Podczas targów będzie można skosztować rumuńskiej bryndzy, portugalskich dżemów i miodów, węgierskich wędlin czy austriackiego wina. Będzie także ukraińska chałwa na słoneczniku, słowackie piwa regionalne i wiele innych rarytasów.
90 wystawców z niemal wszystkich krajów Europy zaprezentuje w Zakopanem swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie potrwa od 11 do 15 sierpnia.
- Na targach znajdą się produkty tradycyjne wytwarzane na terenie Unii Europejskiej. Wszystko są to wyroby najwyższej jakości, naturalne bez konserwantów, bez chemii. Takiej żywności nie można dostać w zwykłych dyskontach spożywczych - powiedziała Helena Buńda, dyrektorka Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Turystyki.
Samorządy z województw podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego wspólnie promują tradycje kulinarne tych regionów. W tym celu powołali Wschodni Szlak Kulinarny - cykl imprez, na których prezentowana jest żywność...
Podczas targów będzie można skosztować rumuńskiej bryndzy, portugalskich dżemów i miodów, węgierskich wędlin czy austriackiego wina. Będzie także ukraińska chałwa na słoneczniku, słowackie piwa regionalne i wiele innych rarytasów.
Swoje stoiska będą mieli także rękodzielnicy m.in. z Białorusi i Ukrainy. Podczas imprezy będą prowadzone warsztaty dla dzieci z tkania gobelinów, szydełkowania czy bibułkarstwa. Zaplanowano także pokazy sztuki snycerskiej, prezentację haftu łowickiego i kowalstwa artystycznego.
Dużą atrakcją będzie starodawny folusz, czyli tradycyjny warsztat do wyrobu sukna napędzany kołem wodnym. Wieczorami będą odbywały się koncerty, a ponadto będzie zorganizowany piknik na temat zdrowego trybu życia.
W ramach Targów odbędzie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otworzy korowód baców idący przez Krupówki. Podczas festiwalu będzie można zobaczyć jak powstaje oscypek i jakie są sposoby jego zastosowania w kuchni. Odbędzie się również konkurs na najlepszy owczy ser.
Targi odbędą się na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej.