Miód z Puszczy Boreckiej na prestiżowej liście
Miód lipowy z Puszczy Boreckiej został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Figuruje już na niej 45 regionalnych przysmaków z woj. warmińsko-mazurskiego.
W ocenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, miody są jedną z kulinarnych wizytówek regionu, a miód lipowy z Puszczy Boreckiej jest wśród nich wyjątkowy, bo pochodzi ze zwartego drzewostanu lipowego pradawnej puszczy.
10 milionów uli może zniknąć. Pszczelarze chcą etykietowania miodu
Puszcza Borecka to jeden najcenniejszych obszarów leśnych regionu, położony we wschodniej części Pojezierza Mazurskiego. Tradycja pozyskiwania miodu na tym terenie sięga czasów średniowiecza, gdy mieszkało tu pruskie plemię Jaćwingów.
Według opisu produktu na stronie resortu rolnictwa, o wyjątkowości tego miodu decyduje przede wszystkim umiejscowienie pożytków w zwartych kompleksach leśnych, przez co pszczoły nie mają dostępu do terenów rolniczych, np. z uprawami monokulturowymi.
"Lipa stanowi główną bazę pożytkową, a dodatek innych pyłków, pochodzących głównie z runa leśnego z ziół i kwiatów takich jak: koniczyna biała, trybula czy wyka, sprawia, że miód lipowy z Puszczy Boreckiej jest produktem unikatowym o niespotykanym smaku i aromacie" - podkreślono.
Na listę produktów tradycyjnych jest wpisywana żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.
Pszczelarze liczą na dobre zbiory miodów wiosennych
Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu.
Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej resortu.
Obecnie zarejestrowane jest na niej ponad 1,9 tys. produktów, z czego 45 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy regionów.
Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś