Szefowa KIPDiP: grypa ptaków i mniejsze wylęgi niosek przyczynami wzrostu cen jajek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
29-12-2024,9:00 Aktualizacja: 29-12-2024,10:20
A A A

Grypa ptaków i mniejsze wylęgi piskląt kur niosek są przyczyną wzrostu cen jajek - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) Katarzyna Gawrońska. Jajka drożeją od połowy roku, ale ich ceny przyspieszyły od października. Teraz w handlu detalicznym za jedno trzeba zapłacić 1-1,5 zł.

Według Gawrońskiej, obecne ceny jajek wynikają z nietrafionych prognoz producentów, którzy źle oszacowali zapotrzebowanie rynku na pisklęta kur niosek. Było ich o 3,8 mln sztuk mniej niż w analogicznym okresie zeszłego roku, czyli na rynku pojawiło się o 12,4 proc. mniej młodych kur niż rok wcześniej.

grypa ptaków, ptasia grypa, jaja, rynek jaj

Perturbacje na rynku jaj przez ptasią grypę w dużych stadach?

Cztery nowe ogniska grypy ptaków (HPAI) wykryto w ostatnich dniach w woj. wielkopolskim - podała Inspekcja Weterynaryjna. Największe straty dotykają hodowle kur niosek, co może mieć przełożenie na zaopatrzenie rynku w jaja. Główny...

Drugą przyczyną wzrostu cen jajek jest ptasia grypa. Tylko w woj. wielkopolskim w wyniku tej choroby zlikwidowano 1,7 mln sztuk kur.

Izba już na początku września informowała o niskim pogłowiu kur nieśnych i gwałtowanym wzroście cen jajek w hurtowniach. Zdaniem Gawrońskiej, producenci bali się odważniej inwestować, co wynikało z niestabilności przepisów i wielu nowych obostrzeń związanych z produkcją oraz z obaw o nieprzewidziane wydarzenia typu zwiększony import czy grypa ptaków. Istotne znaczenie ma także transformacja branży w kierunku chowów alternatywnych, czyli stopniowe odchodzenie od klatek.

Średnie ceny zakupu jajek w pierwszym tygodniu grudnia br. płacone przez handel detaliczny (według danych resortu rolnictwa) wynosiły: klatkowe - 80,37 zł/ 100 szt. (klasa L), 65,44 zł/100 szt. (kl. M); ściółkowe - 86,04 (L), 75,36 (M); z wolnego wybiegu - 88,22 (L), 84,99 (M); ekologiczne - 97,56 (M). W stosunku do cen sprzed trzech miesięcy jajka zdrożały o ok. 30 gr/szt, najmniej - ekologiczne.

W ocenie przedstawicieli Izby, "wzrosty cen są przejściowe, a jaj w Polsce nie zabraknie, ponieważ poziom produkcji o około 30 procent przewyższa krajowe zapotrzebowanie".

umowa handlowa, ue, mercosur, krd

Krajowa Rada Drobiarstwa: drób z Brazylii może wyprzeć polskie mięso z Europy

Polscy hodowcy drobiu nie mogą konkurować z dostawcami z krajów Mercosuru na równych warunkach, ponieważ muszą spełniać standardy, które tam nie obowiązują - powiedział prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Dariusz Goszczyński....

Rynek wewnętrzny jest dla polskich producentów jajek priorytetowy, dlatego jeśli zajdzie taka potrzeba, można oczekiwać, że producenci zmniejszą eksport, by zaspokoić potrzeby krajowe – zapewniła Gawrońska. "Naszym zdaniem najbardziej prawdopodobnym scenariuszem rozwoju sytuacji na rynku jaj w krótkim terminie jest stabilizacja cen hurtowych i detalicznych. Nie spodziewamy się gwałtownych ruchów" - powiedziała szefowa Izby.

Polska jest jednym z głównych producentów jajek w UE, po Francji, Hiszpanii i Niemczech, z 14-proc. udziałem w unijnym rynku. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja jajek konsumpcyjnych kształtuje się w granicach 550-560 tys. ton rocznie.

Jak podaje ministerstwa rolnictwa, Polska eksportuje ok. 40 proc. krajowej produkcji jajek. W okresie styczeń-czerwiec 2024 wywieziono ich prawie 117 tys. ton, za około 226 mln euro.

Poleć
Udostępnij