Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody
Pierogi drożdżowe, kuleczki z koziego sera i miód pitny - to niektóre produkty wyróżnione w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu, wybrano najlepsze produkty spożywcze wytwarzane na Mazowsze w 2014 roku. Do komisji konkursowej zgłoszono 147 przysmaków, wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień.
Producenci z całego województwa byli oceniani w dwóch kategoriach: producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem do sprzedaży rynkowej. W każdej grupie wybrano laureatów w siedmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, napoje.
Marszałek Struzik powiedział podczas gali konkursu w Warszawie, że ideą tej rywalizacji jest rozwijanie małej i średniej przedsiębiorczości. - Chcemy stworzyć z mazowieckiej żywności produkt eksportowy najwyższej klasy. To jest jedna z naszych specjalizacji. Mazowsze to nie tylko potęga gospodarcza w obszarze wysokich technologii, ale też w obszarze żywności - powiedział Struzik.
Wśród laureatów w kategorii producentów indywidualnych znaleźli się:
- Marianna Parzych za pierogi drożdżowe
- Maria Kołakowska za staropolski piernik świąteczny
- Wiesław Wiech za wędzoną słoninę chłopską
- Sabina Mąka za kuleczki z koziego sera
- Henryka i Stanisław Myszka za czarną porzeczkę z cukrem
- Janusz Ambroziak za miód wielokwiatowy
- Mirosław Pędzich za miód pitny trójniak.
Wyróżnienia zdobyli: Elżbieta Żebrowska za chłopską przyzuchę; Grażyna Stelmachowska-Kowalska za kozi ser twarogowy; Małgorzata Wojewódzka za gruszkę w syropie; Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych z Maciejowic za pasztet warzywny.
Wyróżnieni przedsiębiorcy to:
- Robert Jasiński Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe ER za chleb bezpszeniczny
- Zakład Ciastkarsko-Piekarniczy "Sylwia" za chrupiące bezy
- Wyroby Mięsne-Regionalne Małgorzata Kwiatkowska za boczek rolowany
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarka w Sierpcu za ser królewski wędzony
- Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk za powidła śliwkowe
- Pasieka Murawscy Łukasz Murawski za miód ze spadzi iglastej jodłowej
- Sad na zapieckach za naturalny sok jabłkowy.
Wyróżnieni dostali: Turska Dolina Mini Mleczarnia Elżbieta i Tomasz Rachoccy za masło turskie; Nalewkarnia Longinus za nalewkę z kwiatu czarnego bzu.
Ponadto podczas gali do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze dołączyło dziewięciu producentów i sieć liczy obecnie 67 firm i gospodarstw rolnych.