Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 47 pasujących wyników.
Chcemy jeść zdrowo. Ale do liderów nam jeszcze daleko
W ciągu ostatnich siedmiu lat trzykrotnie wzrosła liczba przetwórni ekologicznej żywności. Rolnicy stawiają na rozwój produktów regionalnych i zdrowej żywności bo cena...
więcejChcesz sprzedać swoją żywność? Ta aplikacja jest dla ciebie
Jesteś rolnikiem lub lokalnym producentem żywności i szukasz nabywców swoich produktów? Agencja Rynku Rolnego udostępnia stronę internetową www.polskasmakuje.pl i darmową aplikację...
więcejUnijne oznaczenia produktów będą lepiej chronione
Senat poparł z poprawkami ustawę dotyczącą rejestracji i ochrony nazw i oznaczeń produktów rolnych. Wdraża ona unijne regulacje do polskiego prawa. Nowe przepisy przyczynią się do...
więcejGospodynie mogą wnioskować o wsparcie
Rozpoczął się nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej na realizację celów statutowych kół gospodyń wiejskich. Wnioski można składać do 30 września - poinformował...
więcejGminy zainwestują w targowiska i centra produktu lokalnego
Ponad 12,3 mln zł z UE zainwestuje 14 podlaskich gmin w budowę nowych lub rozbudowę już istniejących targowisk i centrów produktu lokalnego. W środę w Urzędzie Marszałkowskim...
więcejRolnik sprzeda produkty w niedzielę w mieście? Projekt ustawy już w Sejmie
Posłowie PiS i Kukiz'15 wnieśli do Sejmu projekt ustawy o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w soboty oraz niedziele przez rolników i ich domowników. Zamiast supermarketów i...
więcejSękacz z Puszczy Rominckiej na liście produktów tradycyjnych
Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisany został sękacz z Puszczy Rominckiej. Figuruje już na niej 47 regionalnych przysmaków z woj....
więcejMiód z Puszczy Boreckiej na prestiżowej liście
Miód lipowy z Puszczy Boreckiej został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Figuruje już na niej 45 regionalnych przysmaków z woj....
więcejSer klinek na liście produktów tradycyjnych
Ser biały klinek wytwarzany w spółdzielni mleczarskiej w Łapach (Podlaskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Resort informuje, że...
więcejKonsumenci doceniają polską żywność. Jest coraz lepszej jakości
Polscy konsumenci coraz częściej kupują krajową żywność i - jak wynika z badań Ipsos - ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za rodzimy niż zagraniczny produkt. - Jakość polskich wyrobów...
więcejNa pikniku Poznaj Dobrą Żywność nie zabraknie atrakcji
11 maja na Torze Służewieckim w Warszawie odbędzie się tradycyjny piknik "Poznaj Dobrą Żywność" pod patronatem ministra rolnictwa. Ma wziąć w nim udział ponad 100 wystawców...
więcejTen region ma potencjał do wytwarzania produktów lokalnych
Podlaskie ma potencjał by powstawały na jego terenie tzw. produkty lokalne, ale wytwórcy mają wiele obaw przed rozpoczęciem produkcji takiego produktu - uważają uczestnicy spotkania o...
więcejSwojskie jedzenie najlepiej smakuje
Aż 77 proc. osób uważa, że żywność wyprodukowana w kraju jest lepsza od sprowadzanej z zagranicy. Tylko 4 proc. ankietowanych ocenia rodzimą produkcję jako gorszą, a co piąty uważa je za...
więcejAnielskie ruchańce wciągnięte na listę
Do 1822 pozycji rozrosła się już prowadzona przez ministerstwo rolnictwa Lista Produktów Tradycyjnych. Jednym z najnowszych "nabytków" są anielskie ruchańce, zgłoszone przez...
więcejLista produktów tradycyjnych może być niebawem jeszcze dłuższa
Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, miód ze spadzi iglastej z Harbutowic, święconka, grulownik-tworoźnik spiski oraz sołdra-sołdrzyna spiska - to kolejni małopolscy kandydaci na listę...
więcejLista produktów tradycyjnych coraz dłuższa. Przybył kolejny przysmak
Kiełbasa polska wędzona z Mazur została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych - poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Figuruje...
więcejJagodzianki i rybny pasztet na ministerialnej liście przysmaków
Ich wielbicielem był podobno prof. Zbigniew Religa i to do tego stopnia, że dowożono mu je autobusem. Mowa o olsztyneckich jagodziankach, które zostały wpisane na prowadzoną przez...
więcejChleb żytni z pieca trafił na... listę produktów tradycyjnych
Chleb żytni na zakwasie tradycyjnie wypiekany w Podlaskiem w piecu opalanym drewnem sosnowym został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Na liście figuruje już 65...
więcejKiełbasa piaszczańska chroniona unijnym certyfikatem
Komisja Europejska przyznała certyfikat produktu regionalnego kiełbasie piaszczańskiej, która jest produkowana w Krakowie i okolicach. Nazwa wędliny pochodzi od miejscowości, w której...
więcejRolniczy samorząd promuje białą kiełbasą parzoną z unijnym oznaczeniem
360 tys. zł wydała Krajowa Rada Izb Rolniczych na promocję białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej, która uzyskała w lipcu unijne oznaczenie geograficzne - poinformował Wiktor Szmulewicz,...
więcejZupy piwne wyróżnione. Trafiły na ministerialną listę przysmaków
Prowadzona przez ministerstwo rolnictwa Lista Produktów Tradycyjnych wzbogaciła się o kolejny przysmak z województwa zachodniopomorskiego - bełczańskie zupy piwne. Uroczyste wręczenie...
więcejŻur i karkówka w kapuście wśród tradycyjnych smakołyków
Ministerialna Lista Produktów tradycyjnych wzbogaciła się o dwie pozycje z województwa lubuskiego. Do prestiżowego wykazu wpisano kaslę-karkówkę w kapuście kiszonej oraz żur z...
więcejKolejne tradycyjne wyroby wciągnięte na listę ministerstwa
Specjały kuchni ormiańskiej z Dolnego Śląska i wątrobianka krzczonowska z Lubelszczyzny trafiły ostatnio na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych. Ten pierwszy...
więcejSzynka wołowa i gofry na liście produktów tradycyjnych
Warmińska wędzona szynka wołowa i gofry pruskie zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Figuruje na niej już 29 regionalnych przysmaków z województwa...
więcejLista tradycyjnych przysmaków wciąż rośnie
Małopolska zajmuje drugie miejsce wśród województw pod względem liczby przysmaków zarejestrowanych na prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa Liście Produktów...
więcejMiodowa musztarda z dyni na liście produktów tradycyjnych
Miodowa musztarda z dyni to kolejny lubuski specjał, który znalazł się na liście produktów tradycyjnych resortu rolnictwa - poinformował Michał Iwanowski, rzecznik zarządu woj....
więcejCoraz więcej lubelskich przysmaków na liście
Aromatyczny, orzeźwiający, naturalny i zdrowy kompot z rabarbaru i mięty zwany "napojem żniwiarza" trafił m.in. ostatnio na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. To przykład...
więcejMałopolska zgłasza kolejne regionalne potrawy na listę
Kolejnych 12 regionalnych wyrobów uzyskało rekomendację małopolskiej Rady do spraw Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Wcześniej wszystkie przysmaki zostały...
więcejPod Giewontem królowała regionalna żywność
Portugalskie dżemy, rumuńska bryndza, węgierskie wędliny, austriackie wina - to tylko niektóre specjały, jakich skosztować mogli goście 7. Europejskich Targów Produktów...
więcejZakopane zaprasza na Europejskie Targi Produktów Regionalnych
90 wystawców z niemal wszystkich krajów Europy zaprezentuje w Zakopanem swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie potrwa...
więcejKolejne lubelskie specjały na liście
Cztery produkty z województwa lubelskiego zostały zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednym ze specjałów...
więcejW urzędzie handlują regionalnym jedzeniem
W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego stanęła właśnie "Półka karpacka", gdzie dostępne są regionalne smakołyki. Załatwiając różne sprawy,...
