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