Małopolski Festiwal Smaku. Wybrano pierwsze finałowe rarytasy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-06-2015,8:10 Aktualizacja: 08-06-2015,8:39
A A A

Ekomiód, tradycyjne wędliny, pstrąg z Ojcowa, niskosodowa woda mineralna, szarlotka od koła gospodyń oraz lody z mleka owczego i krowiego zdobyły uznanie jury i publiczności podczas I półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wieliczce.

Uznanie komisji konkursowej i Grand Prix wielickiego półfinału zdobył "Małopolski miód spadziowy" z Pasieki Morawskich w Sękowej. Drugie miejsce według jury profesjonalnego zajęła kiełbasa krakowska Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej, a trzecie "Pstrąg Ojcowski" Magdaleny Węgiel.

W plebiscycie publiczności w kategorii "ekologiczne przysmaki" najwięcej głosów zdobyły paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem Lucyny Gaweł z gospodarstwa ekologicznego w Woli Batorskiej.

Z "tradycyjnych specjałów" największe uznanie zdobył ekomiód z Pasieki Morawskich w Sękowej; w kategorii "smakołyków z legendą" zwyciężyła woda mineralna "Małopolanka Zdrój", a najlepszą potrawą "jak u mamy" okazała się szarlotka Koła Gospodyń Wiejskich z Huciska (gm. Gdów).

Specjalne wyróżnienie od komisji konkursowej za smak i zaangażowanie "za lody z mleka krowiego i owczego, które są warte każdej kolejnej zjedzonej kulki" zdobył cukiernik z Krzeszowic Andrzej Mędrala.

Małopolska ma już 144 produkty tradycyjne, które produkowane są średnio od 50 lat w niezmienionej recepturze.

Kolejne półfinały Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędą się w: Oświęcimiu (14 czerwca), Wadowicach (21 czerwca), Miechowie (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca), Tarnowie (19 lipca) i Starym Sączu (26 lipca). Małopolski Festiwal Smaku zakończy się na krakowskim placu Wolnica w ostatni weekend sierpnia (29 i 30 sierpnia) z udziałem najlepszych producentów z całej Małopolski.

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest województwo małopolskie.

Poleć
Udostępnij