więcejRegiony promują tradycyjną żywność
Województwa zgłaszają kolejne potrawy na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. A w Warmińsko-Mazurskiem może powstać nawet "Miasteczko Smaku". Inwestycja ma zostać...
więcejRolnik sprzeda własne produkty bez podatku. Ale do pewnej granicy
Rolnik sprzeda własne produkty bez podatku do kwoty 40 tys. zł rocznie - taki będzie projekt noweli niektórych ustaw, którego celem jest ułatwienie sprzedaży żywności przez...
więcejLublin rozsmakował się w Festiwalach Smaku
Od piątku w Lublinie trwa Bożenarodzeniowy Festiwal Smaku. Od Rynku Starego Miasta poprzez deptak na Krakowskim Przedmieściu aż do Placu Litewskiego ciągną się stragany z produktami żywnościowymi i...
więcejŻywność regionalna zgodna z wymogami prawa
Sprzedaż wyrobów regionalnych jest dla rolników coraz popularniejszą, uzupełniającą formą zarobkowania. Co może być największym problemem przy jej uruchamianiu? Czego powinno się...
więcejMałopolski Festiwal Smaku. Wybrano pierwsze finałowe rarytasy
Ekomiód, tradycyjne wędliny, pstrąg z Ojcowa, niskosodowa woda mineralna, szarlotka od koła gospodyń oraz lody z mleka owczego i krowiego zdobyły uznanie jury i publiczności podczas I...
więcejProducenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody
Pierogi drożdżowe, kuleczki z koziego sera i miód pitny - to niektóre produkty wyróżnione w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. W tegorocznej,...
więcejRolnicy i producenci korzystają na produkcji certyfikowanej żywności
Duże koncerny spożywcze zamawiając surowce, coraz częściej wybierają pochodzące z certyfikowanej produkcji. Zaczynają doceniać żywność, której wytwarzanie nie niszczy środowiska naturalnego i...
więcejPolska może zostać liderem produkcji ekożywności
W ostatnim roku popyt na żywność ekologiczną wzrósł o 20 proc. Wartość tego rynku jest już szacowana na 700 milionów złotych. Rynek żywności ekologicznej to od kilku lat jeden z...
więcejKoniec ze sprzedażą produktów podwójnej jakości
Parlament Europejski w Strasburgu poparł przepisy zakazujące sprzedaży produktów podwójnej jakości. Nowe przepisy zostały zatwierdzone przy 474 głosach za, 163 przeciw i 14...
więcejTuryści chętnie robią zakupy u rolników
W niezwykle ciepłej i słonecznej w sezonie jesiennym Portugalii systematycznie przybywa turystów z zagranicy. Szacuje się, że do końca grudnia dotrze ich tam ponad 21 mln osób, czyli...
więcejX Małopolskie Targi Żywności, XXV Małopolska Giełda Agroutystyczna w Krakowie 2023
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie zaprasza 16-17 września 2023 roku na IX Małopolskie Targi Żywności i XXV Małopolską Giełdę Agroutystyczną, która odbędzie się w godz. 10.00-16.00 na terenie...
więcejŚwięto Gęsi na Krajnie w Minikowie 2022
Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 11 listopada 2022 roku na Święto Gęsi na Krajnie, które odbędzie się w godz. 10.00-16.00 w Minikowie. Cykliczna, plenerowa...
więcejFestiwal Produktów Regionalnych „Made in Dolny Śląsk" w Strzegomiu 2022
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego organizuje 18 czerwca 2022 roku kolejną edycję Festiwalu Produktów Regionalnych „Made in Dolny Śląsk’’, który...
więcejDzień Ziemi
Galeria Bursztynowa oraz Stowarzyszenie Ekomena Ostrołęka zapraszają 26 kwietnia 2015 roku na Dzień Ziemi, który odbędzie się przy ul. Gen. A. Gorbatowa 28 – Galeria Bursztynowa. W...
więcejZielona Arena – Wiosenny Kiermasz Ogrodniczy
Expo Arena w Ostródzie zaprasza w dniach 21 – 22 marca 2015 roku na Wiosenny Kiermasz Ogrodniczy - Zielona Arena. Imprezie towarzyszyć będzie strefa regionalnej żywności i...
więcej